Opoziv se pretvorio u debakl: Veliki poraz Dodika u Bijeljini

Građani Bijeljine na jučerašnjem referendumu glasali su protiv opoziva gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića iz SDS-a. Protiv opoziva Petrovića glasalo je nekih 70% birača koji su izašli u nedjelju na referendum.

Republika Srpska 20.03.2023 | 12:38
Opoziv se pretvorio u debakl: Veliki poraz Dodika u Bijeljini

U svojoj prvoj reakciji Petrović je rekao kako se radi o "velikoj narodnoj pobjedi".

Dileme oko pobjednika nije bilo, SNSD je momentalno priznao poraz, navodeći da su zajedno sa koalicionim partnerima, njih 15 stranaka, uradili sve da gradonačelnik bude opozvan, ali nije išlo i on ostaje do kraja svog mandata gradonačelnik Bijeljine.

“Mi ćemo poštovati volju građana Bijeljine koji su kazali da Ljubiša Petrović treba do kraja mandata da ostane na čelu grada”, rekao je Miroslav Milovanović, šef Štaba za opoziv gradonačelnika Bijeljine i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, ističući da je u ovom slučaju SNSD poražena strana.

Upitan da li će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, on je odgovorio da to zavisi od predsjednika SNSD-a Milorad Dodik.

"Ne osjećam odgovornost, ja sam kao šef štaba i SNSD je uradio ozbiljan posao. Odgovorno tvrdim da su sve članice koalicije dale ozbiljan doprinos”, rekao je Milovanović.

A Milorad Dodik je na Tviteru rekao da će ispoštovati izbornu volju.

"SNSD i ja, kao predsjednik, poštujemo volju građana Bijeljine i uvijek smo je poštovali. Za razliku od SDS-a koji je juče počeo kuknjavu o krađi rezultata, uvjeren sam da je sve proteklo u demokratskoj atmosferi uz poštovanje svih propisa Republike Srpske. SNSD će nastaviti da ulaže napore u razvoj Bijeljine i njeno snažnije povezivanje s ostatkom Republike Srpske.", naveo je Dodik na "Tviteru.

Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da je više puta do sada sila pobijedila narodnu volju, ali da se na Bijeljini slomila.

"Bijeljina je bila i ostala svijetla tačka i bastion slobode. Današnji referendum o opozivu je pokazao šta znači ujedinjenost u istom cilju, odnosno šta je stvarna volja glasača i birača i šta se desi kada su izbori pod punom kontrolom. Još jednom čestitam građanima Bijeljine, Ljubiši Petroviću i svim opozicionim strankama koje su stale uz njega na velikoj pobjedi i ponovnom, najžešćem do sada, slomu režima u Bijeljini", poručio je Borenović.

Oči većine građana Republike Srpske bile su uperene u nedjelju u Bijeljinu – za mnoge je to bilo važno pitanje, čak i onima koje direktno ne dotiče, pa je Bijeljina postala svojevrsni simbol otpora prema republičkim vlastima odnosno, kako u opoziciju navode "bastion slobode".

Na drugoj strani, 15 stranaka stalo je na stranu SNSD-a i široke koalcije u nadi da će Petrovića svrgnuti sa gradonačelničkog trona. I u tome nisu uspjeli.

Nedjeljni referendum za opoziv gradonačelnika Bijeljine nosio je dosta neizvjesnosti i malo ko se, sem pojedinih članova izborne komisije, usudio predvidjeti rezultate opoziva.

"Bilo ih je teško procijeniti, jer se niko nije usudio prognozirati šta bi to moglo prevagnuti u ovom gradu – moćna mašinerija vlasti, svi resursi kako ljudski tako i materijalni upregnuti u rušenje “nesposobnog gradonačelnika koji je uništio Bijeljinu” ili, pak, procjena koliko građani Bijeljine cijene i poštuju “poštenog i čestitog čovjeka iz naroda” sa kojim se lako identifikuju. Činilo se da Petrović u ovom omjeru snaga koje su prevagnule na ovu prvu stranu, što je bilo vidljivo i u samoj činjenici da je iza njegovog opoziva stalo čak 15 političkih stranaka. I to nije bilo dovoljno" kaže za BUKU Tanja Topić, analitičarka.

Ujedno je, smatra Topićeva, "referendum za opoziv bio test, prije svega u odmjeravanju snage najjače političke partije u Republici Srpskoj, a istovremeno tu leži i jedan od razloga zbog kojih SNSD, čitaj Milorad Dodik, nije uspio pokoriti Bijeljinu."

