Орбан и Ердоган у Анкари: Улазак у рат није опција

– Разговори између премијера Мађарске Виктора Орбана и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у Анкари били су фокусирани на рат у Украјини и питања енергетске безбедности, саопштио је данас портпарол мађарског премијера Берталан Хаваши, пренела је агенција МТИ. 

Свијет 16.03.2023 | 22:33
Орбан и Ердоган у Анкари: Улазак у рат није опција

Он је навео рекао да је Мађарској и Турској, као суседима Украјине, у интересу да се „праведан мир“ постигне дипломатским путем што је пре могуц́е. 

„Мора се избец́и улазак у рат и његова ескалација“, наводи се у саопштењу двојице лидера.

 Председник Ердоган је захвалио Мађарској на солидарности коју је показала након земљотреса у Турској и на „огромној помоц́и“, посебно на „херојским“ напорима мађарских тимова за трагање и спасавање.

Орбан је затражио од Ердогана да осигура да Турска и даље буде поуздан партнер у испоруци природног гаса са истока, што је кључно за енергетску безбедност Мађарске.

Како је известила турска агенција Анадолија, Орбан је присуствовао ванредном самиту лидера Организације туркијских држава у Анкари. Током самита на тему "Управљање ванредним ситуацијама и хуманитарна помоћ", учесници су разговарали о мултилатералној сарадњи и механизмима координације у борби против катастрофа и одржали консултације о актуелним изазовима у региону.

Организација туркијских држава, која се раније звала Туркијско веће, међународна је организација која се састоји од независних туркијских земаља које заједно раде на јачању међусобних односа.

Њене чланице су Турска, Азербејџан, Казахстан, Киргистан и Узбекистан, док Мађарска, Туркменистан и Турска Република Северни Кипар имају статус посматрача.

(Тањуг) Фото;  Тањуг/Туркисх Пресиденцy виа АП

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јоја

16.03.2023 21:52

Ако сте паметни а јесте то се види до сада , зна се да цете усицарити добро на овом сукобу и руској невољи , али пазите на нисану сте 100% у овом слуцају се најблизи ватри неце огрејати него це изгорети то вам Јоја казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

17.03.2023 08:34

Кад се Јоја митраљезац распиштољи.

Name

Бис

17.03.2023 05:26

Дивно је видјети мадјарског и турског краља да се лијепо гледају, оцито им добро, а народу бас и није. Питање је какво је то добро и је ли то добро, и засто народу није добро и из других углова не само власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

17.03.2023 08:31

Ко два голуба.

Name

Хе Хе

17.03.2023 08:32

Турска је прије пар деценија окупирала сјевер Кипра, зато што су већина Становништва на сјеверу Турци , тако да критика према Русији неби била на мјесту ! Мађари као и Руси, имају територијалне претензије према Украјини, исто тако Румуни и Пољаци ! У цијелој овој причи, нај више су најебали они који се осјећају Украјинцима, они не сваћају да им о глави раде и непријатељи и "пријатељи" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамдо @хе хе

17.03.2023 11:15

И у БиХ су неки били вецина у свим великим градовима сада висе нису а сто се тице Кипра он је од турске обале на добацај камена а од грцке 1000 километара ! Сто се тице Мадјара они имају претензије према Војводини и Румунији јер тамо зиви доста Мадјара , изгледа хоце и они Мадјарски СВЕТ писес небулозе .

Name

Све селективно

17.03.2023 11:25

Свакога и свугдје на сваком пољу.... Турска у Сирији и на Кипру, једни могу други не могу, за једне вази за друге не итд. итд.... Ипак је сила замјенила и декларативно право па наста све ово и изадје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста је

17.03.2023 11:46

Радио дрон изнад Јузног тока? Да пресјеце доток гаса?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пао

17.03.2023 15:31

Услед наглог маневра а гас теце ли теце....