Опозив се претворио у дебакл: Велики пораз Додика у Бијељини

Грађани Бијељине на јучерашњем референдуму гласали су против опозива градоначелника Бијељине Љубише Петровића из СДС-а. Против опозива Петровића гласало је неких 70% бирача који су изашли у недјељу на референдум.

Република Српска 20.03.2023 | 12:38
Опозив се претворио у дебакл: Велики пораз Додика у Бијељини

У својој првој реакцији Петровић је рекао како се ради о "великој народној побједи".

Дилеме око побједника није било, СНСД је моментално признао пораз, наводећи да су заједно са коалиционим партнерима, њих 15 странака, урадили све да градоначелник буде опозван, али није ишло и он остаје до краја свог мандата градоначелник Бијељине.

“Ми ћемо поштовати вољу грађана Бијељине који су казали да Љубиша Петровић треба до краја мандата да остане на челу града”, рекао је Мирослав Миловановић, шеф Штаба за опозив градоначелника Бијељине и предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина, истичући да је у овом случају СНСД поражена страна.

Упитан да ли ће поднијети оставку на мјесто предсједника Градског одбора СНСД-а Бијељина, он је одговорио да то зависи од предсједника СНСД-а Милорад Додик.

"Не осјећам одговорност, ја сам као шеф штаба и СНСД је урадио озбиљан посао. Одговорно тврдим да су све чланице коалиције дале озбиљан допринос”, рекао је Миловановић.

А Милорад Додик је на Твитеру рекао да ће испоштовати изборну вољу.

"СНСД и ја, као предсједник, поштујемо вољу грађана Бијељине и увијек смо је поштовали. За разлику од СДС-а који је јуче почео кукњаву о крађи резултата, увјерен сам да је све протекло у демократској атмосфери уз поштовање свих прописа Републике Српске. СНСД ће наставити да улаже напоре у развој Бијељине и њено снажније повезивање с остатком Републике Српске.", навео је Додик на "Твитеру.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да је више пута до сада сила побиједила народну вољу, али да се на Бијељини сломила.

"Бијељина је била и остала свијетла тачка и бастион слободе. Данашњи референдум о опозиву је показао шта значи уједињеност у истом циљу, односно шта је стварна воља гласача и бирача и шта се деси када су избори под пуном контролом. Још једном честитам грађанима Бијељине, Љубиши Петровићу и свим опозиционим странкама које су стале уз њега на великој побједи и поновном, најжешћем до сада, слому режима у Бијељини", поручио је Бореновић.

Очи већине грађана Републике Српске биле су уперене у недјељу у Бијељину – за многе је то било важно питање, чак и онима које директно не дотиче, па је Бијељина постала својеврсни симбол отпора према републичким властима односно, како у опозицију наводе "бастион слободе".

На другој страни, 15 странака стало је на страну СНСД-а и широке коалције у нади да ће Петровића свргнути са градоначелничког трона. И у томе нису успјели.

Недјељни референдум за опозив градоначелника Бијељине носио је доста неизвјесности и мало ко се, сем појединих чланова изборне комисије, усудио предвидјети резултате опозива.

"Било их је тешко процијенити, јер се нико није усудио прогнозирати шта би то могло превагнути у овом граду – моћна машинерија власти, сви ресурси како људски тако и материјални упрегнути у рушење “неспособног градоначелника који је уништио Бијељину” или, пак, процјена колико грађани Бијељине цијене и поштују “поштеног и честитог човјека из народа” са којим се лако идентификују. Чинило се да Петровић у овом омјеру снага које су превагнуле на ову прву страну, што је било видљиво и у самој чињеници да је иза његовог опозива стало чак 15 политичких странака. И то није било довољно" каже за БУКУ Тања Топић, аналитичарка.

Уједно је, сматра Топићева, "референдум за опозив био тест, прије свега у одмјеравању снаге најјаче политичке партије у Републици Српској, а истовремено ту лежи и један од разлога због којих СНСД, читај Милорад Додик, није успио покорити Бијељину."