"Očito su i u slučaju referenduma u Bijeljini na površinu isplivali i neki unutrašnji, loši odnosi u samoj vladajućoj stranci, tako da su se karte složile na njenu štetu. Tu svakako spada i loša procjena da postoji kritična masa za opoziv Ljubiše Petrovića. Iako je Petrović u jednom trenutku djelovao usamljen, bez snažne podrške sopstvene stranke i gotovo skrivene podrške dijela opozicije u Bijeljini za njegov opoziv", smatra Tanja Topić.

"Drugi pokazatelj je taj što su građani Bijeljine pokazali da cijene skromnost, čestitost i poštenje, nikako nedomaćinsko razmetanje njihovim dobrima i resursima", dodaje ona.

"I na kraju veoma bitan element zašto Bijeljina nije pokorena je model Teslića, primijenjen na Bijeljinu – dobra organizacija praćenja, kontrole, posmatranja procesa opoziva – manevarski prostor za prevare sveden je na minimum. Time su anulirane sve kupovine i ucjene koje su pratile referendum za opoziv", ističe Tanja Topić za BUKU.

Vlast predvođena SNSD-om je izabrala najpovoljniji trenutak da krene u osvajanje Bijeljine. Opozicija je ostvarila loš izborni rezultat na opštim izborima prošle godine u oktobru. Došlo je do smjene predsjednika SDS-a, u PDP-u nas čekaju izbori za predsjednika, došlo je do svađe na relaciji Jelena Trivić-Draško Stanivuković i do otvorenog sukoba između Nebojše Vukanovića i Draška Stanivukovića.

"Dakle, bio je idealan trenutak da dok je opozicija u stanju pregrupisavanja i konsolidovanja, SNSD napadne i zauzme drugi po veličini grad u Republici Srpskoj koji je bio neosvojiva tvrđava za Milorada Dodika i SNSD sve ove godine. Međutim, potcenili su dve stvari", smatra sagovornik BUKE, politolog Velizar Antić.

"Prva je ta da onaj ko ide u opoziv mora imati jako dobar razlog i dokaz da gradonačelnik ili načelnik neke opštine nije dobro radio svoj posao i da je zaslužio da bude opozvan. Jednostavno, zanemarili su činjenicu da je Petrović izabran od strane upravo tog naroda i da je i on imao velike opstrukcije od skupštinske većine koja ga je onemogućavala da provodi politike u gradu za koje se zalaže. To su, očigledno, znali stanovnici Bijeljine i glasali su na ovaj način" ističe naš sagovornik.

"Druga, jako značajna činjenica jeste da je mentalitet i struktura stanovništva Bijeljine takva da su oni tradicionalno okrenuti opoziciji i da nisu pristalice Dodika i SNSD-a. To ima svoju istoriju, jer je i Dodik često znao da se negativno izražava o ovom stanovništvu i nije preterano mario za razvoj Bijeljine.

Sam komentar izbora u Bijeljini bi bio da je ovo veliki poraz za SNSD. Sami su pokrenuli inicijativu za opoziv i doživeli su potpuni debakl gde je gradonačelnik Petrović u velikom procentu popravio svoj rezultat sa prošlih izbora. Dok je opcija za opoziv dobila mnogo manji broj glasova od onog koji je imala vladajuća koalicija na prethodnim lokalnim izborima. U svakom slučaju, ova pobeda opozicije može dati dodatni vetar u leđa opoziciji i popraviti njihovu startnu poziciju pred konsolidaciju koja ih čeka i pred sledeće lokalne izbore koji nas očekuju sledeće godine" zaključuje za BUKU Antić.

(Buka) Foto: BN

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

Zašto onda opoziv?

20.03.2023 11:45

"SNSD i ja kao predsjednik poštujemo volju građana Bijeljine i uvijek smo je poštovali" - Dodik Vrati u kasu grada pare potrošene za organizaciju referenduma!

ODGOVORITE
Name

Marjanovic.

20.03.2023 12:55

pobjeda Dr.Lj.Petrovica...pobjeda pravde,istine,postenja,demokratije... ziv i zdrav bio mnogo,mnogo ljeta...

