Припаднике МУП-а и БИА терете да су шверцовали кокаин

Тужилаштво за организовани криминал Србије подигло је оптужницу против деветочлане групе, међу којима су припадници МУП и БИА, којој се на терет ставља кријумчарење велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније.

Србија 22.03.2023 | 20:08
Припаднике МУП-а и БИА терете да су шверцовали кокаин

Оптужница, која још није правоснажна, као вођу ове групе терети црногорског полицајца Љубу Миловића.

Поред Миловића, оптужени су и радница БИА Душица Јовановић, њен супруг Данијел Јовановић, власник фирме "Блумен маркет" Александар Милојевић, Страхиња Кутлешић, Миливоје Кишић, Миодраг Памучина, Живојин Филиповић и Милан Крстовић.

Група је осумњичена да је, од 2019. године до 2. августа прошле године, учествовала у транспорту кокаина прекоокеанским бродовима из Евкадора у Ротердам, одакле су га преносили у земље Европске уније, а сумња се да су дрогу продавали у Холандији. Оптужница је предата Посебном одјељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду на потврђивање.

Памучина, иначе возач у Милојевићевој фирми, како се сумња, ангажовао је Филиповића да у Холандији преузима новац и превози га у Србију и Црну Гору.

Оптужена су још двојица возача те фирме Филиповић и Крстовић, којима се ставља на терет да су такође на мјестима утовара дроге у Холандији преузимали новац, који су касније превозили у Србију или у Црну Гору како би га предали Миловићу.

Сумња се да су из Србије у Црну Гору транспортовали већу количину новца стеченог од продаје кокаина, а дио новца улагали у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније.

Милојевићу се оптужницом на терет ставља да је по Миловићевим налозима припадницима групе дао на кориштење камионе свог предузећа, како би новац из Холандије превозили у Србију, Црну Гору и Хрватску. Кутлешић је оптужен да је осталим припадницима преносио Миловићеве налоге, а дио новца од продаје наркотика је, како се сумња, задржао за себе.

Сумња се да су Јовановић и Кишић преузимали новац који је стигао из Холандије, док је Јовановић, заједно са својом супругом Душицом, паковао новац у вакуум кесе, након чега су га заједно превозили у Црну Гору.

Дио тог новца, како се тврди, Јовановић је као награду задржавао за себе. Такође, Јовановић је, наводи Тужилаштво, преко своје супруге, припаднице БИА, како се сумња, добијао податке о безбедносно интересантним особама међународног организованог криминала, па је те информације преносио Миловићу.

За Љубом Миловићем трага и црногорска полиција, којима је недоступан још од љета 2022.

Црногорска полиција трага за својим колегама  командиром у которској полицији Иваном Николићем и Марком Новаковићем из те општине, али и Милошем Мишуровићем из Подгорице, за које Специјално државно тужилаштво вјерује да су били дио криминалне организације која је прекоокеанским рутама до Европе и Аустралије успјела да допреми најмање три тоне кокаина.

Национална потрага прошлог петка, док је још трајала велика операција Специјалног полицијског одјељења и СДТа, расписана је и за службеницима полиције Иваном Стаматовићем и Небојшом Бугарином, а поновљена је и за Љубом Миловићем.

На списку СДТа налази се и Миловићев рођак Дражен Миловић из Никшића, а трага се и за Цетињанином Божидаром Бобом Јабучанином, али и за Подгоричанима А.К. и Ф.З., којима СДТ кривичном пријавом ставља на терет кривично дјело стварање криминалне организације.

(Тањуг)  Фото:Новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хмм

22.03.2023 20:24

У окружењу хапсе, а код нас нема тих активности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ја

22.03.2023 20:26

...као идиот вјеровао да су Албанци најгори и једини сверцери... Кад оно наши Срби свако мало сверцују дрогу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код нас

23.03.2023 06:48

У,Републици Српској,награђују оне који се баве криминалом,умјесто да га сузбијају.Полицијска униформа је заштићена,а ко је носи,то није битно!!! Ни за вријеме владавине Чаушескуа,није био такав терор!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2023 11:32

Милан Јоловиц Легенда организатор транспорта по РС-у

Name

ЛЕГЕНДА

23.03.2023 11:31

Радимо ми заједно

ОДГОВОРИТЕ