Измјенама Кривичног законика ставља се омча око врата слободној ријечи у Српској

Директор бањалучког центра за људска права Дејан Лучка појаснио је како би у пракси могла изгледати примјена Кривичног законика, ако буду у коначници прихваћене одредбе које стоје у јуче усвојеном нацрту закона о криминлизацији јавне ријечи. Мишљења је да се овиме ставља омча око врата слободној ријечи у Републици Српској.

Република Српска 24.03.2023 | 10:01
Измјенама Кривичног законика ставља се омча око врата слободној ријечи у Српској

Лучка у изјави <стронг>Н1 каже да није све још готово, да постоји и јавна расправа, али да је судећи према изјавама званичника усвајање Нацрта завршен посао.

“Мислим да је мало вјероватно да Влада РС повуче закон и вјерујем да ће се ићи до краја. Дакле, закон ће бити у потпуности донесен уколико би Приједлог закона након неколико мјесеци био донесен”, појаснио је.

Лучка је навео да норме постављене у овом закону у вези са клеветом и увредом су тако широке и недовољно појашњене да ће на судијама на крају бити да дефинишу саме појмове и да одлучују.

“То никако не би требало да се ради, кривични законик је задње средство за ограничавање слободе изражавања и он мора бити јасно дефинисан да оставља врло мало простора за тумачење. Такође, једно врло битно кривично дјело које се уноси је изношење приватних и породичних прилика. За новинаре шта ће то значити ако изнесу да је неки рођак политичара извршио одређене малверзације и ту споменете тог политичара, да ли ће то бити изношење личних и породичних прилика у јавност то ја стварно не знам рећи са сигурношћу. Оставило се много простора за маневар.

Чак и ако занемаримо овако огромне казне и ако неко буде осуђен за клевету то практично значи да он бива стављен у исти кош са силоватељима, убицама и криминалцима. Ако изгубите парницу у грађанском поступку за клевету, ви платите штету и то је то. Сада, уколико вас држава осуди, ви имате кривични досије и на вас се гледа као на неког криминалца. То значи да не можете извадити оно увјерење о невођењу кривичног поступка против вас, тешко можете да се запослите и многе друге посљедице које иду иза тога”, рекао је Лучка.

Нагласио је да су огромни проблеми који настају с усвајањем оваквог закона.

“У објашњавању шта то све значи не само за медије, већ и за друге грађане, будући да можете бити кажњени и уколико нешто о некоме изнесете у кафани. Угрожени су дословно сви. Иако су новинари први на удару, затим активисти, али ово кривично дјело могу урадити сви – грађани у кафанама, на друштвеним мрежама, јавним скуповима итд. Велики проблем у самој примјени оваквог закона јесте то што ми немамо праксе у задњих 20 година у кривичним поступцима у вези с овиме, што значи да ћемо праксу тек почети да градимо”, истиче Лучка.

Мишљења је да се овиме ставља омча око врата слободној ријечи у Републици Српској.

“У Кривичном законику постоји просторно одређење што значи да свако ко на простору Републике Српске почини кривично дјело, њему ће се за то судити. Постоје и некакве друге ствари када и други људи могу одговарати за друга кривична дјела, када су на примјер грађани Републике Српске урадили кривично дјело у иностранству што се такође дефинише Кривичним закоником.

Специфични ће, дакле, бити клевета и изношење ствари из приватног и политичког живота преко интернета. Вијдећемо ко ће за то одговарати, да ли неко ко из Републике Српске објави коментар на друштвеној мрежи или ће то бити одређена шира тумачења. Вјероватно ће се судије угледати на прву пресуду и једва ће чекати да је неко донесе па да се оне могу равнати према њој.

Из овог свега  би могла услиједити аутоцензура новинара јер ће новинари једноставно да се плаше огромних казни. Иако је најављено да нису прописане казне затвора, али новчана казна ће се претварати у ту ако је не будете могли платити. Можда ће политичари подносити тужбе тужиоцима да би санкционисали одређене медије. Новинари ће бити под великим притиском”, закључио је Лучка.

У НС РС јуче је усвојен нацрт измјена Кривичног законика упркос бројним притисцима јавности, прије свега медија, али и међународне заједнице, те појединих бх. званичника да се он повуче и не разматра.

СДС је тражио да се клевета и увреда изузму из КЗ-а, те врате у грађанску парницу, као и да се израде измјене и допуне закона о Заштити од клевете.

За закон су гласали посланици скупштинске већине предвођене СНСД-ом.

(БН/Н1) Фото: дејанлучка.цом

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Поштар

24.03.2023 09:24

Зато људи и одлазе. Бјезе са огњиста. Бјезе из ове труле средине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Траил оф Теарс

24.03.2023 10:23

Између осталог, и у неке земље ЕУ које имају исти овакав закон.

Name

р.

24.03.2023 10:38

Само ви цутите и залите се управи водовода,док власт стити себе и пљацку коју раде.

Name

бл

24.03.2023 09:40

Слобода говора=лазно оптузивање,клевецење,лагање,вриједјање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

24.03.2023 10:36

Заборавио си истину.Да ли си цуо за ону изреку,,,Истином се стизе далеко цак и у Затвор;

Name

Кедер

24.03.2023 11:08

А Лазни Референдуми

Name

Кад крмци занијеме

24.03.2023 11:29

Миле лопов није клевета, вец истина!

Name

Да

24.03.2023 09:46

АКО ЈЕ ТО НЕУСТАВНА ОДЛУКА ТРАЖИТЕ 0ДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА ... АКО СМО СЈЕВЕРНА КОРЕА ДА ЗНАМО КАКО ДА КЛИЧЕМО НАШЕМ МИЛОРАДУ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реплаy

24.03.2023 10:32

Додик је запоцео игру, спасавај се ко мозе хаха.

