Бећировић: Вучић направио веома важан искорак

- Директор Међународног Института за блискоисточне и балканске студије ИФИМЕС Зијад Бећировић изјавио је данас да је састанак у Охриду пут од 1.000 миља, на коме је направљено неколико корака, а да је веома важан искорак који је направио председник Србије Александар Вучић.

Србија 20.03.2023 | 11:56
Бећировић: Вучић направио веома важан искорак

Бећировић је за Тањуг објаснио да су до сада српске вође одбијале међународну сарадњу, што је Србију много коштало, а да је Вучић изабрао потпоуно другачији приступ и стратегију и тактику.

"Из његове конференције за штампу види се да има развијену стратегију коју не разоткрива у наставку преговора, али је у сваком случају постигао да је Србија која пре 10 и више година уопште није била субјект када се радило о питању Косова, постала равноправан партнер без којег не може ништа да се реши и субјект самог дешавања у вези Косова", рекао је Бећировић.

Истиче да је то квалитативно велики искорак јер се Вучић изборио да у наставку започетих преговора у обзир за даље разматрање буду узети на разматрање имплементација претходно потписаних споразума, поготово Бриселског из 2013. године, као и из 2015, где су наведени принципи дијалога. 

"Међутим, ту постоји реална опасност за Вучића јер се бави државотворним темама, ради за своју земљу и свој народ. Нешто слично као 1995. године када је тадашњи израелски премијер Јицак Рабин желео да донесе трајан мир и стабилност у Израел. Видели смо шта су радили екстремни десничари у Израелу, где је Рабин трагично завршио, а ушао је у историју јер су му намере биле препознате у целом свету, за шта је добио и Нобелову награду. Нешто слично се дешава и са српским председником, где екстремна десница или један део екстремне деснице у Србији ствара амбијент који подсећа на амбијент у Израелу 1995. године, када је убијен Рабин", истакао је Бећировић.

Према његовим речима, требало би да се спрече такви сценарији и да се у Србији створи један потпуно другачији амбијент, нарочито сада, наглашава, када први човек државе решава историјско питање.

"Тада треба да постоји јединство политичких снага, а не супротно, што се дешава у Србији. Уместо да му помажу, они му одмажу у напорима да осигура не само мир за Србију и за грађане Косова, већ и за регион и саму Европу. Због тога он заслужује сваку врсту подршке у тој племенитој намери", рекао је Бећировић.

На питање да ли ће међународна заједница успети да натера Приштину да формира ЗСО, он каже да је из речника Аљбина Куртија јасно да је он то прихватио, само припрема терен за имплементацију, због чега је, сматра, и сам лансирао причу да постоји 15 модела. 

"А чим постоји 15 модела и чим то објављује значи да ће доћи до легализације ЗСО, поготово што је и у косовској скупштини рекао да је то изгласано у Скупштини, тако да је одговорност за изгласавање бриселског договора који се односи на ЗСО у ствари пребацио на парламент који је претходно и ратификовао Бриселски споразум", закључио је Бећировић.

(Тањуг) Фото:Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реално

20.03.2023 12:14

Једино решење за Косово и Метохију је поврстак у уставно правни систем Србије. Све остало је издаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2023 17:16

Јел то предлазес врацање аутономије Косову и Војводини?

Name

Ниш

20.03.2023 17:39

Да, таман посла. Онда би следећи председник Републике Србије био Албин Курти. Сви Албанци би за њега гласали...

Name

Ду

20.03.2023 12:39

Овако изгледа онај који је примио страни објекат на стражњи излаз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.03.2023 06:05

Кад се тако наслађујете кад се туђа држава комада онда направите ви вође бошњака искорак и признајте три самосталне и независне државе у БиХ, Републику Српску, Херцег Босну и БиХ од Зенице до Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

21.03.2023 23:23

Браво !!! Свако трази уједињење, а цијели Балкан иде у том правцу свако село трази Дрзаву !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

03.04.2023 14:35

1244 УН је обавезујуца за КИМ и Србију коју све медјународне структуре треба да испостују и залазу се за то и ЗСО уговори се морају постовати и проводити /а не стварати хаосе и нереде ко сто су били ми југословени нисмо навикли на то и испаде које запад има

ОДГОВОРИТЕ