Pripadnike MUP-a i BIA terete da su švercovali kokain

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv devetočlane grupe, među kojima su pripadnici MUP i BIA, kojoj se na teret stavlja krijumčarenje velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Srbija 22.03.2023 | 20:08
Pripadnike MUP-a i BIA terete da su švercovali kokain

Optužnica, koja još nije pravosnažna, kao vođu ove grupe tereti crnogorskog policajca Ljubu Milovića.

Pored Milovića, optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Grupa je osumnjičena da je, od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovala u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji. Optužnica je predata Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje.

Pamučina, inače vozač u Milojevićevoj firmi, kako se sumnja, angažovao je Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača te firme Filipović i Krstović, kojima se stavlja na teret da su takođe na mjestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Milojeviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korištenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a dio novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović, zajedno sa svojom suprugom Dušicom, pakovao novac u vakuum kese, nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Dio tog novca, kako se tvrdi, Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe. Takođe, Jovanović je, navodi Tužilaštvo, preko svoje supruge, pripadnice BIA, kako se sumnja, dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Za Ljubom Milovićem traga i crnogorska policija, kojima je nedostupan još od ljeta 2022.

Crnogorska policija traga za svojim kolegama  komandirom u kotorskoj policiji Ivanom Nikolićem i Markom Novakovićem iz te opštine, ali i Milošem Mišurovićem iz Podgorice, za koje Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da su bili dio kriminalne organizacije koja je prekookeanskim rutama do Evrope i Australije uspjela da dopremi najmanje tri tone kokaina.

Nacionalna potraga prošlog petka, dok je još trajala velika operacija Specijalnog policijskog odjeljenja i SDTa, raspisana je i za službenicima policije Ivanom Stamatovićem i Nebojšom Bugarinom, a ponovljena je i za Ljubom Milovićem.

Na spisku SDTa nalazi se i Milovićev rođak Dražen Milović iz Nikšića, a traga se i za Cetinjaninom Božidarom Bobom Jabučaninom, ali i za Podgoričanima A.K. i F.Z., kojima SDT krivičnom prijavom stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

(Tanjug)  Foto:Novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hmm

22.03.2023 20:24

U okruženju hapse, a kod nas nema tih aktivnosti.

ODGOVORITE
Name

A ja

22.03.2023 20:26

...kao idiot vjerovao da su Albanci najgori i jedini sverceri... Kad ono naši Srbi svako malo svercuju drogu?

ODGOVORITE
Name

Kod nas

23.03.2023 06:48

U,Republici Srpskoj,nagrađuju one koji se bave kriminalom,umjesto da ga suzbijaju.Policijska uniforma je zaštićena,a ko je nosi,to nije bitno!!! Ni za vrijeme vladavine Čaušeskua,nije bio takav teror!!!

ODGOVORITE
Name

Re

23.03.2023 11:32

Milan Jolovic Legenda organizator transporta po RS-u

Name

LEGENDA

23.03.2023 11:31

Radimo mi zajedno

ODGOVORITE