"Очито су и у случају референдума у Бијељини на површину испливали и неки унутрашњи, лоши односи у самој владајућој странци, тако да су се карте сложиле на њену штету. Ту свакако спада и лоша процјена да постоји критична маса за опозив Љубише Петровића. Иако је Петровић у једном тренутку дјеловао усамљен, без снажне подршке сопствене странке и готово скривене подршке дијела опозиције у Бијељини за његов опозив", сматра Тања Топић.

"Други показатељ је тај што су грађани Бијељине показали да цијене скромност, честитост и поштење, никако недомаћинско разметање њиховим добрима и ресурсима", додаје она.

"И на крају веома битан елемент зашто Бијељина није покорена је модел Теслића, примијењен на Бијељину – добра организација праћења, контроле, посматрања процеса опозива – маневарски простор за преваре сведен је на минимум. Тиме су анулиране све куповине и уцјене које су пратиле референдум за опозив", истиче Тања Топић за БУКУ.

Власт предвођена СНСД-ом је изабрала најповољнији тренутак да крене у освајање Бијељине. Опозиција је остварила лош изборни резултат на општим изборима прошле године у октобру. Дошло је до смјене предсједника СДС-а, у ПДП-у нас чекају избори за предсједника, дошло је до свађе на релацији Јелена Тривић-Драшко Станивуковић и до отвореног сукоба између Небојше Вукановића и Драшка Станивуковића.

"Дакле, био је идеалан тренутак да док је опозиција у стању прегруписавања и консолидовања, СНСД нападне и заузме други по величини град у Републици Српској који је био неосвојива тврђава за Милорада Додика и СНСД све ове године. Међутим, потценили су две ствари", сматра саговорник БУКЕ, политолог Велизар Антић.

"Прва је та да онај ко иде у опозив мора имати јако добар разлог и доказ да градоначелник или начелник неке општине није добро радио свој посао и да је заслужио да буде опозван. Једноставно, занемарили су чињеницу да је Петровић изабран од стране управо тог народа и да је и он имао велике опструкције од скупштинске већине која га је онемогућавала да проводи политике у граду за које се залаже. То су, очигледно, знали становници Бијељине и гласали су на овај начин" истиче наш саговорник.

"Друга, јако значајна чињеница јесте да је менталитет и структура становништва Бијељине таква да су они традиционално окренути опозицији и да нису присталице Додика и СНСД-а. То има своју историју, јер је и Додик често знао да се негативно изражава о овом становништву и није претерано марио за развој Бијељине.

Сам коментар избора у Бијељини би био да је ово велики пораз за СНСД. Сами су покренули иницијативу за опозив и доживели су потпуни дебакл где је градоначелник Петровић у великом проценту поправио свој резултат са прошлих избора. Док је опција за опозив добила много мањи број гласова од оног који је имала владајућа коалиција на претходним локалним изборима. У сваком случају, ова победа опозиције може дати додатни ветар у леђа опозицији и поправити њихову стартну позицију пред консолидацију која их чека и пред следеће локалне изборе који нас очекују следеће године" закључује за БУКУ Антић.

(<стронг>Бука) Фото: БН

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Зашто онда опозив?

20.03.2023 11:45

"СНСД и ја као предсједник поштујемо вољу грађана Бијељине и увијек смо је поштовали" - Додик Врати у касу града паре потрошене за организацију референдума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марјановиц.

20.03.2023 12:55

побједа Др.Љ.Петровица...побједа правде,истине,постења,демократије... зив и здрав био много,много љета...