Name

Ринге раја

24.03.2023 09:52

Имамо инфлацију правника и дефлацију права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аларм

24.03.2023 09:56

Ста то знаци цим се сути и пресуцује, ок се одобрава,ако нема механизама да се Додо заустави, мозе се реци да је друство не'зрело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xцц

24.03.2023 10:05

Мајсторе , нашој Републици је давно стављена омча око врата, жао ми је што тек сад видите ,бојим се да је прекасно, остало је само да неко затегне омчу, а на томе се ради.... Давно је убачен агент да потпуно и систематски уништи нашу Републику....Само сте сви ви били слијеп и глуви док вама није покуцало на врата ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

666

24.03.2023 11:11

Слијепци ниста не контају. Све си рекао како је. Прода се за 100КМ.

Name

Распакивање

24.03.2023 10:08

Додик не треба имати трагичну илузију да ће само он проглашавати оно што жели. Ако распакује Дејтонски мировни споразум, Додик мора знати да неће угрозити постојање хиљадугодишње Босне и Херцеговине, али да хоће довести у питање постојање нижих административно-територијалних јединица створених 21. новембра 1995. године. На крају, нека Додик не заборави, у новембру 1995. нису постојале правоснажне пресуде највиших судова Уједињених нација – поручио је Бећировић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разоцарана

24.03.2023 15:05

Слазем се са васим коментаром он не ради добро ни за кога далеко од доброг

Name

Јел ово клевета или ИСТИНА:

24.03.2023 10:11

Да је Милорад Додик деведесетих сверцао цигарете и нафту ? Да је Милорад Додик са борбеним возилима доведен на премијерско мјесто без воље народа него вољом странаца? Да је Милорад Додик предао, преко Америке, јасеновацку градју Хрватској? Да је Милорад Додик пљачкама у приватизацији присвојио огромно богатство уништавајући тако многе привредне гиганте у РС? Да Милорад Додик преко 20 година извлачи новац из буџета и намјештеним тендерима их пласира у своје фирме које воде његови људи, син, кумови? Да Милорад Додик купује посланике и уцјењује исте? Да Милорад Додик штити убице или чак умијешан у убиства Вукелића, Ђуровића, Драгичевић и других? Да Милорад Додик ради за ХР и САД службе а против интереса РС, БИХ и српског народа? Да је Милорад Додик заједно са својим полтронима и издајицама из опозиције брутално покрао изборе од Јелене Тривић? Побједа Љубисе Петровића 70:30 % доказује да је и Јелена сличном разликом растурила Додика али је интервенцијом странаца ЦИК лажним резултатима поставио га на мјесто предсједника да растури и ово мало сто је остало у РС? Ето ако је иста од овог клевета ја ћу добијати 100 година!!!! Признајте себи задојени љубитељи Милорада Додика да нас је човјек растурио и раселио, јачи смо и бољи били 1996. и 1997.него данас? Он је на задатку да нас тотално уништи!!!!! И сад морамо да цутимо о томе… Е ја НЕЋУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

24.03.2023 10:23

Папак је клевета ...

Name

Ре...

24.03.2023 10:39

Како био вам добар од 2008г, и наједанпут неваља.

Name

Ненад

24.03.2023 10:39

Да је и пола Истина,а мислим да јесте онда си слободан и имас моју подрску.

Name

Ре

24.03.2023 10:48

Ово је све истина. Ал лоповима то смета.

Name

Ре

24.03.2023 11:28

Потписујем овај коментар.

Name

Петар

24.03.2023 13:10

Ако имаш иједан доказ Тузи Додика и ријеши Проблем ?

Name

Сагитариус

24.03.2023 10:52

Ако се усвоји овај закон, демократија ће у овој земљи бити мисаона именица, а наступиће период диктатуре Стаљинистићкога типа, који непостоји нигдје на Балкану,а ни у ЕУ, једина опција за људе који мисле "својом главом"биће да напусте ову земљу, инаће им слиједи погром, у правом смислу те ријећи, јер ће им режим драконским казнама одузети сву имовину, а њих утамничити на дугогодишње затворске казне!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кедер

24.03.2023 11:17

Ста ако ја сада несто казем против некога из власти и садасња ме власт осуди и казни и за пар година се промијени власт и доказе се да нисам клеветао кога цу тузити . Дрзаву или ту власт сто ме осудила . Нико неце плацати казне лијепи је и у затвору Рарни Војни Инвалид сам. Несписобан за Рад. Болестан могу само лезати и дзава јести. Боље зиве Робијаси него ми Борци барем имају редовне топке Оброке и топке собе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кедер

24.03.2023 13:24

Други пут боље изабери страну ја за ову багру никада пушку узети нећу, ако наставе да нас уништавају правац федерација већа су нам тамо права за живот него овде

Name

Игипоп

24.03.2023 11:21

Новинари не треба да се пласе великих казни него да њихова прица буде поткрепљена и са доказима, тако раде новинари на западу. Ако нине истина иде тузба и драконске лазне, само код нас је било платис маx 10000 и идемо даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуда

24.03.2023 13:28

Све је ок ,само да су Судије постене и да суде све по Закону.

Name

Мм

24.03.2023 12:07

Има ова земља много веце проблеме од клевете нека скупстина предје на вазније ствари а не да замајава народ са клеветом СТРАСНО ЦИМЕ СЕ ОНИ БАВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апокалипса

25.03.2023 02:45

Сташе ће прво ићи на запљену имовине, па ако не буде довољна вриједност имовине да покрије казну, онда ће се та разлика морати одробијати.

ОДГОВОРИТЕ