Name

Re

20.03.2023 12:58

Ocel vratit sdsovci koji su na vlasti u Bijdljini kovinska?koliko ono miliona osta iza Miče Micica? Koliko nekretnina? Bote vati se krampe sad ce pivo i sendvic

Name

RE SVIMA

20.03.2023 14:56

POBOGU LJUDI CEMU TOLIKA BUKA. PA OVAKVO STANJE JE U CIJELOJ RS AKO SE NEBI POKRALI IZBORI. TAMAN OKO 25 DO 30% UHLJBA I NEPISMENIH I ISPRANIH MOZGOVA GLASA ZA DODIKA.

Name

Bjeli mantil

20.03.2023 17:08

Ja radim domu zdravlja Bjeljina. Morala sa potpisti Danijeli za opoziv Al' sam glasala protiv. Narod se budi.

Name

Svilena buba

20.03.2023 20:07

Ovakav sastav GO SNSD BN moze samo da pobijedi .....ustvari NIKOG.Predsjednik zajednica etaznih vlasnika je za njih prevelik zalogaj.Vecinu njih ni u rodjenoj kuci nemaju podrsku.Ovo je početak kraja...

Name

Mile

20.03.2023 11:48

Spavate li mirno Miroslave, Zlatane, Milenko, Aleksandre, Danijela Djukin, ja nisam mogao da spavam ali zbog vas, zbog vas, vase bahatosti, pohlepe, mobinga, pritiska i ucjene prema radnicima ja sam dozivio ne poraz,vec debakl. PS. Necete jos dugo mirno spavati!

ODGOVORITE
Name

Ре

20.03.2023 13:06

Спавају они мирно јер они неби то тако могли ни радити да имају образа ,Додик воли такав профил људи јер сличан сличном се радије.

Name

GRUJO

20.03.2023 11:48

Sada da se pokrene pitanje odgovornosti bahate koalicije ko će narodu namiriti pola miliona troškova oko izbora. Lako vam je pokazivati snagu i bahatost preko narodnih para. Ajde sada Milovanović vrati pare. I malo smršati,vratina ti je odvratno debela.

ODGOVORITE
Name

Ništa

20.03.2023 13:41

Ma kakvi su za njih troškovi od pola milijuna. Kada uzmaju koliko hoćeš

Name

PERO

20.03.2023 11:54

PETROVIC ZA PREDSJEDNIKA SDS-A. POSLIJE TOGA BOG DAO DA BUDE PREDSJEDNIK REPUBLIKE ILI CLAN PREDSJEDNISTVA

ODGOVORITE
Name

Za Peru

20.03.2023 12:44

Čestitamo Semberijo,svaka čast tako se brani od lopova,ne dozvoliti im da opet pokradu izbore.Pozdrav iz Posavine gde bagra nije na vlasti..

Name

Ocito je da narod

20.03.2023 11:55

Sembetije nikako nije mogao izabrati ni te odbornike kao i da je glasao za Jelenu....

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2023 17:10

Pa za Jelenu je vecinski glasao narod u cijeloj RS , a ne samo u Semberiji . Jelena Trivic je pobijedila u trci za predsjednika RS , samo nije pobijedila CIK .

Name

Ozna

20.03.2023 12:01

Sada je trenirao da se pokrene procedura opoziva predsjednika RS jeste da je mac sa dvije ostrice ( priznali BiH legitimitet oktobraskih izbora) ali isto tako da odbornici u Narodnoj skupstini pokrenuo incijativu plus peticija gradjana .Kada su oni mogli pokrenuti smhenu jednoga nacelnika i izgubili zasto onda i narod u RS nema pravo trazit opoziva predsjednika RS .Ako je tako suveren i siguran neka se oproba protiv volje naroda.

ODGOVORITE
Name

Jelena Trivic

20.03.2023 12:04

Ona je pokradena za 100 000 glasova. Sto nevazeci, sto lazno glasani, sto kupljeni, sto falcifikovani. 16 Dodikovih ssramnih stranaka su sad u ragularnijim uslovima osvojili 35 Procenata. Matematika jasna. JELENA TRIVIC JE SRAMNO POKRADENA.

ODGOVORITE
Name

Za Jelenu Trivić,

20.03.2023 13:03

Ajd ne lupetaj gluposti, i ovde bi da je bio bilo ko sem Ljubiše izgubio.

Name

Па

20.03.2023 13:27

Ако је толико неспособна њен проблем а не мој. Како то да Петровић оба пута побједи и то сад баш убједњиво 70:30%, а да она толико буде покрадена. Ако је онда је и до ње и њене екипе.

