Nakon restauracije, jevanđelje vraćeno u Srpsku

Poslije restauracije u Beogradu, neprocjenjivo duhovno i kulturno-istorijsko blago Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Čajničko četverojevanđelje vraća se u svoj Hram Uspenja Presvete Bogorodice, među svoje sveštenstvo i vjernike, gdje se čuva već 600 godina. Restauracija, konzervacija, naučna i stručna obrada trajala je 18 mjeseci.

Republika Srpska 24.03.2023 | 14:40
Nakon restauracije, jevanđelje vraćeno u Srpsku

Ovo je saopšteno iz Sekretarijata za vjere Republike Srpske.

Četverojevanđelje će sutra po Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju će u Čajniču služiti mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, biti izneseno i predstavljeno narodu na uvid i poklonjenje.

"Na ovaj način biće opovrgnute sve lažne medijske tvrdnje, pojedinih sarajevskih intelektualaca, naučnika, javnih djelatnika, publicista i pojedinih članova Кomisije za nacionalne spomenika da je „Četverojevanđelje ukradeno“, da ga je „Republika Srbija prisvojila“, da ga je „Srpska pravoslavna crkva tajno sklonila u Beograd“, da su ga „ukrali Milorad Dodig i Emir Кusturica“, da je „neovlašteno izneseno iz Bosne i Hercegovine“... Čak je podnesena i prijava Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu, a da se pritom niko „nije sjetio“ da zove vlasnika Čajničkog četverojevađelja - Srpsku pravoslavnu crkvu", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da Republički sekretarijat za vjere već pet godina koordiniše i finansira restauraciju, konzervaciju i prezentaciju duhovnog i kulturno-istorijskog blaga Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

"Zahvaljujući tome otvorena je riznica u manastiru Žitomisliću, manastiru Gomionici, a za koji mjesec biće otvorena eparhijska riznica Zvorničko-tuzlanske eparhije u Bijeljini. Posebna pažnja je posvećena riznici u Čajniču, gdje su završeni radovi na konzervaciji i restauraciji Čajničke Bogorodice i Čajničkog četverojevanđelja. Trenutno se radi na restauraciji i konzervaciji značajnih rukopisa i štampanih knjiga, ikonopisa, duboreza iz različitih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve", kaže se u saopštenju i dodaje:

"Važno je naglasiti da se sve radi po odobrenju nadležnih arhijereja i po propisima nadležnih vlasti, a u skladu sa Aneksom 8. član 5. Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem je entitet, na čijoj teritoriji se nalazi nacionalni spomenik, nadležan za preduzimanje odgovarajućih pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera potrebnih radi zaštite, konzerviranja, prezentacije i sanacije nacionalnih spomenika".

Republički sekretarijat za vjere, kao nosilac cjelokupnog procesa  finansiranja, legalnog iznošenja i povratka Čajničkog četverojevanđelja, poziva vjernike i medijske uposlenike  da prisustvuju ovom svečanom činu.

(BN) Foto: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

24.03.2023 13:58

Pa zar nije nasa vjera Snsd-e i Bog Dodik.

ODGOVORITE
Name

Aa

24.03.2023 14:23

Šta će iznijeti, orginal ili kopiju

Name

A?

24.03.2023 14:50

A jasenovačka?

Name

Uhhh

24.03.2023 14:44

Dobro je, sad mi je lakse!

ODGOVORITE
Name

Jdodod

24.03.2023 16:25

A sto ne napisete da je Cajnicko jevandjelje jedini pisani trag koji nas vodi do Crkve bosanske?

ODGOVORITE
Name

Dusko

25.03.2023 05:48

A budale