Владини корона уговори још под велом тајни

Више од 416 јавних набавки у Босни и Херцеговини у вријеме пандемије корона вирусом обављено је путем преговарачког поступка без обавјештења. Куповане су покретне болнице, набављане маске и рукавице по абнормално високим цијенама, међутим, још увијек нико није одговарао за бројне злуопотребе у вријеме пандемије.

Република Српска 15.03.2023 | 19:47
Владини корона уговори још под велом тајни

5. марта 2020 године у Републици Српској појавио се први случај вируса корона. Иако су надлежни говорили да је то измишљен вирус, од тад ништа више није било исто. Почеле су злоупотребе ванредне ситуације и провођење нетранспарентних набавки.

Док су грађани били затворени због полицијског часа, под окриљем ноћи, бројни послови су склапани. Најупечатљивији примјер је набавка покретне болнице коју је Влада Српске, брже боље, већ крајем марта 2020. године набавила за 3,6 милиона марака. Због изгледа, у народу је названа шатор. Гдје је сада покретна болница, нико не зна.

Ален Шеранић, министар здравља Републике Српске, каже да је тај новац враћен у буџет. "Можете питати колеге који су врршили набавку у том питању. Постоје истражиоци и они који проводе све наводе кој постоје око тога, Очекујем од тужилаштава да обаве свој посао онај ко је учинио нешто треба да одговара", казао је Шеранић.

Покретна болница предмет је истраге, а полиција Републике Српске из више институција изузела је документацију у вези с набавком. И ту није крај.

Апотеке су почеле са незаконитим дизањем цијена маски и рукавица, које су у једном временском периоду, биле обавезне. 100 комада рукавица 2020. године коштале су од 11 до 23 марке, док су маске од 20 фенинга по комаду дошле до скоро пет марака. Поставља се питање да ли је то један вид пљачке грађана?

Бранко Тодоровић, извршни директор Хелсиншког одбора за људска права, наводи да власт у Републици Српској пљачка грађане, краде, измишља непријатеље и лоше ситуације...

"Да нема пљачке и криминала у Репиблици Српској најмања пензија могла би бити 1.000 КМ а најмања плата 1.500 КМ то је та разлика коју корумпирана власт покраде", наводи Тодоровић.

Једини званични потез институција био је у случају подизања оптужнице против Бранислава Зељковића, бившег директора републичког Института за јавно здравство као и против директора фирме Процонтрол Славка Бојића, бивше директора Синекс лабораторије Санија Црљића, директора агенције "Травел фор фун" Саше Марковића те директора Промединга Драгана Дубравца. Оптуженима се на терет стављају злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме епидемије корона вируса којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. И ту се стало са конкретним потезима...

"Овдје се нико није бавио тиме да ли је било оправдано изузимање милионских набавки чак ни ревизор у Републици Српској кроз извјештај за ту годину није поменуо ништа, нити их уврстио у свој узорак што је апсурдно", сматра Срђан Траљић из ТИ и додаје: 

"Да ли са оваквим правосуђем имамо предуслове за борбу против корупције",

Пандемија је показала да су на првом мјесту лични интереси. Јавне набавке су одувијек стављане под лупу, говорило се о нетранспарентности трошења јавних средстава и онда је, у пандемији све кулминирало. Вјетар у леђа дала им је, очигледно некажњивост. 

"Ја се надам да ће једног дана неко одговарати јер свака активност на процесуирању једном мора да се заврши и мора имати свој епилог. Друго је то што владајућа структура скрива то по ладицама и што налази поједину жртву да се на њему сломе кола и то обично на неком периферном ко је изманипулисан", мишљења је први човјек СДС Милан Миичевић.

О корона аферама говорило се и у Парламенту Српске. Након што није добио одговор на посланичко питање од Владе Српске, шеф клуба посланика ПДП Игор Црнадак прихватио је позив предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића да лично дође у кабинет премијера, како би му дао на увид списак свих корона набавки, укључујући имена фирми, предмете набавки и тачне износе које је Република Српска исплатила за вријеме пандемије корона вируса.

(БН) Фото/Архива

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Маја

15.03.2023 19:10

Гдје ли је овај шатор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.03.2023 19:28

Нај веци кривци су висковиц и сераниц.

Name

ре

15.03.2023 19:30

Код Милета, направио пластеник

Name

Зага и Филип

15.03.2023 19:36

Шатор је у Шабачких ђака , Елвацо - магацин. Знам јер радим ту код великог газде Славена. Поздрав за све добре људе

Name

БЛ

15.03.2023 19:53

Сад се користи на предизборним скуповима.

Name

Даца

16.03.2023 08:27

Ово је стварно био преседан у свој оној хистерији око лазног вируса. Да није тужно, смијала бих се као луда. Е, мој народе, дођи себи... Одра те твоја крв..

Name

Упи-ро

15.03.2023 19:19

СВЕ ТО ЈЕ НАРИД ОСЈЕТИО ПРЕКО СВОЈИХ ЛЕДЈА И СВЕ ТО ЈЕ СКУПО ПЛАТИ НАРОД КИЈИ ООЕТ НА ИЗБОРИМА ПОДРЗАВА КРИМИНАЛЦЕ И ПЉАЦКАСЕ ,ПА ОНДА НАРОДУ НУСТА НИЈЕ СКУПО САМО ПЉАЦКАЈТЕ А НАРОД ГЛУПИ НЕК ВРАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко нас је клео,није дангубио

15.03.2023 19:34

Народ то воли,народ жели да пати и да се нада само злу.Не може ништа друкчије,не постоји нико други. Што се тиче ових уговора не би ме зачудило да објаве да их крију да вирус не би искочио из тих папира и почео да хара поново.И прошла би им прича,глат.

Name

Ре,Упи-ро

15.03.2023 21:15

Не гласа поштен свијет за криминалце,него олош и фукара...Фукара оставља своје непоштење и бруку до вијека,у насљедство својим потомцима,а поштени,на понос и дику у аманет,своме насљеднику...

Name

Ваљуга

15.03.2023 19:20

Има народ пара и ниста није скупо .Све тоце народ позлатити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

15.03.2023 19:57

Само се ви бавите глупостима и немојте плацати медицинске раднике , а они свакодневно нека одлазе ...Зар овај сатор заслузује пазњу, а не нпр топли оброк за медицинског радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.03.2023 20:08

Ко су лопови а шта су глупости?

Name

Милан

16.03.2023 04:35

Сви уговори који се закључе се објављују на порталу Агенције за јавне набавке БиХ тако да ту нема никаквог вела тајни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2023 09:30

Лопови све сте покрали и раселили.

Name

Q

16.03.2023 05:26

Могу ли се ови шатори изнајмити за свадбу? Женим сина. Коме да се обратим за цијену најма? Да ли Вишковићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуки ис бацк

16.03.2023 11:56

Што нико не потјера питање набавке брзих тестова од стране Института за јавно здравство Р. Српске, тј. Зељковића и Стевандића са Акомедом? Само набавка из маја 2020. је била неколико милиона, у тајној набавци, без расписивања тендера!!!

ОДГОВОРИТЕ