Не пристајемо да ЕУ уведе санкције било коме на ЗБ

“И сами видите да Брисел некада због једноставности прибјегава санкцијама, али ако погледамо колико су санкције биле успјешне протеклих деценија мислим да можемо да закључимо да нису довеле до значајнијих резултата. Иста је ситуација сада са бриселским санкцијама. Никако не пристајемо на то да ЕУ уведе било какве санкције у односу на Западни Балкан“, рекао је Сијарто.

Босна и Херцеговина 22.03.2023 | 10:50
Не пристајемо да ЕУ уведе санкције било коме на ЗБ

Босна и Херцеговина може да рачуна на Мађарску, на Владу Мађарске, у интересу да процес придружења БиХ Европској унији (ЕУ) најзад буде убрзан, изјавио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто након састанка с министром спољних послова БиХ Елмедином Конаковићем у Сарајеву.

Мађарски министар рекао је да данашња ситуација односно изазови које је донио ратни конфликт у Украјини, с којима се суочава цијели европски континент, и у оквиру њега централна Европа, показује колико је била грешка ЕУ што протеклих година није поспјешила проширење на подручје Западног Балкана.

Он је истакао да би, да је подручје Западног Балкана припојено ЕУ, могли много ефикасније да се носе и суочавају с тешкоћама.

“ЕУ би била јача и могли бисмо ефикасније да се изборимо с илегалним миграцијама“, рекао је Сијарто.

Према његовим ријечима, Мађарска је прошле године на јужним границама зауставила око 265.000 илегалних миграната.

“Мађарска жели да се убрза процес проширења ЕУ, али и ви врло добро знате да у ЕУ постоје државе чланице које само вербално подржавају проширење ЕУ, а када дође до одлучивања врло су уздржани. Због тога ми позивамо земље чланице да престану с онемогућавањем и ограничавањем процеса проширења ЕУ, јер то и за ЕУ и Мађарску значи сигурносни ризик“, рекао је он.

Додао је да је и за њих значајна стабилност БиХ те да очекују од Брисела да учини кораке на пољу процеса придружења БиХ.

“И сами видите да Брисел некада због једноставности прибјегава санкцијама, али ако погледамо колико су санкције биле успјешне протеклих деценија мислим да можемо да закључимо да нису довеле до значајнијих резултата. Иста је ситуација сада са бриселским санкцијама. Никако не пристајемо на то да ЕУ уведе било какве санкције у односу на Западни Балкан“, рекао је он.

Истакао је да они који сматрају да се санкцијама могу ријешити било какви проблеми не знају каква је овдје ситуација и покушавају да прикрију своје незнање.

“Подржавамо дијалог у обостраном интересу“, додао је он.

Према његовим ријечима економска сарадња БиХ и Мађарске је развијена, а обим робне размјене прошле године је био већи од 600 милиона еура, што је повећање за 20 посто.

Сзијјарто је коментарисао и однос који Мађарска има према Милораду Додику.

“Немојте се љутити, али је небитно шта ја мислим о Додику. Важно је шта људи у БиХ, а посебно у Републици Српској мисле о њему. Ако сам ја добро схватио, у Републици Српској је он поново изабран за предсједника ентитета и ми то поштујемо и то је веома важно”, закључио је Сијарто

(Анадолија) Фото: АА

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ЕУ

22.03.2023 10:20

Мађарска и Хрватска уз нас, није лоше, није лоше, надамо се ускоро уласку у ЕУ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

22.03.2023 10:41

Сами подмазани потковани лобирани малоооо забринути окупани препрани папции прелетациии умрезении коза ностра 21 вијека на брдовитом балкану! Корумпиран8 харајууу!! Богате се народ опљацкyли растјерали а малоо забринути немају ефекта ту!! Па цему су ту! А народ бјези нестајање народа опљацканог пљацка стољеца траје од рата!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yука

22.03.2023 10:54

Јесте се ви Мађари фурали ко нека велесила, мало мало контра еу, а били биједа хебига. И сад вам треба вегете, као 80 тих. Да вам не би еу фондова и сад би били фукаре, мада нисте далеко од тога. Не подржаваш ти санкције бурли и његовим пајтосима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир велики

22.03.2023 11:03

НЕ ПРИСТАЈЕТЕ ДА СЕ БИЛО КОМЕ УВЕДУ САНКЦИЈЕ ЗАТО СТО СТЕ МАФИЈАСИ КАО И ОНИ КОМЕ ТРЕБА ДА СЕ УВЕДУ САНКЦИЈЕ,ЛОПОВИ БЈЕЛОСВЈЕТСКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој владимире....

22.03.2023 11:24

Па коме су ста санкције донијеле.... само сиротињу јос висе да угњетава....е сад ако си ти неки фактор државни или приватник онда те у потпуности разумијем...

Name

ре

22.03.2023 11:28

С Додиком се мозе лаксе договорит извлацење пара.

Name

Мирослав

22.03.2023 11:25

Воља народа, се мора постовати, свидјало се то некоме или не. Е сад сто неко није задовољан, на следецим изборима це добити прилику. Критика да, али галама, вредјање, ниски ударци, је понасање оцајника, јер није успео уверити гласаце да гласају за њега. Са примитивним понасањем, теско се било кад уверити гласаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2023 11:59

Вецинска воља народа се мора постовати, али тиранија вецине над мањином и крсење људских права под изговором вецине се не смије десавати. То висе није демократија вец Хитлеров Треци Рајх.

Name

Словенац

22.03.2023 12:16

Баш се ви пуно питате у еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.03.2023 13:47

Мој Сијарто не дозвољава санкције а дозвољава мега пљачке и све остале облике криминала.Типицан балкански политицар

Name

Марко

22.03.2023 14:44

Ко год да не слуса мора добити санкције од ЕУ то је правило и закон се мора постовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

22.03.2023 18:15

Сличан се сличном радује па су се српски Владаоци одједном слизали са Мађарима и Турцима, јер су аутократску власти као и што су наше. Ту још фали Бјелорусија, али њима је Србија увела санкције, толико о досљедности приче да никоме неће уводити санкције, јер не доносе ништа добро. Зато су односи нас и Румуна никад хладнији, и ако је то једини народ са којим никада нисмо ратовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

22.03.2023 19:19

Што се тиче Мађарске и изјава њихових политичких представника, пуно тога нисте хтјели урадити па се на крају подвије реп и потрчи се за шаргарепом коју Брисел држи на штапу. А тој шаргарепи неможете да одолите. То вас чини смијешним, малим и безкичмењацима. Само пуно причате као и Дудук који то научио од вас.

ОДГОВОРИТЕ