Посјета Сија Русији - промовисање мира у свијету

Посета председника Сија Русији ради промовисања мира у свету и подстицања глобалног развоја

Свијет 20.03.2023 | 09:23
Посјета Сија Русији - промовисање мира у свијету

Свет доживљава дубоке промене које нису виђене у једном веку, уз повец́ану геополитичку турбуленцију, отежану конфронтацију између унилатерализма и мултиполарности, пандемију без преседана и све озбиљнију руско-украјинску кризу.

Усред овакве глобалне ситуације, кинески председник Си Ђинпинг и руски председник Владимир Путин састац́е се у Москви од 20. до 22. марта, како би разговарали о кинеско-руском свеобухватном стратешком партнерству, разменили мишљења о важним међународним и регионалним пословима и унапредили практичну сарадњу двеју земаља, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

Кина је управо завршила годишње седнице свог највишег националног законодавног тела и највишег саветодавног тела, на којима је кинеска влада објавила свој циљ раста БДП-а за 2023. годину: око 5 одсто, што многи кажу да је конзервативно с обзиром на брзи опоравак кинеских економских активности. А земља је недавно посредовала у постизању мировног споразума између Саудијске Арабије и Ирана, успешно унапредивши обнављање њихових дипломатских односа.

Како Кина рестартује своју економију, што представља значајну покретачку снагу за глобалну економију и игра активнију улогу на глобалном политичком пољу, међународна заједница очекује много од предстојец́ег састанка кинеског и руског председника.

Предстојец́а државна посета Русији означава прву посету Сија у иностранство након што је раније овог месеца започео свој трец́и мандат на месту председника Кине, а такође и његову прву посету Русији од почетка сукоба између Русије и Украјине у фебруару 2022.

Напомињуц́и да ц́е посета додатно продубити међусобно поверење и разумевање између две земље, Ванг Венбин, портпарол кинеског Министарства спољних послова, рекао је на редовном брифингу за новинаре да ц́е то бити и путовање у циљу јачања мира.

(КМГ) Фото: КМГ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АР

20.03.2023 09:08

Промоција мира Промуција убијања И униставања

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.03.2023 10:09

БРАВО. НАРОД ТРЕБА ДА СЕ РАЗВИЈА У МИРУ. СВИ СА СВИМА. ТАКО ЈЕ БОГ РЕКАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

20.03.2023 18:16

Каквог црног мира,они су синоним за насиље као и Амери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

21.03.2023 07:39

ЈА ЗАИСТА ВИЈЕРУЈЕМ. ДА ОВА ДВА ВОЂЕ И ЊИХОВЕ ДРЖАВЕ НИСУ ЗА РАТ. ТО ЈЕ ПРОШЛОСТ ДОКАЗ. А И ОВЕ ЛИЧНОСТИ. САМО ЗА САРАДЊУ, ЕКОНОМСКУ И ФЕР. ИМАЈУ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ И ПОШТУЈУ ИНСТИТУЦИЈУ ПОРОДИЦЕ. ТУ СВЕ ПОШТЕНО ПОЧИЊЕ И ПИ БОЖИЈИМ ЈЕ ЗАКОНИМА. ?.ЗАШТО СУ ПОЦРНИЛИ СВИ КРСТИВИ У КИЈЕВУ НА ЦРКВИ. 29.3. ИМ ЈЕ ОДРЕЂЕНО Д СЕ СЕЛЕ ИЗ КИЈЕВА. ?????

ОДГОВОРИТЕ