Poziv evropskog mehanizma: Odbiti izmjene zakona

“Media Freedom Rapid Response”, mehanizam koji prati kršenja medjskih sloboda u zemljama članicama i kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih događaja u Republici Srpskoj, čija je Vlada predstavila izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima bi se kleveta ponovno inkriminirala, a koje se nalaze na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine RS.

Republika Srpska 21.03.2023 | 15:39
Poziv evropskog mehanizma: Odbiti izmjene zakona

Usaopštenju koje je objavljeno na dan kada entitetska skupština zasjeda i odlučuje o navedenim izmjenama, ističe se kako je entitetski predsjednik Milorad Dodik optužio novinare da lažu, “koristeći žestoke pogrdne riječi”.

Potpisnici saopštenja, uključujući “Article 19 Europe”, Europski centar za slobodu medija i štampe, Evropsku federaciju novinara, “Free Press Unlimited”, Međunarodni institut za štampu i OBC “Transeuropa”, pozvali su zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbiju amandmane.

– Dana 31. oktobra 2022. godine, predsjednik Dodik objavio je post na Tviteru u kojem je pozvao ministra pravde da pripremi nove, te izmijeni postojeće zakone, s ciljem ponovnog uvođenja klevete i uvrede kao ‘krivičnih djela’ u Krivični zakon Republike Srpske. Nakon ove vijesti 2. marta 2023. uslijedile su objave Narodne skupštine da je Republika Srpska podnijela nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona za reinkriminaciju klevete – navodi se u saopštenju.

Iz mehanizma upozoravaju da, ukoliko se usvoji, ovaj nacrt zakona dao bi mjesta proizvoljnom tumačenju šta je uvreda ili ponižavajući komentar, te omogućio neopravdano krivično gonjenje novinara, pripadnika civilnog društva ili organizacija koje izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, i svima koji javno pišu na društvenim mrežama.

– Republika Srpska dekriminalizovala  je klevetu 1999. godine u skladu s razvojem međunarodnih standarda i prakse. Ponovno proglašenje klevete krivičnim djelom predstavljalo bi direktnu prepreku načelima slobode štampe, a osuda bi dovela do novčanih kazni između 3.000 i više od 50.000 evra – upozoravaju iz mehanizma.

Naglašava se i kako su nacrt zakona oštro kritikovali medijski radnici i novinarske organizacije, a uslijedio je i protest novinara 14. marta ispred Narodne skupštine Republike Srpske protiv prijedloga zakona o krivičnom djelu klevete i apel na narodne zastupnike da odbace predložene amandmane. Rasprava o amandmanima je odgođena a na dnevnom redu se našla danas, 21. marta.

Iz mehanizma ističu kako su rasrpave o predloženim izmjenama zakona izazvale neprihvatljive komentare upućene novinarima i medijskim kućama tokom konferencija za novinare, često i televizijskih.

– Dodik je u nekoliko navrata novinare optužio za laži, uz oštre pogrdne riječi. Dolazi to u vrijeme kada su novinari u ovom entitetu izloženi sve većim napadima i pritiscima: nedavno je saslušan Nikola Morača, radnik lista EuroBlic i portala SrpskaInfo, te nekoliko urednika i novinara, pod pritiskom policije da otkriju svoje izvore; vandalizam automobila koji pripadaju Morači i uredniku portala Buka Aleksandru Trifunoviću, dodatni su zabrinjavajući primjeri. Dodik je i prije početka istrage optužio novinare da su sami organizovali napad – dodaje se.

Osim toga, kao zabrinjavajuća ocijenjena je i Dodikova najava uvođenja tzv. “zakona o stranom agentu”, koja se odnosi na djelovanje nevladinih organizacija i udruženja – što bi kopiralo potez vlasti Gruzije, čiji je zakon na kraju povučen nakon žestokih kritika zbog neusklađenosti sa zakonima koji štite slobodu izražavanja i slobodu udruživanja.

– Naše se organizacije izričito ne slažu s predloženim amandmanima i kriminalizacijom klevete te osuđuju svaki pokušaj potkopavanja, ocrnjivanja ili ometanja novinarskog rada.

Nastavićemo pažljivo pratiti situaciju, posebno u Republici Srpskoj, te ćemo odgovoriti na sve prijetnje slobodi medija u Bosni i Hercegovini. To uključuje dokumentaciju slučajeva na platformama “Mapping Media Freedom” i Vijeća” Europe Safety of Journalists” –  dodaje se u saopštenju

(N1)  Foto:Buka

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bolje ne zasluzujemo

21.03.2023 14:55

Ma sto bismo odbili. svejedno nismo Evropska Unija, podrzavamo zemlje koje imaju gore zakone. Jedino sto treba da se odbije jesu radne vize svakom iz Republike Srpske ko pozeli da radi u bilo kojoj clanici Evropske unije.

ODGOVORITE
Name

....

21.03.2023 15:00

Kazne koje rezim srpske hoce da uvede u zakon za slobodno misljenje vjerojatno je diktator namjenio da jos koju milijardu nabaci na svoj racun u ime naroda.

ODGOVORITE
Name

Mile

21.03.2023 15:08

Sve što ste napisali je već poznato i rečeno. Imate li prijedlog kako riješiti problem. Možete li nekoga animirati koji to može. Opet samo,, konstantujete" što reče Milašin.

ODGOVORITE
Name

Bice

21.03.2023 16:09

Tihe sankcije

Name

Momo

21.03.2023 15:30

Kadcete jednom da uhapsite tog razbojnika Dodik da narod pocne normalno da zivi.on se izivljava nad narodom.

ODGOVORITE
Name

????!!!!!!!!

21.03.2023 16:24

Sloboda mišljenja i izražavanja "DA", ali laži "NE." Načela novinarske profesije jesu pravremeno, istinito i objektivno informiranje. Ko ovako radi neće biti sankciniran. Za ostale koji nisu novinari javno izgovorena riječ mora imati pokriće i ne smije biti lažno saopštena da drugom izavo neskrivljenu štetu.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

21.03.2023 16:42

Neka oni urede slobodu informisanja u EU. Evo od kad je rat u Ukrajini, dnevno slusamo lazi, kako je Zelenski i negovi nacisti stigao pred Moskvu. I mnoge druge gadosti nam nude, kao "nezavisno" informisanje. Razumem kl placa taj i pise informacije, ali bas preteruju sa lazima. Ja sam apsolutno protiv novog zakona u RS, sto mi moramo liciti na njih. Gde je istina u informisanju, pa nema je. Secam se onih dana kad su natovci bombardovali Srbiju, dnevno su nas lagali, u pripremi bombardovanja a i u toku bombardovanja. Oni su se prestavljali kao "milosrdni andjeli" a nas su prestavljali kao djavole, i tako su lagali i lagali. U EU sila vlada, sila pise "istinu", a rugaju se Rusima i ruskoj istini. Dok sila vlada istine nema ni u nijansama. Iz inata lazovima sa zapada, pustimo nase novinare da pisu istinu i samo istinu, ali samo istinu, a ne narucenu i placenu istinu.

ODGOVORITE