Бизарно: Мршање уз лијек за дијебетес

Читава помама за лијеком Оземпиц десила се због нежељеног дејства које многи прижељкују – мршављења.

Босна и Херцеговина 18.03.2023 | 12:51
Бизарно: Мршање уз лијек за дијебетес

Наиме, лијек Оземпиц садржи активну супстанцу семаглутид, која помаже организму да смањи концентрацију шећера у крви, само када је она исувише висока.

Међутим, овај иновативни лијек данске компаније Ново Нордиск има једно често нежељено дејство – смањење апетита, које за посљедицу има мршављење.

„Због те свињарије мој ћале мора недељама озбиљно да планира и неријетко подмићује апотеке у којима сазна да продају оземпик који му је као дијабетичару преписан“, цитира Цитy Магазине једног корисника Твитера.

То је, како се наводи, само један од бројних твитова који се ових дана могу прочитати по мрежама. Овај опасан тренд нажалост није никаква новина, а у свијету је већ дуже вријеме актуелан и приклониле су му се и славне личности.

Неколико љекара чији су пацијенти славни глумци, пјевачи и друге познате звезде је за Wалл стреет Јоурнал проговорило о томе како је све већа потражња за лијеком Оземпиц, који је намијењен људима с дијабетесом типа 2, а као нуспојаву има управо губитак кограма.

Стручњаци, међутим, упозоравају да овакав губитак килограма не долази без ризика. Иако су лијекови попут Оземпица врло ефективни те помоћу њих можемо изгубити и до 15 посто тјелесне масе, њихов учинак није дугорочан.

У БиХ расте потражња за лијеком за дијабетес који се користи за мршављење

Осим тога, алармантан је податак како је коришћење оваквих лијекова у сврху мршављења здравих особа довело до несташице лијека у одређеним подручјима што значи да особе којима је заиста потребан не могу да дођу до своје дозе.

На службеним страницама Оземпица тако стоји и листа упозорења па се међу нуспојавама могу наћи повећан ризик појаве тумора на штитној жлијезди, упала панкреаса, поремећај вида, оштећење бубрега и упала жучи.

Љекари такође упозоравају да лек не би смјеле да користе особе које су имале или у породици имају медуларни тироидни карцином или мултиплу ендокрину неоплазију тип 2.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ха Ха

18.03.2023 13:07

Знате како, када је неки лијек и добар за нешто, фармацеути не желе да ви то знате ! Није циљ да ви мршате на јефтин начин, то мора да кошта ! Циљ фармацеута је да ви мислите да за све постоји лијек, помагало, додатак исхрани и остале глупости које у себи немају амам баш ништа, осим прашкасте материје која не служи ничему, осим профиту !

ОДГОВОРИТЕ