Тренд расељавања Херцеговца никад већи у историји

Преносим текст и истраживање из 2016. године из кога се виде какви су демографски показатељи, а као доказ Ненаду Стевандићу који ми је одузео ријеч јер сам рекао да је актуелни режим више раселио Херцеговину од окупатора, што јесте тужно и поражавајуће, али је истинито.

Република Српска 14.03.2023 | 17:44
Тренд расељавања Херцеговца никад већи у историји

Пописи становништва показују демографско пражњење Херцеговине, која стално губи становништво, а поражавајући су подаци који показују да је демографска слика и показатељи били пуно бољи за вријеме окупације Аустро-угарске монархије, када се удвостручио број људи, него данас током режима СНСД-а, када се преполовио број становника.

Тако је Невесиње почетком 2000 имало преко 20 000 становника, а последњих година је спало на једва 7000 људи, што је историјски минимум и најбољи показатељ стања и маћехинског односа режима.

Преносим текст и истраживање из 2016. године из кога се виде какви су демографски показатељи, а као доказ Ненаду Стевандићу који ми је одузео ријеч јер сам рекао да је актуелни режим више раселио Херцеговину од окупатора, што јесте тужно и поражавајуће, али је истинито.

Попис становништва Херцеговине некад и сад

Прича о резултатима пописа у БиХ права је прилика да Херцеговци кратким освртом на блиску прошлост и демографске показатеље спознају колико је тешка ситуација, и да ли овој малој, сиромашно то мм тхеј и ријетко насељеној регији пријети потпуно пражњење и нестанак.

Поражавајући статистички подаци о броју становника у седам источно-херцеговачких општина на пописима који су одржани од краја 19-ог до почетка 21-ог вијека јасно показују сву тежину проблема са којим се суочавамо. Херцеговина се празни, деценијама се људи, прије свега млади, исељавају са овог подручја па су многа мјеста суочена са изазовима биолошког опстанка.

Први реалан попис становништва Херецговине урадила је Аустро-угарска монархија одмах по доласку на ове просторе како би тачно утврдила број и састав становништва. Становништво се пописивало по окрузима који су мање више имали сличне административне границе данашњих општина и градова.

1879. године у Требињу је живјело 16 485 становника, у Билећи 13 728, Гацку 9 295, Љубињу 10 283 а у Невесињу 12 325 становника. У Мостару као највећем мјесту у Херцеговини живјело је 40 696 становника, а у Стоцу 12 004.

За само 31 годину под аустро-угарском управом значајно се повећао број Херцеговаца, што доказују и резултати пописа из 1910. године. То је показатељ да је у том периоду, упркос окупацији, било значајнијих привредних активности и побољшања услова живота.

Број Невесињаца се удвостручио па је 1910. пописано 23 283 становника. Билећа је имала 19 661 становника, Гацко 15 107, Љубиње 14 606 а Требиње са 22 830 становника било је нешто мање од Невесиња. Занимљиво да се становништво Стоца за 30 година аустријске управе утростручило и са 12 004 повећало на 34 563 становника, док је Мостар већ на почетку 20-ог вијека био велики град и центар са 66 618 становника.

Осим Требиња, које је у последњем вијеку повећало број становника за око 8 000, све остале општине у источној Херцеговини у последњих 100 година изгубиле су између трећине и половине становништва.

Билећа је са 19 661 пописаног житеља из 1910. године пала на свега 11 536 по прелиминарним резултатима пописа из 2013.

Гацко је са 15 105 пало на 9 734, Невесиње се преполовило и са 23 282 на свега 13 578, док је најгора ситуација у малом Љубињу које је са 14 606 становника у 1910. години пало на поражавајућих 3 756 у 2013.

Дакле тек четвртина становништва у односу на период уочи избијања Првог свјетског рата. Треба нагласити да је Љубињу тада припадао и мањи дио горњег дијела Попова поља од Галичића до Завале, али свакако да неколико десетина садашњих становника рубних села Поповог поља не би значајније промијенило поражавајућу слику. Једино најјужније Требиње, као центар и највеће мјесто у регији, данас има више становника него за вријеме аустријске окупације. 2013. пописао је 31 433 становника, у односу на 1910. када је било 22 830.

