Si Đinping sastao se u Moskvi sa Vladimirom Putinom

Kineski predsednik Sji Đinping sastao se u ponedeljak u Kremlju sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Svijet 21.03.2023 | 08:53
Si Đinping sastao se u Moskvi sa Vladimirom Putinom

Dvojica predsednika imala su detaljnu i iskrenu razmenu o odnosima Kine i Rusije i pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Centralna kineska televizija.

Si je naglasio da postoji duboka istorijska logika da odnos Kine i Rusije stigne tamo gde je danas. Kina i Rusija su jedna drugom najveći sused i sveobuhvatan strateški partner koordinacije. Obe zemlje vide svoj odnos kao visok prioritet u svojoj ukupnoj diplomatiji i međunarodnim odnosima.

„Kina uvek podržava nezavisnu spoljnu politiku. Konsolidovati i dobro razvijati odnose Kine i Rusije je strateški izbor koji je Kina napravila na osnovu sopstvenih fundamentalnih interesa i preovlađujućih kretanja u svetu“, rekao je Si.

Si je rekao da bi dve zemlje trebalo dodatno da prodube praktičnu saradnju na raznim poljima i pojačaju koordinaciju i saradnju na multilateralnim platformama, kao što su UN, da bi se podstakao njihov nacionalni razvoj i podmlađivanje i stvorio bedem za mir i stabilnost u svetu.
Putin je uputio toplu dobrodošlicu Siju zbog posete Rusiji i još jednom mu srdačno čestitao na reizboru na mesto kineskog predsednika.

Dve strane su imale detaljnu razmenu mišljenja o pitanju Ukrajine.

Si je naglasio da se, po pitanju Ukrajine, grade glasovi za mir i racionalnost. 

„Većina zemalja podržava ublažavanje tenzija, zalaže se za mirovne pregovore i protiv je dodavanja goriva u vatru. Istorije pokazuje da konflikti na kraju moraju da se reše dijalogom i pregovorima“, kazao je „Kina je objavila dokument o svom stavu o krizi u Ukrajini, zalažući se za političko rešenje krize i odbacujući hladnoratovski mentalitet i jednostrane sankcije“.

Putin je sa svoje strane rekao da Rusija ceni Kinu što dosledno podržava nepristrasnu, objektivnu i izbalansiranu poziciju i zalaže se za pravednost i pravdu po glavnim međunarodnim pitanjima. 

„Rusija je pažljivo proučila dokument o stavu Kine o političkom rešenju pitanja Ukrajine i otvorena je za razgovore za mir. Rusija pozdravlja Kinu da igra konstruktivnu ulogu u tom pogledu“, naglasio je Putin.

(KMG) Foto: KMG

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ich

21.03.2023 08:02

Botksirani i uštirkani diktatori

ODGOVORITE
Name

Re

21.03.2023 09:33

Kako ih je lijepo vidjeti zajedno . Oni su olicenje pravde i istine na kugli zemaljskoj.

Name

Re ich

21.03.2023 13:10

Iz koje ludare si pobjegao?čuj diktatora, ljudi nisu ko vi da se uvlače svima u dupe i prodaju vjeru za večeru

Name

Da, jesu kolege

21.03.2023 08:26

Kolege diktatori.

ODGOVORITE
Name

+

21.03.2023 08:29

SAMO MIR NA PLANETI. I DOGOVORENI EKONOMSKI ODNOSI. DA SVAKI STVOR. OA I DOMAĆE ŽIVOTINJE IMAJU HRANE I USLOVE ZA ŽIVOT. SVE PO ZAKONIMA BOŽIJIM. PORODICA NAJSVETIJA ZAJEDNICA PO BOŽIJIM ZAKONIMA. ČUVANJE KUGLE ZEMLJE ZA ŽIVOT POTOMAKA. HVALA VAM NA TRUDU I RADU.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

21.03.2023 10:20

U isto vreme kineska berza pala..a nije se ni sasto još sa nepresuđenim ratnim zločincem Putlerom. I,u isto vreme,kinesko ministarstvo inostranih poslova izdalo naredbu da se na svim kartama privremeno okupirana kineska teritorija,Sibir,Vladivostok označe po starim kineskim imenima..russi su gotovi,vamo ih rasturiše Ukrajinci vamo Kinezi sa kojima je russija ratovala 4x,ulazi na njihovu teritoriju odnosno svoju koju su russi na jedvite jade uspeli otet od Kine..a putin nesme ni da zucne..kinezi jači i opasniji 5x od ukrajinaca,a gube i od njih..

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

21.03.2023 16:52

Druze,ne preskaci terapiju vise...

Name

Ne zna se

21.03.2023 11:07

...gdje se gore živi, u Rus ili Kini...ja mislim da je u Kini najgore!

ODGOVORITE
Name

Re

21.03.2023 13:05

Kako se živi u federaciji, koliko vas je danas napustilo tyj dio i otido vani?

Name

Re

21.03.2023 13:48

Ja mislim u federaciji ipak naj gore

Name

re

21.03.2023 22:17

Ko kritikuje tzv 'prijatelja' i 'brata' automatski je iz Federacije? Pitam se kome je stvarno ispran mozak...