Name

Ре

20.03.2023 12:58

Оцел вратит сдсовци који су на власти у Бијдљини ковинска?колико оно милиона оста иза Миче Мицица? Колико некретнина? Боте вати се крампе сад це пиво и сендвиц

Name

РЕ СВИМА

20.03.2023 14:56

ПОБОГУ ЉУДИ ЦЕМУ ТОЛИКА БУКА. ПА ОВАКВО СТАЊЕ ЈЕ У ЦИЈЕЛОЈ РС АКО СЕ НЕБИ ПОКРАЛИ ИЗБОРИ. ТАМАН ОКО 25 ДО 30% УХЉБА И НЕПИСМЕНИХ И ИСПРАНИХ МОЗГОВА ГЛАСА ЗА ДОДИКА.

Name

Бјели мантил

20.03.2023 17:08

Ја радим дому здравља Бјељина. Морала са потписти Данијели за опозив Ал' сам гласала против. Народ се буди.

Name

Свилена буба

20.03.2023 20:07

Овакав састав ГО СНСД БН мозе само да побиједи .....уствари НИКОГ.Предсједник заједница етазних власника је за њих превелик залогај.Вецину њих ни у родјеној куци немају подрску.Ово је почетак краја...

Name

Миле

20.03.2023 11:48

Спавате ли мирно Мирославе, Златане, Миленко, Александре, Данијела Дјукин, ја нисам могао да спавам али због вас, због вас, васе бахатости, похлепе, мобинга, притиска и уцјене према радницима ја сам дозивио не пораз,вец дебакл. ПС. Нецете јос дуго мирно спавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2023 13:06

Спавају они мирно јер они неби то тако могли ни радити да имају образа ,Додик воли такав профил људи јер сличан сличном се радије.

Name

ГРУЈО

20.03.2023 11:48

Сада да се покрене питање одговорности бахате коалиције ко ће народу намирити пола милиона трошкова око избора. Лако вам је показивати снагу и бахатост преко народних пара. Ајде сада Миловановић врати паре. И мало смршати,вратина ти је одвратно дебела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа

20.03.2023 13:41

Ма какви су за њих трошкови од пола милијуна. Када узмају колико хоћеш

Name

ПЕРО

20.03.2023 11:54

ПЕТРОВИЦ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СДС-А. ПОСЛИЈЕ ТОГА БОГ ДАО ДА БУДЕ ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ ИЛИ ЦЛАН ПРЕДСЈЕДНИСТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Перу

20.03.2023 12:44

Честитамо Семберијо,свака част тако се брани од лопова,не дозволити им да опет покраду изборе.Поздрав из Посавине где багра није на власти..

Name

Оцито је да народ

20.03.2023 11:55

Сембетије никако није могао изабрати ни те одборнике као и да је гласао за Јелену....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2023 17:10

Па за Јелену је вецински гласао народ у цијелој РС , а не само у Семберији . Јелена Тривиц је побиједила у трци за предсједника РС , само није побиједила ЦИК .

Name

Озна

20.03.2023 12:01

Сада је тренирао да се покрене процедура опозива предсједника РС јесте да је мац са двије острице ( признали БиХ легитимитет октобраских избора) али исто тако да одборници у Народној скупстини покренуо инцијативу плус петиција градјана .Када су они могли покренути смхену једнога нацелника и изгубили засто онда и народ у РС нема право тразит опозива предсједника РС .Ако је тако суверен и сигуран нека се опроба против воље народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена Тривиц

20.03.2023 12:04

Она је покрадена за 100 000 гласова. Сто невазеци, сто лазно гласани, сто купљени, сто фалцификовани. 16 Додикових ссрамних странака су сад у рагуларнијим условима освојили 35 Процената. Математика јасна. ЈЕЛЕНА ТРИВИЦ ЈЕ СРАМНО ПОКРАДЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Јелену Тривић,

20.03.2023 13:03

Ајд не лупетај глупости, и овде би да је био било ко сем Љубише изгубио.

Name

Па

20.03.2023 13:27

Ако је толико неспособна њен проблем а не мој. Како то да Петровић оба пута побједи и то сад баш убједњиво 70:30%, а да она толико буде покрадена. Ако је онда је и до ње и њене екипе.

