Апел: Не бацајте књиге, поклоните их библиотеци

Док су у јавном дискурсу све чешће тешке ријечи, увреде и свађе, разлоге можемо тражити у недостатку читања. Савремене технологије су узеле примат над књигама, које се прије могу видјети у смећу, него у нечијим рукама. Зашто бацамо књиге?

Република Српска 12.03.2023 | 09:35
Апел: Не бацајте књиге, поклоните их библиотеци

“Ако не читаш само три дана твоје ће ријечи изгубити љепоту", рече давно једна мудра глава. Судећи према овој фотографији, која кружи друштвеним мрежама, изгубљено је много више од љепоте.

Призор наслаганих књига, остављених крај контејнера за смеће тјера нас да застанемо и размислимо куда смо то кренули? Докле смо догурали? Зар су књиге за бацање? Чега се то одричемо? А шта прихватамо?

Коментар на фотографију књига крај контејнера за смеће потражили смо од грађана Бијељине: “Мој коментар је да су људи примитивни и да не читају књиге уопште, да немају најосновнију културу.” рекао нам је један од анкетираних грађана.

Да је култура читања пала на ниске гране свједоче и улични продавци књига.

Умјесто на сметлишту, књигама је мјесто у библиотекама. Грађани Бијељне, ипак имају свијест о поклањању књига.  

- Само у прошлој години преко 1.700 књига наши суграђани су поклонили нашој библиотеци што је изузетно похвално, наводи директор Народне библиотеке “Филип Вишњић” Жељана Арсеновић.

“Користим и ову прилику да позовем наше суграђане и кориснике наших услуга да све књиге које желе да склоне из својих кућа или станова могу слободно поклањати нашој библиотеци.”, додаје Арсеновићева.

Јасно је да не можемо да зажмуримо на еру дигитализације у 21. вијеку, али типкање по телефону или таблету не може замијенити лист папира. Српски публициста и универзитетски професор Велимир Абрамовић, за БН  објашњава да то што људи бацају књиге је с једне стране симптом потпуно нове цивилизације, а са друге стране симптом смањења људске осјећајности и уопште онога што зовемо људскост.

Недостатак читања може оставити и озбиљне посљедице на мозак, упозорава струка.

“Мозак морамо користити док не умремо, морамо читати, учити увијек нешто ново, понављати старо, учити ново тако да када причамо о дјечијем узрасту дјеца гледају од родитеља и раде исто што и родитељи. Било би корисно да и ми одрасли такође читамо, а посљедице могу бити на когнитивне функције на памћење, упамћивање, интелигенцију итд.”, наводи психолог Данијела Остојић.

Исконске вриједности и даље се крију у књигама које нуде знање, откривају нам нове видике и буде осјећаје.

Нажалост, можемо наслутити да су многа вриједна штива завршила као она на фотографији са почетка наше приче, које око објектива није забиљежило. На крају порука је јасна:  „Да уништите културу не морате спалити књиге. Довољно је да их људи престану читати." - дакле, до нас је!

(БН) Фото: Друштвене мреже

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

михаил

12.03.2023 08:53

Коме требају? Све оне који су их цитали ,друство је бацило на бувљак и сиромаство.Предлазем да их поклоните политицарима и новокомпонованим газдама ,мозда науце бар прицати и одецу носити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

12.03.2023 11:57

Ма људи избацили регале па су морали и книге

Name

Мањача

12.03.2023 08:58

Више волим слушати на Мањачи Гоција и Јандрино Јато ,него читати књиге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевче поље -Бакинци

12.03.2023 09:28

А ми у Лијевчу више волимо читати Хегела ,Канта и Макијавелија (омиљеног нам вођи, јер циљ до 100 милијарди оправдава сва средства) и наравно слушати Моцарта, Баха и Чајковског… Тако смо васпитавани од 1268 године!

Name

Ре

12.03.2023 09:31

Схватам коментар као иронију. Али има у њој истине. Зато и јесмо "догурали" до дна.

Name

БЛ

12.03.2023 09:05

Овде људи не цитају, битнији су Тикток и Инстаграм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БЛ

12.03.2023 09:58

Не читамо ТАКВЕ књиге, осим тога није интернет само инстаграм и тикток, има и wикипедиа, гоогле сцхолар, сци-хуб.се (буквално комплетна научна литература на располагању), а да не причамо о многим информативним видеима везаним за природу, технологију, пољопривреду, вртларство, умјестност, филозофију, ма СВЕ... Коме требају СТАРЕ СМРДЉИВЕ КЊИГЕ?

Name

А није Ц

12.03.2023 11:34

Није исто читати књигу, држати је у рукама и читати је са дигиталног уређаја. Све има своје предности и мане.

