Корајлић: Непожељан је свако ко не одговара власти

Усвајање Нацрта закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске којим се криминализирају клевета и увреда изазвало је бројне реакције.

Република Српска 24.03.2023 | 15:48
Корајлић: Непожељан је свако ко не одговара власти

Ивана Корајлић, директорица Транспаренси Интернатионала БиХ, коментаришући одлуку Народне Скупштине Републике Српске истиче да сама намјера да се криминализују клевета, увреда и друге одредбе које су стављене у Кривични законик су од старта проблематичне.

"Без обзира шта се десило у јавној расправи, да ли они смањивали санкције, да ли трговали појединачним одредбама… Од почетка упозорења и медијских организација, организација цивилног друштва, међународних организација, упозорења извјестилаца УН, Савјета Европе…

Иде у том правцу да ово не смије бити предмет кривичног законодавства и на крају крајева да неће утицати само на медије, новинаре, невладине организације, већ на сваког грађанина који дијели било какве информације, или износи било какве ставове.

Оно што смо од почетка упозоравали јесте да су прекршене и процедуре у вези са израдом законских прописа, обмањена је јавност у смислу тога да је био објављен нацрт на који није било коментара", каже Корајлићева за Хаyат.

Како је казала посебно је проблематично што имамо изјаве представника различитих политичких партија који су дио владајуће коалиције, којима је и самима овај нацрт споран, али су га свеједно подржали што говори о томе да се наредба која је стигла са самог врха поштује и да апсолутно нису битне никакве процедуре, међународни стандарди, Устав, Конвенције о људским правима, да је то стављено у други план, а видимо да је то дио шире приче, не само кад говоримо о ограничавању слободе изражавања, нападима на новинаре, медије.

"Већ имамо стварање комплетне непријатељске атмосфере према некоме ко није дио те структуре и начина размишљања коју промовише власт у Републици Српској. Ово је дио шире приче гдје се иде на гушење било каквог, не само говора, него и мисли и слања поруке да је непожељан свако ко није дио те структуре која њима одговара, да може трпити притиске, санкције и посљедице", рекла је Корајлићева.

Додаје да оно што је проблематично са овим измјенама јесте да се иде на то да не мора ни постојати одређена претпоставка да је одређена информација нетачна.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

24.03.2023 15:12

Не, само они који имају пара, ми фукаре можемо причати сваки дан, они ће црћи од смијеха

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

24.03.2023 15:19

Ако актуелни властодржци не дозвољавају слободу писања и говора, онда их треба шамарати и добићеш казну 300 КМ, као Лукач Драшка, или их киднаповати на период 12 данаи добићеш новчану казну 4000 КМ, па упоредите ове казне и казне за ријеч која износи до 120000 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.03.2023 15:45

Свака част на усвајању закона јер то води стварању толеранције и здравих међуљудских односа! А то што је по теби нормално понашати се на начин који води у морални суноврат друштва то је твој проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.03.2023 17:26

Милане, Милане. Дај се мало контролират. Увлачиш се предубоко.

Name

Ре

24.03.2023 17:55

Глуп си иди се лијеци. Шта ти уопште знаш? Колико разреда основне имаш?

Name

ре Муљан

24.03.2023 19:19

Изађи, удахни, уђи. И немој више да излазиш из Додика пакшу, ту си најсигурнији.

Name

ре Милан

24.03.2023 19:26

Милан је опет утекао. Враћајте га назад.

Name

Ре Милан

24.03.2023 21:52

Водите магарца ветеринару.

Name

БиХ-омладинац

24.03.2023 16:12

Из БиХ треба бјезати под хитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Бх омладинца,

24.03.2023 18:33

Зашто ти, ја и други нека бјеже ови што нам муте воду, уствари треба их отерати попут ове из ТИ, а имају нек поведе, нећемо ни осјетити да нису овде.

ОДГОВОРИТЕ