Jednosatni štrajk upozorenja u svih sedam rudnika

U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu koncerna "Elektroprivreda BiH" jutros je prekinuta proizvodnja i održan jednočasovni štrajk upozorenja, u znak solidarnosti sa rudarima zeničkih rudnika, koji su proizvodnju obustavili još u petak, 24. marta, javili su federalni mediji.

Bosna i Hercegovina 29.03.2023 | 09:57
Jednosatni štrajk upozorenja u svih sedam rudnika

Rudari jamskih pogona "Raspotočje" i "Stara jama" ne proizvode ugalj od 24. marta jer nisu dobili platu za februar, te topli obrok za januar.

"Kako je juče i dogovoreno, nakon protesta u Zenici, ni rudari ostalih šest rudnika iz našeg koncerna nisu radili prvi sat današnje prve smjene. Oni su, od 7.00 do 8.00 časova, održali štrajk upozorenja, a ako se danas do 15.00 časova ne promijeni situacija u našem rudniku, odnosno ako se ne deblokira račun preduzeća te nam ne bude isplaćena plata, Sindikat radnika rudnika FBiH donijeće novu odluku", rekao je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

On je naglasio da 15-ak članova tog sindikata nastavlja štrajk glađu u prostoru Doma rudara, a rudari ni jutros neće sići u jame te obnoviti proizvodnju u pogonima "Raspotočje" i "Stara jama".

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić juče je tokom protesta pred Gradskom upravom grada Zenica, koja je prije dvije sedmice blokirala račun zeničkog rudnika, najavio mogućnost organizovanja i generalnog štrajka u svim rudnicima iz koncerna "Elektroprivreda BiH" ,te da neće ostaviti na cjedilu zeničke rudare.

Grad Zenica je sredinom mjeseca ponovo blokirao račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica zbog čega zaposlenicima tog preduzeća nije isplaćena februarska plata i topli obrok za januar ove godine.

Grad Zenica nakon što je to preduzeće prije više od dvije godine isplatilo glavnicu duga za komunalno-građevinsko zemljište, potražuje još nešto više od 3.000.000 KM za zatezne kamate, zbog čega su u proteklom periodu nekoliko puta blokirali račun tog preduzeća.

(Srna)  Foto:BHRT

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Otaharin

29.03.2023 09:01

Žalosno je ovo, ali, bravo heroji! Vi se, bar, nekako, borite za sebe! Podižete glas, jer, očito, drugačije se ne može! Sretno Vam!

ODGOVORITE
Name

Nevjerovatno

29.03.2023 09:15

Svi normalni ljudi strajkuju osim zadovoljnih radnika u srpskoj. Cijela Evropa gori od protesta samo nama dobro i ugodno sa velikim vodjom na celu. E kakvi smo nesrecni i ponizni!!!

ODGOVORITE
Name

Zlaja

29.03.2023 09:38

Bravo Federacijo ,svaka čast. Tako se bori za život, za osnovna prava . A u Republici Srpskoj ,narod spava blaženim snom dok ih vožd bičuje i steže uzde

ODGOVORITE
Name

Joja

29.03.2023 19:31

Cini ti se , u Repulici Srpskoj se zivi onako kako situacija nalaze jos se vise trosi nego sto bi trebalo treba malo komušku u dupe a ne zinuti i daj daj ni pre rata se ovako nije zivelo

Name

Obican covjek

29.03.2023 10:54

Sretno vam bilo u ostvarenju svojih prava,jer vi se borite sa mafijom i lopužama iz vlasti,narod je uz vas

ODGOVORITE