Korajlić: Nepoželjan je svako ko ne odgovara vlasti

Usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se kriminaliziraju kleveta i uvreda izazvalo je brojne reakcije.

Republika Srpska 24.03.2023 | 15:48
Korajlić: Nepoželjan je svako ko ne odgovara vlasti

Ivana Korajlić, direktorica Transparensi Internationala BiH, komentarišući odluku Narodne Skupštine Republike Srpske ističe da sama namjera da se kriminalizuju kleveta, uvreda i druge odredbe koje su stavljene u Krivični zakonik su od starta problematične.

"Bez obzira šta se desilo u javnoj raspravi, da li oni smanjivali sankcije, da li trgovali pojedinačnim odredbama… Od početka upozorenja i medijskih organizacija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, upozorenja izvjestilaca UN, Savjeta Evrope…

Ide u tom pravcu da ovo ne smije biti predmet krivičnog zakonodavstva i na kraju krajeva da neće uticati samo na medije, novinare, nevladine organizacije, već na svakog građanina koji dijeli bilo kakve informacije, ili iznosi bilo kakve stavove.

Ono što smo od početka upozoravali jeste da su prekršene i procedure u vezi sa izradom zakonskih propisa, obmanjena je javnost u smislu toga da je bio objavljen nacrt na koji nije bilo komentara", kaže Korajlićeva za Hayat.

Kako je kazala posebno je problematično što imamo izjave predstavnika različitih političkih partija koji su dio vladajuće koalicije, kojima je i samima ovaj nacrt sporan, ali su ga svejedno podržali što govori o tome da se naredba koja je stigla sa samog vrha poštuje i da apsolutno nisu bitne nikakve procedure, međunarodni standardi, Ustav, Konvencije o ljudskim pravima, da je to stavljeno u drugi plan, a vidimo da je to dio šire priče, ne samo kad govorimo o ograničavanju slobode izražavanja, napadima na novinare, medije.

"Već imamo stvaranje kompletne neprijateljske atmosfere prema nekome ko nije dio te strukture i načina razmišljanja koju promoviše vlast u Republici Srpskoj. Ovo je dio šire priče gdje se ide na gušenje bilo kakvog, ne samo govora, nego i misli i slanja poruke da je nepoželjan svako ko nije dio te strukture koja njima odgovara, da može trpiti pritiske, sankcije i posljedice", rekla je Korajlićeva.

Dodaje da ono što je problematično sa ovim izmjenama jeste da se ide na to da ne mora ni postojati određena pretpostavka da je određena informacija netačna.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

24.03.2023 15:12

Ne, samo oni koji imaju para, mi fukare možemo pričati svaki dan, oni će crći od smijeha

ODGOVORITE
Name

XXL

24.03.2023 15:19

Ako aktuelni vlastodržci ne dozvoljavaju slobodu pisanja i govora, onda ih treba šamarati i dobićeš kaznu 300 KM, kao Lukač Draška, ili ih kidnapovati na period 12 danai dobićeš novčanu kaznu 4000 KM, pa uporedite ove kazne i kazne za riječ koja iznosi do 120000 KM.

ODGOVORITE
Name

Milan

24.03.2023 15:45

Svaka čast na usvajanju zakona jer to vodi stvaranju tolerancije i zdravih međuljudskih odnosa! A to što je po tebi normalno ponašati se na način koji vodi u moralni sunovrat društva to je tvoj problem!

ODGOVORITE
Name

Mile

24.03.2023 17:26

Milane, Milane. Daj se malo kontrolirat. Uvlačiš se preduboko.

Name

Re

24.03.2023 17:55

Glup si idi se lijeci. Šta ti uopšte znaš? Koliko razreda osnovne imaš?

Name

re Muljan

24.03.2023 19:19

Izađi, udahni, uđi. I nemoj više da izlaziš iz Dodika pakšu, tu si najsigurniji.

Name

re Milan

24.03.2023 19:26

Milan je opet utekao. Vraćajte ga nazad.

Name

Re Milan

24.03.2023 21:52

Vodite magarca veterinaru.

Name

BiH-omladinac

24.03.2023 16:12

Iz BiH treba bjezati pod hitno!

ODGOVORITE
Name

Za Bh omladinca,

24.03.2023 18:33

Zašto ti, ja i drugi neka bježe ovi što nam mute vodu, ustvari treba ih oterati poput ove iz TI, a imaju nek povede, nećemo ni osjetiti da nisu ovde.

ODGOVORITE