Name

11903

20.03.2023 13:29

Над Јеленом је извршена изборна кеађа епских размјерс. Бит ћу захвалан ономе ко ми донесе да потпишем петицију за опозив лажног предсједника РС.

Name

Зворничанин

20.03.2023 12:06

Коначно нешто позитивно у Р Српској.Побједа добра над злим силама Додика и његових пајташа.Има наде за овај народ само треба бирату праве људе .Браво за Петровића и треба што прије да очисти Бијељину од лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2023 17:13

Ви сте исти као и Добојлије .

Name

Ја

20.03.2023 12:07

Колико знам он никад није ни био побједник у Бијељини. Истина по први пут је имао већину с коалиционим партнерима од 2018 године. Сад је и то упознао. У Бијељини је на власти СДС од рата па до сада, а видимо и унудуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.03.2023 12:08

Свака част на побједи. Требало би увести закон да оне партије које изгласају опозив, а изгубе на изборима плаћају укупан трошак избора. А не као сада да се то плаћа народним парама. Па би се други пут добро размислили да ли да изгласају опозив Градоначелника или Начелника Општина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре боки

20.03.2023 13:21

А опозиција нека плате поновно бројање избора. Мрцино то не спомињеш, колико је ту пара потрошено узалуд

Name

Трошкови

20.03.2023 13:39

Није то никакав трошак за њих

Name

Ре ре Боки

20.03.2023 17:18

Па мрцино једна није ни изврсено до краја поновљено бројање гласова . Да јесте и да су били постени у ЦИКу онда би пребројали све постено и објавили би то . Кад су видјели колика је колицина крадје и нерегуларности одмах су пресјекли и прогласили лазног предсједника . Сигурно , нису то дзаба урадили.

Name

Семберко

20.03.2023 12:12

Нема мјеста у Семберији за секташе и лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

20.03.2023 12:13

?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

20.03.2023 12:14

Милораде никад нећеш сришити Бјељину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олово

20.03.2023 12:22

Ма Додик је изгубио изборе у цијелој Републци ,само је извршио жешчу крађу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

20.03.2023 12:26

Све цеститке од срца упуцујем градјанима Семберије да није било крадје овакав однос би бијо И у октобру да има правне дрзаве сее троскове око опозива би сносиле ових 15 странака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

20.03.2023 12:29

Прица СНСД. Је заврсена а и трајала је дуго народ досо памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај!

20.03.2023 12:38

Честитка и много успјеха! Пошто код нас неможе без оног неизбјежног ; "али" , је поражавајуће што је излазност "релативно " мала и што код народа постоји извјесна доза "калкулативне зависти",сујете, страха шта ако можда побједи онај други, нејасне перцепције шта жели и да ли жели законитост и поштење или ће преовладати "навика " да гурањем коверте у џеп, од доктора ,до политичара, рјешава све своје озбиљније проблеме....Народ се не усуди да овој катастрофалној власти каже НЕ,ДОСТА ЈЕ, да похапси лопове и успостави власт која има ауторитет...значи ли то да сви имамо ораха у џепу.????? Какви смо то људи ???? Гдје је нестао Српски образ,част,поштење ??? Народе ми смо у рукама мафије већ 20 година ,дјеца одоше,здравство,школство,правосуђе на дну свих разумних критерија , а неки наваљују да будемо самостални...јели да нас пљачкају и обећавају благостање и рајске вртове...ми старимо ,а они се богате...Знамо ли шта хоћемо ???? Помози нам Господе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тони

20.03.2023 12:38

Знам чланове снсд-а и сп-а, који су гласали против опозива доктора Петровића. И међу њима је почело буђење. Односи се на сеоске мјесне одборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2023 14:54

Знам ко је из ДЗ гласао ПРОТИВ уинат пријетњама др. Дјукин. Не могу је оцима видит запослени.

