Си Ђинпинг састао се у Москви са Владимиром Путином

Кинески председник Сји Ђинпинг састао се у понедељак у Кремљу са руским колегом Владимиром Путином.

Свијет 21.03.2023 | 08:53
Си Ђинпинг састао се у Москви са Владимиром Путином

Двојица председника имала су детаљну и искрену размену о односима Кине и Русије и питањима од заједничког интереса, преноси Централна кинеска телевизија.

Си је нагласио да постоји дубока историјска логика да однос Кине и Русије стигне тамо где је данас. Кина и Русија су једна другом највећи сусед и свеобухватан стратешки партнер координације. Обе земље виде свој однос као висок приоритет у својој укупној дипломатији и међународним односима.

„Кина увек подржава независну спољну политику. Консолидовати и добро развијати односе Кине и Русије је стратешки избор који је Кина направила на основу сопствених фундаменталних интереса и преовлађујућих кретања у свету“, рекао је Си.

Си је рекао да би две земље требало додатно да продубе практичну сарадњу на разним пољима и појачају координацију и сарадњу на мултилатералним платформама, као што су УН, да би се подстакао њихов национални развој и подмлађивање и створио бедем за мир и стабилност у свету.
Путин је упутио топлу добродошлицу Сију због посете Русији и још једном му срдачно честитао на реизбору на место кинеског председника.

Две стране су имале детаљну размену мишљења о питању Украјине.

Си је нагласио да се, по питању Украјине, граде гласови за мир и рационалност. 

„Већина земаља подржава ублажавање тензија, залаже се за мировне преговоре и против је додавања горива у ватру. Историје показује да конфликти на крају морају да се реше дијалогом и преговорима“, казао је „Кина је објавила документ о свом ставу о кризи у Украјини, залажући се за политичко решење кризе и одбацујући хладноратовски менталитет и једностране санкције“.

Путин је са своје стране рекао да Русија цени Кину што доследно подржава непристрасну, објективну и избалансирану позицију и залаже се за праведност и правду по главним међународним питањима. 

„Русија је пажљиво проучила документ о ставу Кине о политичком решењу питања Украјине и отворена је за разговоре за мир. Русија поздравља Кину да игра конструктивну улогу у том погледу“, нагласио је Путин.

(КМГ) Фото: КМГ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ицх

21.03.2023 08:02

Ботксирани и уштиркани диктатори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.03.2023 09:33

Како их је лијепо видјети заједно . Они су олицење правде и истине на кугли земаљској.

Name

Ре ицх

21.03.2023 13:10

Из које лударе си побјегао?чуј диктатора, људи нису ко ви да се увлаче свима у дупе и продају вјеру за вечеру

Name

Да, јесу колеге

21.03.2023 08:26

Колеге диктатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.03.2023 08:29

САМО МИР НА ПЛАНЕТИ. И ДОГОВОРЕНИ ЕКОНОМСКИ ОДНОСИ. ДА СВАКИ СТВОР. ОА И ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ ИМАЈУ ХРАНЕ И УСЛОВЕ ЗА ЖИВОТ. СВЕ ПО ЗАКОНИМА БОЖИЈИМ. ПОРОДИЦА НАЈСВЕТИЈА ЗАЈЕДНИЦА ПО БОЖИЈИМ ЗАКОНИМА. ЧУВАЊЕ КУГЛЕ ЗЕМЉЕ ЗА ЖИВОТ ПОТОМАКА. ХВАЛА ВАМ НА ТРУДУ И РАДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

21.03.2023 10:20

У исто време кинеска берза пала..а није се ни састо још са непресуђеним ратним злочинцем Путлером. И,у исто време,кинеско министарство иностраних послова издало наредбу да се на свим картама привремено окупирана кинеска територија,Сибир,Владивосток означе по старим кинеским именима..русси су готови,вамо их растурише Украјинци вамо Кинези са којима је руссија ратовала 4x,улази на њихову територију односно своју коју су русси на једвите јаде успели отет од Кине..а путин несме ни да зуцне..кинези јачи и опаснији 5x од украјинаца,а губе и од њих..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

21.03.2023 16:52

Друзе,не прескаци терапију висе...

Name

Не зна се

21.03.2023 11:07

...гдје се горе живи, у Рус или Кини...ја мислим да је у Кини најгоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.03.2023 13:05

Како се живи у федерацији, колико вас је данас напустило тyј дио и отидо вани?

Name

Ре

21.03.2023 13:48

Ја мислим у федерацији ипак нај горе

Name

ре

21.03.2023 22:17

Ко критикује тзв 'пријатеља' и 'брата' аутоматски је из Федерације? Питам се коме је стварно испран мозак...