Статистички подаци су неумољиви и све у Херцеговини и њеној дијаспори требало би да дубоко забрину јер је аларм и упозорење у одговорним институцијама давно требало бити упаљен.

Од 1991. до данас Херцеговина је изгубила два Љубиња, не рачунајући уз то и неколико десетина хиљада Срба из долине Неретве који су такође протјерани и нестали у ратном вихору.

У Билећи живи 2 000 становника мање (1991. било је 13 284), у Гацку (1991. било 10 788) и Љубињу (1991. пописано 4 172) по 1 000 становника мање. Невесиње је 1991. имало 14 448 становника, а данас свега 13 758 иако је након рата било више од 20 000 житеља скупа са Србима избјеглим из Мостара. Ј

едино се Требиње, бар на папиру али питање да ли и у стварности, повећало се за око 500 становника у последњих 20 година. Када би се краткој анализи демографског пражњења Херцеговине убројали Калиновик са Улогом, малени Источни Мостар и Берковићи резултати би било још више поражавајући.

Ратови, сиромаштво, сталне миграције становништва од Србије до свих дијелова Европе и Америке, али прије свега „бијела куга“, слаб наталитет и негативан природни прираштај довеле су Херцеговини на ивицу биолошког опстанка.

Опадање броја становника, који трбухом за крухом упорно бјеже из сиромашних и пасивних крајева, један су од најбољих показатеља катастрофалне привредне и економске ситуације. Упркос повољном географском положају и обиљу природних и рудних богатстава, шума и обрадивог земљишта које је највећим дијелом запуштено и необрађено, на квадратном километру живи у просјеку свега десетак становника.

Старосна структура становништва такође је веома неповољна. Млади континуирано и масовно одлазе јер не могу наћи посао и било какву перспективу у регији која је окупирана од стране неколико породица и појединаца.

Влада Републике Српске умјесто да предузме конкретне мјере, уложи средства у привреду и капиталне пројекте који би помогли да се задржи становништво у изузетно неразвијеном и сиромашном подручју, упорно односи новце из Херцеговине, прије свега електро-енергетског сектора.

Херцеговци немају своје представнике у неколико последњих Влада, а и на чело Електропривреде и Регулаторне агенције за енергетику РС упорно се доводе послушни кадрови са других подручја како се не би поставило питање и пресјекао пут тока новца од Требиња према Лакташима, неформалној пријестоници Републике Српске.

Упркос маћехинском односу власти, опијени лажним Потемкиновим селима Херцеговци као наклане овце које срљају вуку под зубе, упорно већ 10 година пружају подршку Влади континуитета која је током своје страховладе од безброј обећаних пројекара успјела направити свега један километар магистралног пута годишње.

Овом парадоксу свакако доприноси лоше образовање, негативна селекција, неоснован страх код становништва од новог и промјена, те поданички менталитет који се нажалост у последње све више укоријенио међу Херцеговце.

Богате и уређене државе са озбиљним програмима и пронаталитетним мјерама тешко рјешавају демографске проблеме, а за сада не постоје ни назнаке како ће неуређено и сиромашно друштво покушати да се ухвати у коштац са виталним националним питањем биолошког опстанка становништва у Херцеговини.

Спаса нам нема али пропасти нећемо, рекао би Пашић.

Ипак, уколико унутрашњим окупаторима није стварни циљ да само њихове привилеговане породице, сродници и малобројни одани сарадници остану да се рашире на огромном простору па због тога упорно тјерају младе, паметне и образоване са овог подручја, требали би се забринути и запитати куда све ово води и да ли полако нестајемо.

(<стронг>Небојша Вукановић) Фото:Архива

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

+

14.03.2023 17:33

ВУКАНЕ. У ПРАВУ СИ. ХВАЛА ТИ ШТО СЕ ТОЛИКО ЗАЛАЖЕШ ЗА ПРАВДУ И ИСТИНУ. ВАЉДА ЋЕ ЈЕДНОМ ВЕЋИНА НАРОДА ДА ТО СХВАТИ. ЖИВ И ЗДРАВ БИО, СВОЈОЈ ПОРОДИЦИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. ОВОМ НАПАЋЕНОМ И ОБЕСПРАВЉЕНОМ НАРОДУ. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јања

15.03.2023 11:24

Тацно, до рата 12.000 сад ни 4000! Гдје ли су?