Name

Бурсаћ

20.03.2023 12:47

Бог да нек се кандидује за председника опер це 70 посто ако не и висе да побједи црцендаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЛИКИ МОТИВ

20.03.2023 12:59

ДОДИКОВО БОГАТСТВО, ЛАЗИ И ПОДВАЛЕ СУ ПРЕЛИЛЕ ЦАСУ. НАРОД СЕМБЕРИЈЕ ЈЕ ГЛАСАО ЗА ПЕТРОВИЦА А ПРОТИВ ДОДИКА. ЗНА СЕ ДА СУ У БИЈЕЉИНИ САМО ЊЕГОВЕ МАРИОНЕТЕ КОЈЕ СЛИЈЕПО ЊЕГА СЛУСАЈУ. ИЗА СВЕГА СТОЈИ ОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВА БОГУ !!

20.03.2023 12:59

Почетак краја Црвене секте , а и доста су мучили овај напаћени народ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мита

20.03.2023 13:02

Љубиша је примјер шта значи квалитетан човјек на челу опозиције. У суседном Зворнику већ деценијама нема ко да поведе опозицију и имамо потпуно обрнуту ситуацију. Ту СНСД туче са 100% гласова. А кад би се само нашао неко поштен попут Љубише, исто би однос био 70:30 за опозицију. 10 поштених људи би потпуно промјенило стање у држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасоје

20.03.2023 13:03

Џаба Додику 15 странака и " квислинзи" из СДСа као што је Василије Перић из угљевика, народ је рекао шта мисли о мафијашком режиму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан БЛ

20.03.2023 13:22

Свака част Бијељинци, показали сте да нисте на страни сецикеса и лопова, за разлику од Приједора,Шамца,Добоја и Зворника гдје је народ допустио да владају криминалци.Приједор је посебна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

20.03.2023 23:29

Алоооо, избаци Шамац из ове прљаве скупине...

Name

бб

20.03.2023 13:39

Биће дебакл Ћорићу и Миловановићу кад им шеф уши крене завртати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

20.03.2023 14:31

Коме сада фактурусати овај референдум??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2023 14:39

Зато смо се борили навалили сви на љубису постеног цовјека е оглаву им се обило зивијо нас градонацелник поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир

20.03.2023 14:54

СТОП за багру на челу са вепром од лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ада

20.03.2023 15:03

БРАВО ЗА НАПАЦЕНОГ СЕМБЕРСКОГ ДОМАЦИНА.ИДЕМО У НОВЕ РАДНЕ ПОБЈЕДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко Психопата

20.03.2023 15:33

А Гиле нам слави туђе побједе..Нек се кандидује у Требињу ако је фаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бушач

20.03.2023 16:37

Слиједи опозив и смјена лажног предсједника Додика! Ајмо ,акција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.03.2023 17:48

Е сад знамо да је додик покрао изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побједа

20.03.2023 18:42

Данијели Дјукин хитно дати да једе може и инфузија а после транспортовати у Бакинце у подруме дједове ракије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2023 20:13

Она је сада на терапијама. Пије ракију и писе писмо рудоњи.

Name

И нагло ослијепљели

20.03.2023 22:32

Прогледали. Цуда се догадјају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.03.2023 07:30

ДА НЕМА КРАЂЕ, КОЈУ ДОДИК ПЛАТИ НАРОДНИМ ПАРАМА, ОВАКО БИ БИЛО У ЦИЈЕЛОЈ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

који је дебил бурле

22.03.2023 08:59

Он јадан нема ста друго прицати него како неко хоце да укине републику српску,и како неце бити БИХ ако небуде по њговој диктатури.А сасвим му је јасно да било и БИХ и РС и прије њега а бице је и посље њега.Али лицни интереси су вазнији и од дрзаве и од народа.

ОДГОВОРИТЕ