Си Ђинпинг данас почиње званичну посјету Москви

- Кинески председник Си Ђинпинг данас почиње посету Русији, што је његова прва посета страној земљи откако је трећи пут изабран за председника Кине, а такође и његова прва посета Русији од почетка сукоба Русије и Украјине у фебруару 2022. године.

Свијет 20.03.2023 | 08:09
Си Ђинпинг данас почиње званичну посјету Москви

Посета ће поставити темеље за развој кинеско-руских односа у наредних пет година и продубити међусобно разумевање Москве и Пекинга о важним међународним и регионалним питањима, преноси РИА Новости.

Си Ђинпинг ће боравити у посети Москви од данас до 22. марта, на позив руског председника Владимира Путина, а лидери ће разговарати о питањима даљег развоја сарадње две земље, најављено је раније из Москве и Пекинга. 

Си и Путин разговараће о кинеско-руском свеобухватном стратешком партнерству, разменити мишљења о важним међународним и регионалним пословима и унапређењу сарадње две земље, саопштило је раније Министарство спољних послова Кине.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је у петак да ц́е посета Сија Москви додатно продубити међусобно поверење и разумевање између две земље, истичући да ће то бити и путовање у циљу јачања мира, наводи Кинески међународни радио.

Вол стрит џурнал је, позивајући се на своје изворе, пренео да би Си Ђинпинг, након посете Москви, могао да одржи онлајн састанак са председником Украјине Володимиром Зеленским. 

Кина је више пута изстицала да Пекинг „игра конструктивну улогу“ у решавању украјинске кризе. 

Кинеско министарство спољних послова је 24. фебруара објавило документ од 12 тачака о политичком решавању украјинске кризе. 

Међу главним тачкама су потреба да се поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља, обнављање директног дијалога Москве и Кијева, као и позив да се спречи даља ескалација.

Си Ђинпинг је посетио Русију осам пута, више него било коју другу земљу, подсећа РИА Новости.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

20.03.2023 07:20

Која "дрзава" це сада бити "срецни" добитник

ОДГОВОРИТЕ