Name

Коме рећи

15.03.2023 13:11

Мој Вукане, кад овој власти и јесте циљ да уништи, раселли и распрода

Name

МеНАГЕР

14.03.2023 17:37

Лагано и одмјерено Гледај само своју листу која це у будуцности бити једина и права опозиција Битка је изгубљена али не и рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

14.03.2023 19:31

Најбоља опозиција је СДС а у Херцеговини над Говедарицу нема бољег политичара, свака част Вукану ал и он само узима гласове од СДС. Јест да и у СДС има шљама ал они су државотворна странка и једина која може вратити наду у боље сутра нашим градјанима.

Name

"

14.03.2023 17:41

ОВА ВЛАСТ ЈЕ ТОЛИКО БАХАТА, ДА НЕГИРА ЧИЊЕНИЦУ, ДА СУ РАСЕЛИЛИ НАРОД. ОНИ СУ ТРАЈНО ОТИШЛИ. ВЛАСТ ЈЕ ОСИРОМАШИЛА САВ НАРОД, А СЕБЕ ОБОГАТИЛА. СВЕ РЕСУРСЕ КОРИСТИЛИ ЗА СВОЈЕ БОГАЋЕЊЕ И ПОЛТРОНЕ У СНСД И КОАЛИЦИЈИ. ОНИ СУ ТА СУД ИСТОРИЈЕ. ДА ВИШЕ НИКАД НЕ БУДУ У МОГУЋНОСТИ, ДА ОДЛУЧУЈУ У ИМЕ НАРОДА. РАСЕЛИЛИ ВИШЕ НЕГО НДХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

14.03.2023 17:48

ВУКАНЕ, СВАКА ТИ ЧАСТ. РАСЕЛИЛИ СУ ТРАЈНО ВИШЕ НАРОДА НЕГО НДХ. ЊИМА ТРЕБА СУДИТИ, ЗБОГ ТОГА ПРАВОГ ЗЛОЧИНА. АЛИ БАХАТИ ДОДИК СВИЈУ ПРЕДУХРИТИ. САДА СЕ СИЈЕТИО ЗАКОНА ДА СЕ ЗАШТИТИ. ДА МУ НИВИНАРИ, КОЈИ СУ НАЈВЕЋИ БОРЦИ У МИРУ ЗА ПРАВА НАРОДА, НЕ КАЖУ ИСТИНУ. ДА ЈЕ: ПОКРАО ДРУШТВЕНУ ИМОВИНУ КРИМИНАЛНОМ ПРИВАТИЗАЦИЈОМ , РАСЕЛИО ТРАЈНО ВИШЕ НЕГО НДХ, ЗАВАДИО НАРОД, СРОЗАО МОРАЛ НА ДНО ДНА, КАЖЊАВАО БИ НОВИНАРЕ, КОЈИ ИСТИНУ КАЖИ И ЈОШ МНОГО ЗЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све тацно

14.03.2023 17:49

Само шта радити са људима који немају ништа деценијама а упорно бирају лаз и превару и годинама насиједају на бајке пред сваке изборе. Шта радити кад сами срљају у биједу и пропаст? Кад кренеш од Бијељине ка Требињу видиш колико је исток РС заостао у сваком облику. Али како помоћи оном ко помоћ неће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.03.2023 17:55

БРАВО ВУКАНЕ. ИСТИНУ И САМО ИСТИНУ. ФРАСЕЛИЛИ СУ ВИШЕ НЕГО НДХ . ТРАЈНО ПОРОДИЦЕ ЦИЈЕЛЕ. ТРЕБА СНСД СУДИТИ. ПОКРАЛИ У ПРИВАТОЗАЦИЈИ ДРУШТВЕНА ПРЕДУЗЕЋА. А КАО ФОЛ УВИЈЕК МЛАТИО О НАЦИОНАЛНОЈ СВАЂИ И ОПАСНОСТИ . ПОЈЕШЧЕ НАС БАКИР И СЛ. ГЛУПИ МУ ВИЈЕРОВАЛИ. НИЧИМ РС НИЈЕ БИЛА УГРОЖЕНА У Б И Х. САМО ДОДИК БА ТОЈ ТЕМИ ОПСТАЈАО. МИРНО ПРЕНОСИО НАДЛЕЖНОСТИ. А ДРУГЕ ПРОГЛАШАВАО ИЗДАЈНИЦИМА. ДА ДРУГИ НЕ СТИГНУ ЊЕМУ ТО РЕЋИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.03.2023 18:00