Name

11903

20.03.2023 13:29

Nad Jelenom je izvršena izborna keađa epskih razmjers. Bit ću zahvalan onome ko mi donese da potpišem peticiju za opoziv lažnog predsjednika RS.

Name

Zvorničanin

20.03.2023 12:06

Konačno nešto pozitivno u R Srpskoj.Pobjeda dobra nad zlim silama Dodika i njegovih pajtaša.Ima nade za ovaj narod samo treba biratu prave ljude .Bravo za Petrovića i treba što prije da očisti Bijeljinu od lopova.

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2023 17:13

Vi ste isti kao i Dobojlije .

Name

Ја

20.03.2023 12:07

Колико знам он никад није ни био побједник у Бијељини. Истина по први пут је имао већину с коалиционим партнерима од 2018 године. Сад је и то упознао. У Бијељини је на власти СДС од рата па до сада, а видимо и унудуће.

ODGOVORITE
Name

Boki

20.03.2023 12:08

Svaka čast na pobjedi. Trebalo bi uvesti zakon da one partije koje izglasaju opoziv, a izgube na izborima plaćaju ukupan trošak izbora. A ne kao sada da se to plaća narodnim parama. Pa bi se drugi put dobro razmislili da li da izglasaju opoziv Gradonačelnika ili Načelnika Opština.

ODGOVORITE
Name

Re boki

20.03.2023 13:21

A opozicija neka plate ponovno brojanje izbora. Mrcino to ne spominješ, koliko je tu para potrošeno uzalud

Name

Troškovi

20.03.2023 13:39

Nije to nikakav trošak za njih

Name

Re re Boki

20.03.2023 17:18

Pa mrcino jedna nije ni izvrseno do kraja ponovljeno brojanje glasova . Da jeste i da su bili posteni u CIKu onda bi prebrojali sve posteno i objavili bi to . Kad su vidjeli kolika je kolicina kradje i neregularnosti odmah su presjekli i proglasili laznog predsjednika . Sigurno , nisu to dzaba uradili.

Name

Semberko

20.03.2023 12:12

Nema mjesta u Semberiji za sektaše i lopove.

ODGOVORITE
Name

?????

20.03.2023 12:13

?????

ODGOVORITE
Name

Ilija

20.03.2023 12:14

Milorade nikad nećeš srišiti Bjeljinu.

ODGOVORITE
Name

Olovo

20.03.2023 12:22

Ma Dodik je izgubio izbore u cijeloj Republci ,samo je izvršio žešču krađu

ODGOVORITE
Name

Zvornicanin

20.03.2023 12:26

Sve cestitke od srca upucujem gradjanima Semberije da nije bilo kradje ovakav odnos bi bijo I u oktobru da ima pravne drzave see troskove oko opoziva bi snosile ovih 15 stranaka

ODGOVORITE
Name

Novo

20.03.2023 12:29

Prica SNSD. Je zavrsena a i trajala je dugo narod doso pameti

ODGOVORITE
Name

Popaj!

20.03.2023 12:38

Čestitka i mnogo uspjeha! Pošto kod nas nemože bez onog neizbježnog ; "ali" , je poražavajuće što je izlaznost "relativno " mala i što kod naroda postoji izvjesna doza "kalkulativne zavisti",sujete, straha šta ako možda pobjedi onaj drugi, nejasne percepcije šta želi i da li želi zakonitost i poštenje ili će preovladati "navika " da guranjem koverte u džep, od doktora ,do političara, rješava sve svoje ozbiljnije probleme....Narod se ne usudi da ovoj katastrofalnoj vlasti kaže NE,DOSTA JE, da pohapsi lopove i uspostavi vlast koja ima autoritet...znači li to da svi imamo oraha u džepu.????? Kakvi smo to ljudi ???? Gdje je nestao Srpski obraz,čast,poštenje ??? Narode mi smo u rukama mafije već 20 godina ,djeca odoše,zdravstvo,školstvo,pravosuđe na dnu svih razumnih kriterija , a neki navaljuju da budemo samostalni...jeli da nas pljačkaju i obećavaju blagostanje i rajske vrtove...mi starimo ,a oni se bogate...Znamo li šta hoćemo ???? Pomozi nam Gospode!

ODGOVORITE
Name

Toni

20.03.2023 12:38

Znam članove snsd-a i sp-a, koji su glasali protiv opoziva doktora Petrovića. I među njima je počelo buđenje. Odnosi se na seoske mjesne odbore.

