Позив европског механизма: Одбити измјене закона

“Медиа Фреедом Рапид Респонсе”, механизам који прати кршења медјских слобода у земљама чланицама и кандидатима за чланство у Европској унији, изразио је дубоку забринутост због недавних догађаја у Републици Српској, чија је Влада представила измјене и допуне Кривичног закона којима би се клевета поновно инкриминирала, а које се налазе на дневном реду данашње сједнице Народне скупштине РС.

Република Српска 21.03.2023 | 15:39
Позив европског механизма: Одбити измјене закона

Усаопштењу које је објављено на дан када ентитетска скупштина засједа и одлучује о наведеним измјенама, истиче се како је ентитетски предсједник Милорад Додик оптужио новинаре да лажу, “користећи жестоке погрдне ријечи”.

Потписници саопштења, укључујући “Артицле 19 Еуропе”, Еуропски центар за слободу медија и штампе, Европску федерацију новинара, “Фрее Пресс Унлимитед”, Међународни институт за штампу и ОБЦ “Трансеуропа”, позвали су заступнике у Народној скупштини Републике Српске да одбију амандмане.

– Дана 31. октобра 2022. године, предсједник Додик објавио је пост на Твитеру у којем је позвао министра правде да припреми нове, те измијени постојеће законе, с циљем поновног увођења клевете и увреде као ‘кривичних дјела’ у Кривични закон Републике Српске. Након ове вијести 2. марта 2023. услиједиле су објаве Народне скупштине да је Република Српска поднијела нацрт измјена и допуна Кривичног закона за реинкриминацију клевете – наводи се у саопштењу.

Из механизма упозоравају да, уколико се усвоји, овај нацрт закона дао би мјеста произвољном тумачењу шта је увреда или понижавајући коментар, те омогућио неоправдано кривично гоњење новинара, припадника цивилног друштва или организација које извјештавају о корупцији и другим питањима од јавног интереса, и свима који јавно пишу на друштвеним мрежама.

– Република Српска декриминализовала  је клевету 1999. године у складу с развојем међународних стандарда и праксе. Поновно проглашење клевете кривичним дјелом представљало би директну препреку начелима слободе штампе, а осуда би довела до новчаних казни између 3.000 и више од 50.000 евра – упозоравају из механизма.

Наглашава се и како су нацрт закона оштро критиковали медијски радници и новинарске организације, а услиједио је и протест новинара 14. марта испред Народне скупштине Републике Српске против приједлога закона о кривичном дјелу клевете и апел на народне заступнике да одбаце предложене амандмане. Расправа о амандманима је одгођена а на дневном реду се нашла данас, 21. марта.

Из механизма истичу како су расрпаве о предложеним измјенама закона изазвале неприхватљиве коментаре упућене новинарима и медијским кућама током конференција за новинаре, често и телевизијских.

– Додик је у неколико наврата новинаре оптужио за лажи, уз оштре погрдне ријечи. Долази то у вријеме када су новинари у овом ентитету изложени све већим нападима и притисцима: недавно је саслушан Никола Морача, радник листа ЕуроБлиц и портала СрпскаИнфо, те неколико уредника и новинара, под притиском полиције да открију своје изворе; вандализам аутомобила који припадају Морачи и уреднику портала Бука Александру Трифуновићу, додатни су забрињавајући примјери. Додик је и прије почетка истраге оптужио новинаре да су сами организовали напад – додаје се.

Осим тога, као забрињавајућа оцијењена је и Додикова најава увођења тзв. “закона о страном агенту”, која се односи на дјеловање невладиних организација и удружења – што би копирало потез власти Грузије, чији је закон на крају повучен након жестоких критика због неусклађености са законима који штите слободу изражавања и слободу удруживања.

– Наше се организације изричито не слажу с предложеним амандманима и криминализацијом клевете те осуђују сваки покушај поткопавања, оцрњивања или ометања новинарског рада.

Наставићемо пажљиво пратити ситуацију, посебно у Републици Српској, те ћемо одговорити на све пријетње слободи медија у Босни и Херцеговини. То укључује документацију случајева на платформама “Маппинг Медиа Фреедом” и Вијећа” Еуропе Сафетy оф Јоурналистс” –  додаје се у саопштењу

(Н1)  Фото:Бука

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Боље не заслузујемо

21.03.2023 14:55

Ма сто бисмо одбили. свеједно нисмо Европска Унија, подрзавамо земље које имају горе законе. Једино сто треба да се одбије јесу радне визе сваком из Републике Српске ко позели да ради у било којој цланици Европске уније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

21.03.2023 15:00

Казне које резим српске хоце да уведе у закон за слободно мисљење вјеројатно је диктатор намјенио да јос коју милијарду набаци на свој рацун у име народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.03.2023 15:08

Све што сте написали је већ познато и речено. Имате ли приједлог како ријешити проблем. Можете ли некога анимирати који то може. Опет само,, константујете" што рече Милашин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице

21.03.2023 16:09

Тихе санкције

Name

Момо

21.03.2023 15:30

Кадцете једном да ухапсите тог разбојника Додик да народ поцне нормално да зиви.он се изивљава над народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????!!!!!!!!

21.03.2023 16:24

Слобода мишљења и изражавања "ДА", али лажи "НЕ." Начела новинарске професије јесу правремено, истинито и објективно информирање. Ко овако ради неће бити санкциниран. За остале који нису новинари јавно изговорена ријеч мора имати покриће и не смије бити лажно саопштена да другом изаво нескривљену штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.03.2023 16:42

Нека они уреде слободу информисања у ЕУ. Ево од кад је рат у Украјини, дневно слусамо лази, како је Зеленски и негови нацисти стигао пред Москву. И многе друге гадости нам нуде, као "независно" информисање. Разумем кл плаца тај и писе информације, али бас претерују са лазима. Ја сам апсолутно против новог закона у РС, сто ми морамо лицити на њих. Где је истина у информисању, па нема је. Сецам се оних дана кад су натовци бомбардовали Србију, дневно су нас лагали, у припреми бомбардовања а и у току бомбардовања. Они су се престављали као "милосрдни андјели" а нас су престављали као дјаволе, и тако су лагали и лагали. У ЕУ сила влада, сила писе "истину", а ругају се Русима и руској истини. Док сила влада истине нема ни у нијансама. Из ината лазовима са запада, пустимо насе новинаре да пису истину и само истину, али само истину, а не наруцену и плацену истину.

ОДГОВОРИТЕ