БРАВО ВУКАНЕ. РАСЕЛИО ЈЕ НАРОД. И СНСДЈЕ ПОКРАО ДРУШТВЕНУ ИМОВИНУ. САД ДОНОСИ ЗАКОН ДА МУ СЕ ТО НЕ СМИЈЕ НИ РЕЋИ. ТРЕБА ЊИМА СУДИТИ. И ЗА КРАЂУ ИЗБОРА. ХОЋЕ ОНИ, ДА ВРИЈЕМЕ И ПОЖАРИ СЕ ЗАМАСКИРАЈУ. ДА СВЕ ЗАСТАРИ. ИЗА ЊЕГА ДА ЊЕГОВА ДИЈЕЦА НАСТАВЕ ДИКТАТУРУ. ШТА РАДИ ТУЖИЛАШТВО, СУДСТВО И ИНТЕЛЕКТУАЛНА ЗАЈЕДНИЦА. ОНИ ОПУСТОШИШЕ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин цорпоре сано

14.03.2023 18:36

Овај тренд је годинама много изразенији у Крајини и наставице се одлив становниства. Увијек је било миграције И сеобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.03.2023 18:56

Мој Вукане Стевандиц ти је узео рећ да се не сазна црна истина око расељавања Херцеговине. 90%тих.тамо што седе и климају главом ни на карти ти не знају показати где је Билеца а камо ли да знају њену демографску слику нити их интересује.Па боље је узети рећ него да се сазна истина јер може неко од њих онако иза сна бубнути нешто па ето ти белаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОН сенсе

14.03.2023 19:00

А опет не волите Аустро Угаре и сматрате их окупаторима а они вам и тада омугућвали бољи живот као и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

14.03.2023 19:33

Битни су Лакташи и Б. Лука, а остале ко ј.бе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер

14.03.2023 20:56

Аустрија је била тада као и сада уређена и озбиљна држава . Градили су цесте,пруге и отварали творнице . Срби су тада као и сада ,србовали и роварили у корист своје штете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бра

15.03.2023 01:55

Реалан и нормалан коментар.

Name

Приједорцанин М.

15.03.2023 08:24

Прошетајте по селима Кнеж пољ (Козарска Дубица) остало становништва мање од једне трећине.4-5 кућа једна до друге гдје нико не живи нити обрађује земљ.Све зарасло и постало џунгла и то никог не интересује.

Name

Херцеговина се увијек

14.03.2023 21:24

Расељавала и увијек је био довољан број оних који живе у Херцеговини. Баш пратим онај податак из дана у дан о броју рођених беба у Р Српској и сваки пут кад видим на списку Невесиње нека жар прође кроз мене, а скоро да се стално тамо рађају нови мали животи. Браво за Невесиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

14.03.2023 21:48

Вукане људино Ти си глас овог напаценог народа.Зивио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панто

14.03.2023 22:04

Нисте се бринули док сте комшије расељавали,него се веселили... Па сад,ето... Хахахахахахахааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјурица Козара

14.03.2023 22:55

Па гдје није мање станквника? Уосталом Херцеговина се увијек расељавала ево има нас и у Крајини од прије 300 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

15.03.2023 12:52

Руку на срце, али искрено. Колико је протјерано, побијено, расељено становника из Херцеговине 1992-1995 год. Убројати св: Србе, Боßњаке, Хрвсте, Јyгисловене и остале. Послије 2000 -те можемо причати о исељавању трбухом за крухом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо

15.03.2023 12:59

А гдје то није расељено становниство ,градови се гасе а камоли села.

ОДГОВОРИТЕ