Name

Знај

12.03.2023 09:11

Има ту свега. Струка је довела до тога да дјеца крећу са 6, наводно пуних година у школу. Онда већина родитеља оставе дијете још годину дана код куће, док ријетки пошаљу дијете са својим вршњацима. Ови што су старији они су главни у разреду, све им је досадно и све живо знају, сваком лонцу поклопац, исмијавају млађу дјецу и какво читање књига. Таква дјеца имају скупе телефоне, одјећу, обућу. Њима за рођендан не можеш поклонити књигу! Може школа планирати и водити дјецу барем до школске библиотеке, може организовати читање приче у школском дворишту када је лијепо вријеме, може водити дјецу у позориште, у музеј и на неку изложбу, може школа свашта и родитељи би подржали. Може школа забранити употребу телефона на настави, не попуштати таквој дјеци и њиховим родитељима. Може школа поштовати своја правила и бити узор томе, а не штитити насилнице и злостављаче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ја имам

12.03.2023 10:00

Нпр. од тога да у гимназији читам Ћосића? погана десничарска пропаганда... Ви би да нас насилно држите у 20ом вијеку ко у ФОРМАЛИНУ, а СВИЈЕТ ОДЕ ОДЕ ОДЕ... Де мало ставите прст на чело... Ове СТАРЕ СМРДЉИВЕ КЊИГЕ су СИМБОЛ СТАГНАЦИЈЕ а не просветитељства какво нам треба да бисмо сустигли државе које су доспјеле у 21. вијек, а има их сад и АФРИЧКИХ да су нас престигле

Name

Татар

12.03.2023 11:09

Када човек не чита онда се и не образује.А шта значи имати прваке народа који су такви ми то најбоље знамо.Појавси од генерала преко Црте Црвенога комбија Симбиозе Балвана Бисерке видимо да се они никад и нису искрено нити сусрели нити дружили са књигом чим овако поступају са аопственим народом

Name

Не знам шта имате

12.03.2023 11:28

Можда ниси за гимназију. Књиге треба читати да би развили критичко размишљање, ако ништа друго имаћете своје ја, бити мудрији и знати о чему говорите. Није ми јасно како можете да мислите да људи у свијету не читају. Постоји свјетска књижевност и без обзира на њу, људи читају пишу, то је богатство.

Name

Критичко мишљење?

12.03.2023 15:12

Код нас? Шта је теби!? Па да неко почне да сматра да су нека дјела зрела и презрела да се заувјек забране или да се поријекло неких ликова или да су неки догаðаји из наше историје измишљени или недоказани одн. да се доведе у питабје нешто тако, било би мртвих ! Критичко мишљење о нашој историји би свакако добро дошло, али треба да се роде неке друге генерације.

Name

Сyднеy

12.03.2023 09:18

Нико висе ни у сколи не цита те књиге Сјецам се да сам у зивоту процитао само две књиге и то пре 45 година Робинзон Крусо , и дозивљај николетине бурсаца и обадва пута добио јединице из лектире кад сам сам писао а сваки пут после преписивао од другог и добијао пролазну оцјену

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

12.03.2023 12:00

Опет имате прилику прочитати те исте књиге или неку другу. Сад није за оцјену већ за вашу душу.

Name

ре Сyднеy

12.03.2023 13:00

Види се да си начитан.

Name

Идеално

12.03.2023 20:51

Па видим ја по твоим коментарима да си научен и начитан...

Name

055

12.03.2023 09:58

Бацати књиге је злочин,тиме уништавате дшу,прошлост,идеје,науку,прелијепу умјетност и све што је племенито,хумано и људским умом достигнуто.Ови који то чине су онај тип,неписмених,у сваком смислу,и умишљених да се вријеме мјери прије њих и послије њих, а не прије и послије Христа.БИЋУ СЛОБОДАН ДА ПРЕПОЗНАМ БАРЕМ ЈЕДНУ КАТЕГОРИЈУ ТИХ МАЛОУМНИКА,ПРЕТПОСТАВЉАМ ДА ПОТИЧУ ИЗ НОВОКОМПОНОВАНИХ "ТАЈКУНА" А ГОСПОЂАМА СМЕТАЈУ ЈЕР СУ КОД ОВАЦА РАДИЛЕ НЕШТО ДРУГО.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бец

12.03.2023 10:30

Подрзавам предлог да се књиге ставе у кутију...од књига само цвијет мозете да постанете, али и у лакат инвалид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ихихи

12.03.2023 10:43

То су додикова сабрана дела лудог милета милојка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

12.03.2023 11:08

Бацање књига је још један од показатеља на ком ниском степену културе се наше друштво налази...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његоша

13.03.2023 00:02

...Ћосића и др квазилитературу би требало не само бацити у смеће већ и запалити и забранити!

ОДГОВОРИТЕ