Orban i Erdogan u Ankari: Ulazak u rat nije opcija

– Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini i pitanja energetske bezbednosti, saopštio je danas portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši, prenela je agencija MTI. 

Svijet 16.03.2023 | 22:33
Orban i Erdogan u Ankari: Ulazak u rat nije opcija

On je naveo rekao da je Mađarskoj i Turskoj, kao susedima Ukrajine, u interesu da se „pravedan mir“ postigne diplomatskim putem što je pre moguće. 

„Mora se izbeći ulazak u rat i njegova eskalacija“, navodi se u saopštenju dvojice lidera.

 Predsednik Erdogan je zahvalio Mađarskoj na solidarnosti koju je pokazala nakon zemljotresa u Turskoj i na „ogromnoj pomoći“, posebno na „herojskim“ naporima mađarskih timova za traganje i spasavanje.

Orban je zatražio od Erdogana da osigura da Turska i dalje bude pouzdan partner u isporuci prirodnog gasa sa istoka, što je ključno za energetsku bezbednost Mađarske.

Kako je izvestila turska agencija Anadolija, Orban je prisustvovao vanrednom samitu lidera Organizacije turkijskih država u Ankari. Tokom samita na temu "Upravljanje vanrednim situacijama i humanitarna pomoć", učesnici su razgovarali o multilateralnoj saradnji i mehanizmima koordinacije u borbi protiv katastrofa i održali konsultacije o aktuelnim izazovima u regionu.

Organizacija turkijskih država, koja se ranije zvala Turkijsko veće, međunarodna je organizacija koja se sastoji od nezavisnih turkijskih zemalja koje zajedno rade na jačanju međusobnih odnosa.

Njene članice su Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, dok Mađarska, Turkmenistan i Turska Republika Severni Kipar imaju status posmatrača.

(Tanjug) Foto;  Tanjug/Turkish Presidency via AP

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Joja

16.03.2023 21:52

Ako ste pametni a jeste to se vidi do sada , zna se da cete usicariti dobro na ovom sukobu i ruskoj nevolji , ali pazite na nisanu ste 100% u ovom slucaju se najblizi vatri nece ogrejati nego ce izgoreti to vam Joja kaze

ODGOVORITE
Name

Koroslav

17.03.2023 08:34

Kad se Joja mitraljezac raspištolji.

Name

Bis

17.03.2023 05:26

Divno je vidjeti madjarskog i turskog kralja da se lijepo gledaju, ocito im dobro, a narodu bas i nije. Pitanje je kakvo je to dobro i je li to dobro, i zasto narodu nije dobro i iz drugih uglova ne samo vlasti.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

17.03.2023 08:31

Ko dva goluba.

Name

He He

17.03.2023 08:32

Turska je prije par decenija okupirala sjever Kipra, zato što su većina Stanovništva na sjeveru Turci , tako da kritika prema Rusiji nebi bila na mjestu ! Mađari kao i Rusi, imaju teritorijalne pretenzije prema Ukrajini, isto tako Rumuni i Poljaci ! U cijeloj ovoj priči, naj više su najebali oni koji se osjećaju Ukrajincima, oni ne svaćaju da im o glavi rade i neprijatelji i "prijatelji" !

ODGOVORITE
Name

Hamdo @he he

17.03.2023 11:15

I u BiH su neki bili vecina u svim velikim gradovima sada vise nisu a sto se tice Kipra on je od turske obale na dobacaj kamena a od grcke 1000 kilometara ! Sto se tice Madjara oni imaju pretenzije prema Vojvodini i Rumuniji jer tamo zivi dosta Madjara , izgleda hoce i oni Madjarski SVET pises nebuloze .

Name

Sve selektivno

17.03.2023 11:25

Svakoga i svugdje na svakom polju.... Turska u Siriji i na Kipru, jedni mogu drugi ne mogu, za jedne vazi za druge ne itd. itd.... Ipak je sila zamjenila i deklarativno pravo pa nasta sve ovo i izadje...

ODGOVORITE
Name

A sta je

17.03.2023 11:46

Radio dron iznad Juznog toka? Da presjece dotok gasa?!

ODGOVORITE
Name

Pao

17.03.2023 15:31

Usled naglog manevra a gas tece li tece....