Bećirović: Vučić napravio veoma važan iskorak

- Direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES Zijad Bećirović izjavio je danas da je sastanak u Ohridu put od 1.000 milja, na kome je napravljeno nekoliko koraka, a da je veoma važan iskorak koji je napravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 20.03.2023 | 11:56
Bećirović: Vučić napravio veoma važan iskorak

Bećirović je za Tanjug objasnio da su do sada srpske vođe odbijale međunarodnu saradnju, što je Srbiju mnogo koštalo, a da je Vučić izabrao potpouno drugačiji pristup i strategiju i taktiku.

"Iz njegove konferencije za štampu vidi se da ima razvijenu strategiju koju ne razotkriva u nastavku pregovora, ali je u svakom slučaju postigao da je Srbija koja pre 10 i više godina uopšte nije bila subjekt kada se radilo o pitanju Kosova, postala ravnopravan partner bez kojeg ne može ništa da se reši i subjekt samog dešavanja u vezi Kosova", rekao je Bećirović.

Ističe da je to kvalitativno veliki iskorak jer se Vučić izborio da u nastavku započetih pregovora u obzir za dalje razmatranje budu uzeti na razmatranje implementacija prethodno potpisanih sporazuma, pogotovo Briselskog iz 2013. godine, kao i iz 2015, gde su navedeni principi dijaloga. 

"Međutim, tu postoji realna opasnost za Vučića jer se bavi državotvornim temama, radi za svoju zemlju i svoj narod. Nešto slično kao 1995. godine kada je tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin želeo da donese trajan mir i stabilnost u Izrael. Videli smo šta su radili ekstremni desničari u Izraelu, gde je Rabin tragično završio, a ušao je u istoriju jer su mu namere bile prepoznate u celom svetu, za šta je dobio i Nobelovu nagradu. Nešto slično se dešava i sa srpskim predsednikom, gde ekstremna desnica ili jedan deo ekstremne desnice u Srbiji stvara ambijent koji podseća na ambijent u Izraelu 1995. godine, kada je ubijen Rabin", istakao je Bećirović.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se spreče takvi scenariji i da se u Srbiji stvori jedan potpuno drugačiji ambijent, naročito sada, naglašava, kada prvi čovek države rešava istorijsko pitanje.

"Tada treba da postoji jedinstvo političkih snaga, a ne suprotno, što se dešava u Srbiji. Umesto da mu pomažu, oni mu odmažu u naporima da osigura ne samo mir za Srbiju i za građane Kosova, već i za region i samu Evropu. Zbog toga on zaslužuje svaku vrstu podrške u toj plemenitoj nameri", rekao je Bećirović.

Na pitanje da li će međunarodna zajednica uspeti da natera Prištinu da formira ZSO, on kaže da je iz rečnika Aljbina Kurtija jasno da je on to prihvatio, samo priprema teren za implementaciju, zbog čega je, smatra, i sam lansirao priču da postoji 15 modela. 

"A čim postoji 15 modela i čim to objavljuje znači da će doći do legalizacije ZSO, pogotovo što je i u kosovskoj skupštini rekao da je to izglasano u Skupštini, tako da je odgovornost za izglasavanje briselskog dogovora koji se odnosi na ZSO u stvari prebacio na parlament koji je prethodno i ratifikovao Briselski sporazum", zaključio je Bećirović.

(Tanjug) Foto:Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Realno

20.03.2023 12:14

Jedino rešenje za Kosovo i Metohiju je povrstak u ustavno pravni sistem Srbije. Sve ostalo je izdaja.

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2023 17:16

Jel to predlazes vracanje autonomije Kosovu i Vojvodini?

Name

Niš

20.03.2023 17:39

Da, taman posla. Onda bi sledeći predsednik Republike Srbije bio Albin Kurti. Svi Albanci bi za njega glasali...

Name

Du

20.03.2023 12:39

Ovako izgleda onaj koji je primio strani objekat na stražnji izlaz

ODGOVORITE
Name

Milan

21.03.2023 06:05

Kad se tako naslađujete kad se tuđa država komada onda napravite vi vođe bošnjaka iskorak i priznajte tri samostalne i nezavisne države u BiH, Republiku Srpsku, Herceg Bosnu i BiH od Zenice do Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

A

21.03.2023 23:23

Bravo !!! Svako trazi ujedinjenje, a cijeli Balkan ide u tom pravcu svako selo trazi Drzavu !!!

ODGOVORITE
Name

istina

03.04.2023 14:35

1244 UN je obavezujuca za KIM i Srbiju koju sve medjunarodne strukture treba da ispostuju i zalazu se za to i ZSO ugovori se moraju postovati i provoditi /a ne stvarati haose i nerede ko sto su bili mi jugosloveni nismo navikli na to i ispade koje zapad ima

ODGOVORITE