Posjeta Sija Rusiji - promovisanje mira u svijetu

Poseta predsednika Sija Rusiji radi promovisanja mira u svetu i podsticanja globalnog razvoja

Svijet 20.03.2023 | 09:23
Posjeta Sija Rusiji - promovisanje mira u svijetu

Svet doživljava duboke promene koje nisu viđene u jednom veku, uz povećanu geopolitičku turbulenciju, otežanu konfrontaciju između unilateralizma i multipolarnosti, pandemiju bez presedana i sve ozbiljniju rusko-ukrajinsku krizu.

Usred ovakve globalne situacije, kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se u Moskvi od 20. do 22. marta, kako bi razgovarali o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmenili mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapredili praktičnu saradnju dveju zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kina je upravo završila godišnje sednice svog najvišeg nacionalnog zakonodavnog tela i najvišeg savetodavnog tela, na kojima je kineska vlada objavila svoj cilj rasta BDP-a za 2023. godinu: oko 5 odsto, što mnogi kažu da je konzervativno s obzirom na brzi oporavak kineskih ekonomskih aktivnosti. A zemlja je nedavno posredovala u postizanju mirovnog sporazuma između Saudijske Arabije i Irana, uspešno unapredivši obnavljanje njihovih diplomatskih odnosa.

Kako Kina restartuje svoju ekonomiju, što predstavlja značajnu pokretačku snagu za globalnu ekonomiju i igra aktivniju ulogu na globalnom političkom polju, međunarodna zajednica očekuje mnogo od predstojećeg sastanka kineskog i ruskog predsednika.

Predstojeća državna poseta Rusiji označava prvu posetu Sija u inostranstvo nakon što je ranije ovog meseca započeo svoj treći mandat na mestu predsednika Kine, a takođe i njegovu prvu posetu Rusiji od početka sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru 2022.

Napominjući da će poseta dodatno produbiti međusobno poverenje i razumevanje između dve zemlje, Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je na redovnom brifingu za novinare da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira.

(KMG) Foto: KMG

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

20.03.2023 09:08

Promocija mira Promucija ubijanja I unistavanja

ODGOVORITE
Name

+

20.03.2023 10:09

BRAVO. NAROD TREBA DA SE RAZVIJA U MIRU. SVI SA SVIMA. TAKO JE BOG REKAO.

ODGOVORITE
Name

BOY

20.03.2023 18:16

Kakvog crnog mira,oni su sinonim za nasilje kao i Ameri.

ODGOVORITE
Name

"

21.03.2023 07:39

JA ZAISTA VIJERUJEM. DA OVA DVA VOĐE I NJIHOVE DRŽAVE NISU ZA RAT. TO JE PROŠLOST DOKAZ. A I OVE LIČNOSTI. SAMO ZA SARADNJU, EKONOMSKU I FER. IMAJU SVOJE PORODICE I POŠTUJU INSTITUCIJU PORODICE. TU SVE POŠTENO POČINJE I PI BOŽIJIM JE ZAKONIMA. ?.ZAŠTO SU POCRNILI SVI KRSTIVI U KIJEVU NA CRKVI. 29.3. IM JE ODREĐENO D SE SELE IZ KIJEVA. ?????

ODGOVORITE