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2023 14:54

Znam ko je iz DZ glasao PROTIV uinat prijetnjama dr. Djukin. Ne mogu je ocima vidit zaposleni.

Name

Bursać

20.03.2023 12:47

Bog da nek se kandiduje za predsednika oper ce 70 posto ako ne i vise da pobjedi crcendace

ODGOVORITE
Name

VELIKI MOTIV

20.03.2023 12:59

DODIKOVO BOGATSTVO, LAZI I PODVALE SU PRELILE CASU. NAROD SEMBERIJE JE GLASAO ZA PETROVICA A PROTIV DODIKA. ZNA SE DA SU U BIJELJINI SAMO NJEGOVE MARIONETE KOJE SLIJEPO NJEGA SLUSAJU. IZA SVEGA STOJI ON.

ODGOVORITE
Name

SLAVA BOGU !!

20.03.2023 12:59

Početak kraja Crvene sekte , a i dosta su mučili ovaj napaćeni narod !

ODGOVORITE
Name

Мита

20.03.2023 13:02

Љубиша је примјер шта значи квалитетан човјек на челу опозиције. У суседном Зворнику већ деценијама нема ко да поведе опозицију и имамо потпуно обрнуту ситуацију. Ту СНСД туче са 100% гласова. А кад би се само нашао неко поштен попут Љубише, исто би однос био 70:30 за опозицију. 10 поштених људи би потпуно промјенило стање у држави.

ODGOVORITE
Name

Spasoje

20.03.2023 13:03

Džaba Dodiku 15 stranaka i " kvislinzi" iz SDSa kao što je Vasilije Perić iz ugljevika, narod je rekao šta misli o mafijaškom režimu

ODGOVORITE
Name

Bojan BL

20.03.2023 13:22

Svaka čast Bijeljinci, pokazali ste da niste na strani secikesa i lopova, za razliku od Prijedora,Šamca,Doboja i Zvornika gdje je narod dopustio da vladaju kriminalci.Prijedor je posebna priča.

ODGOVORITE
Name

Idealno

20.03.2023 23:29

Aloooo, izbaci Šamac iz ove prljave skupine...

Name

bb

20.03.2023 13:39

Biće debakl Ćoriću i Milovanoviću kad im šef uši krene zavrtati

ODGOVORITE
Name

Mišo

20.03.2023 14:31

Kome sada fakturusati ovaj referendum??

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2023 14:39

Zato smo se borili navalili svi na ljubisu postenog covjeka e oglavu im se obilo zivijo nas gradonacelnik pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Želimir

20.03.2023 14:54

STOP za bagru na čelu sa veprom od laktaša.

ODGOVORITE
Name

Ada

20.03.2023 15:03

BRAVO ZA NAPACENOG SEMBERSKOG DOMACINA.IDEMO U NOVE RADNE POBJEDE.

ODGOVORITE
Name

Zlatko Psihopata

20.03.2023 15:33

A Gile nam slavi tuđe pobjede..Nek se kandiduje u Trebinju ako je faca.

ODGOVORITE
Name

Bušač

20.03.2023 16:37

Slijedi opoziv i smjena lažnog predsjednika Dodika! Ajmo ,akcija!

ODGOVORITE
Name

borac

20.03.2023 17:48

E sad znamo da je dodik pokrao izbore.

ODGOVORITE
Name

Pobjeda

20.03.2023 18:42

Danijeli Djukin hitno dati da jede može i infuzija a posle transportovati u Bakince u podrume djedove rakije

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2023 20:13

Ona je sada na terapijama. Pije rakiju i pise pismo rudonji.

Name

I naglo oslijepljeli

20.03.2023 22:32

Progledali. Cuda se dogadjaju....

ODGOVORITE
Name

+

21.03.2023 07:30

DA NEMA KRAĐE, KOJU DODIK PLATI NARODNIM PARAMA, OVAKO BI BILO U CIJELOJ RS.

ODGOVORITE
Name

koji je debil burle

22.03.2023 08:59

On jadan nema sta drugo pricati nego kako neko hoce da ukine republiku srpsku,i kako nece biti BIH ako nebude po njgovoj diktaturi.A sasvim mu je jasno da bilo i BIH i RS i prije njega a bice je i poslje njega.Ali licni interesi su vazniji i od drzave i od naroda.

ODGOVORITE