Удружење Фонограм о непоштовању законских аката

На конференцији су говорили многи међународни и домаћи стручњаци, међу којима и представница ИФПИ (Интернатионал Федератион оф тхе Пхонограпхиц Индустрy) Агниесзка Хорак де Соуса те Генерални секретар WИЦМИ-ја (Wорлд Инноватион анд Цханге Манагемент Институте) Данијел Колетић.

Босна и Херцеговина 24.03.2023 | 15:19
Удружење Фонограм о непоштовању законских аката

Удружење за заштиту права произвођача фонограма "Фонограм", организовало је 21. марта Међународну конференцију у Сарајеву.

Конференција је организована с циљем отворене комуникације, а везано за недоречености и непоштивање имплементације важећих законских оквира о ауторском праву и сродним правима, као колективном остваривању права на подручју музичке индустрије у којој према незваничним подацима посредно и непосредно ствара и живи више од 15.000 људи у БиХ.

На конференцији су говорили многи међународни и домаћи стручњаци, међу којима и представница ИФПИ (Интернатионал Федератион оф тхе Пхонограпхиц Индустрy) Агниесзка Хорак де Соуса те Генерални тајник WИЦМИ-ја (Wорлд Инноватион анд Цханге Манагемент Институте) Данијел Колетић.

Они су истакли да постоји неразумијевање политичке јавности те да због непровођења законских оквира држава, а самим тиме и корисници буџета годишње губе огромна средства, баш као и домаће и међународне колективне организације.

Ахмед Швракић, у уводу је истакао да се добро подсјетити цитата Фридриха Ничеа који је записао: "Без музике, живот би био грешка", уз истовремено подсјећање на проблеме са којима се суочавају сви учесници у музичкој индустрији у Босни и Херцеговини.

Присутним званицама и гостима се путем видеолинка, обратио и министар промета и комуникација Босне и Херцеговине Един Форто, те се према ријечима министра, очекује и формирање радне групе ради утврђивања свих мањкавости система, као и отклањања таквих недостатака.

Један од водећих адвоката за ауторска права и сродна права Кемал Швракић модерирао је и два панела, један под називом: ''Правни оквир и примјена закона'', на којем су учествовали: Татјана Витомир (Институт за интелектуално власништво БиХ), Бранко Комљеновић (потпредсједник УО ЗАПРАФ Хрватска), Родољуб Стојановић (Рицом Публисхинг и МултиМедиа Мусиц Београд), Антонио Беус (предсједник фонда за кинематографију ФбиХ), Емир Хаљковић (директор Стручне службе ФОНОГРАМ БиХ), те други панел под називом: ''Искуства колективних организација и корисника у примјени закона'', на којем су учествовали: Маја Видмар Кларић (директор ЗАПРАФ Хрватска), Хајди Мостић (ЦЦО компаније ТЕЛЕМАЦХ БХ), Никола Вилотић (директор ОФПС Србија), Јасмин Феровић (директор музичке продукције БХРТ), Ахмед Швракић (предсједник УО Фонограм).

У Босни и Херцеговини је у току примјена реформе Закона о ауторском праву и сродним правима и Закона о колективном остваривању ауторског и сродних права, како је истакао директор Института за интелектуално власништво Јосип Мерџо, а за који се очекује да би до краја 2025. године требала бити окончана.

За крај из Удружења "Фонограм" истичу како очекују да ће конференција постати традиционална те се надају да ће сви дијелови државног апарата испунити законом прописане обавезе што би олакшало рад колективних организација у Босни и Херцеговини.

Додатне информације о Удружењу за заштиту права произвођача фонограма ФОНОГРАМ, можете пронаћи пишући на њихов маил стручнаслужба@фонограм.орг

<стронг>(Фонограм.орг)

Коментари / 0

Оставите коментар