Након рестаурације, јеванђеље враћено у Српску

Послије рестаурације у Београду, непроцјењиво духовно и културно-историјско благо Српске православне цркве и српског народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини, Чајничко четверојеванђеље враћа се у свој Храм Успења Пресвете Богородице, међу своје свештенство и вјернике, гдје се чува већ 600 година. Рестаурација, конзервација, научна и стручна обрада трајала је 18 мјесеци.

Република Српска 24.03.2023 | 14:40
Након рестаурације, јеванђеље враћено у Српску

Ово је саопштено из Секретаријата за вјере Републике Српске.

Четверојеванђеље ће сутра по Светој архијерејској литургији, коју ће у Чајничу служити митрополит дабробосански господин Хризостом, бити изнесено и представљено народу на увид и поклоњење.

"На овај начин биће оповргнуте све лажне медијске тврдње, појединих сарајевских интелектуалаца, научника, јавних дјелатника, публициста и појединих чланова Комисије за националне споменика да је „Четверојеванђеље украдено“, да га је „Република Србија присвојила“, да га је „Српска православна црква тајно склонила у Београд“, да су га „украли Милорад Додиг и Емир Кустурица“, да је „неовлаштено изнесено из Босне и Херцеговине“... Чак је поднесена и пријава Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и Тужилаштву, а да се притом нико „није сјетио“ да зове власника Чајничког четверојевађеља - Српску православну цркву", каже се у саопштењу.

Даље се наводи да Републички секретаријат за вјере већ пет година координише и финансира рестаурацију, конзервацију и презентацију духовног и културно-историјског блага Српске православне цркве у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

"Захваљујући томе отворена је ризница у манастиру Житомислићу, манастиру Гомионици, а за који мјесец биће отворена епархијска ризница Зворничко-тузланске епархије у Бијељини. Посебна пажња је посвећена ризници у Чајничу, гдје су завршени радови на конзервацији и рестаурацији Чајничке Богородице и Чајничког четверојеванђеља. Тренутно се ради на рестаурацији и конзервацији значајних рукописа и штампаних књига, иконописа, дубореза из различитих цркава и манастира Српске православне цркве", каже се у саопштењу и додаје:

"Важно је нагласити да се све ради по одобрењу надлежних архијереја и по прописима надлежних власти, а у складу са Анексом 8. члан 5. Дејтонског мировног споразума, према којем је ентитет, на чијој територији се налази национални споменик, надлежан за предузимање одговарајућих правних, научних, техничких, административних и финансијских мјера потребних ради заштите, конзервирања, презентације и санације националних споменика".

Републички секретаријат за вјере, као носилац цјелокупног процеса  финансирања, легалног изношења и повратка Чајничког четверојеванђеља, позива вјернике и медијске упосленике  да присуствују овом свечаном чину.

(БН) Фото: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нострадамус

24.03.2023 13:58

Па зар није наса вјера Снсд-е и Бог Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

24.03.2023 14:23

Шта ће изнијети, оргинал или копију

Name

А?

24.03.2023 14:50

А јасеновачка?

Name

Уххх

24.03.2023 14:44

Добро је, сад ми је лаксе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јдодод

24.03.2023 16:25

А сто не написете да је Цајницко јевандјеље једини писани траг који нас води до Цркве босанске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

25.03.2023 05:48

А будале