"Проинтеру" нови посао у Савјету министара БиХ

Руска компанија Касперскy коју западни званичници доводе у везу са обавјештајним службама Руске Федерације инсталираће “антивирусни” систем у Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 11.03.2023 | 18:30
"Проинтеру" нови посао у Савјету министара БиХ

Испоручилац овог софтвера је компанија Проинтер која се доводи у везу са Игором Додиком, сином предсједника Републике српске Милорада Додика, пише Истрага.ба.

Уговор са Проинтером о испоруци Касперскy антивирусних софтвера 27. децембра 2022. године је потписао генерални секретар Савјета министара БиХ Роберт Видовић из ХДЗ-а БиХ. Комплетну тендерску процедуру проводило је Генерални секретаријат Савјета министара БиХ којим је, током прошлог али и актуалног сазива Савјета министара БиХ, руководио овај кадар Драгана Човића.

“Уговорне стране сагласно утврђују да је Група понуђача: Проинтер ИТ рјешења и сервиси – Проинтер ИТ солутионс анд сервицес д.о.о. Сарајево, и Проинтер ИТССС д.о.о. Бања Лука – члан Инфинитy Интернатионал Гроуп одабран као најповољнији понуђач за надоградњу и подршку за Енд-поинт сецуритy систем у Савјету министара БиХ, а на основу конкурентског поступка за доставу понуда, за набавку надоградње и подршке за Енд-поинт сецуритy система у Савјету министара БиХ”, пише у члану 1 Уговора који потписали Генерални секретаријат Савјета министара БиХ и заступник Проинтера.

Представник Проинтера је свој потпис на уговор ставио 28. децембра 2022. године, на дан када је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио Борјану Кришто за предсједавајућу Савјета министара БиХ. Генерални секретар Савјета министара БиХ Роберт Видовић (ХДЗ БиХ) је уговор потписао дан раније, 27. децембра 2022. године.

Према тендерској документацији, Проинтер ће испоручити Савјету министара БиХ “Енд-поинт сецуритy рјешења” – Касперскy Ендпоинт Сецуритy фор Бусинесс – Адванцед 200 лиценци.

У међувремену, стигла је реакција из компаније Касперскy, у којој се каже да је Касперскy приватна глобална компанија из области сајбербезбедности, са холдингом регистрованим у Уједињеном Краљевству, која ни на који непримерени начин није власнички ни организационо повезана ни са Руском нити било којом другом владом или њиховим телима и организацијама.

"Компанија Касперскy је транспарентност, професионалност и поузданост својих пракси исказала небројено пута, посебно кроз ГТИ иницијативу (Глобал Транспаренцy Инитиативе) покренуту још 2018 године, током које је, између осталог, наша инфраструктура у којој се обрађују подаци корисника измештена је у Швајцарску. Од тада, малициозни и сумњиви фајлови које корисници Касперскy производа широм Европе добровољно деле са нама, обрађују се у два дата центра у Цириху. Ови дата центри се одржавају по највишим светским стандардима индустрије, како би се осигурао највиши ниво њихове безбедности", саопштено је из ове компаније.

(Истрага.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Проинтер/Цовиц/Додик

11.03.2023 19:40

Морају се Драганови ХДЗовци одужити Додику А за узврат од ради све за национални интерес ХДЗа. С Зато РСа Авион:/хеликоптер Користи његов друг Цовиц и ко зна са ким још шурују за 2 црвена некадашња оптуженика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

12.03.2023 08:36

Кад се сјетим колико је овај народ пљувао по политицарима из СДС а сад имају неупоредиво гору и тезу пљацку и униставање цијелог друства и све су то пустили као дозвољено.

Name

Ре

12.03.2023 08:42

Није проблем у међусобним махинацијама Проблем је што ће Додик прислушкивати.

Name

Тарар

11.03.2023 19:42

То ће радити једно два дана а за трећи већ није сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

гу

12.03.2023 07:47

татар дечко треба да мало ладнеш, пратим те нападаш људе

Name

Цццц

11.03.2023 20:30

Тако и треба. Само удри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Кокеза

12.03.2023 01:59

Много се играте... Игор Додик це робијати, само је питање дана... Ово су страсне прице... Цео мониторинг сецуритy-ија на нивоу БИХ иде Русима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смех

12.03.2023 05:12

Све то иде у заједницку касу па се онда дели.Најбитније је обезбедити посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.03.2023 06:50

Веци имају споре рацунаре. Сада када их Касперскј заблокира. Најгори је. То неце утицати на рад у дрзавним институцијама, па они свакако не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

12.03.2023 07:44

је ли ово краљевина, или владавина народа? очито влада нека сила а народу се пласирају лажи. зашто нечији син се показује јавности као принц а туђи други синови нема их нигдје и пате? је ли он принц и то какав ђавољи принц? дакле треба разговарати са америма, видјети шта се може неко, а ову породицу додик протјерати из бакинаца и из земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

12.03.2023 08:43

Јел јасно сад овим сто се куну у црвеног бандита какав је то лазњак и ста ради . Веци борац за БиХ од Бакира. Висе се не спомиње ни оцјепљење ни војска царина судство агенција за лијекове итд и неце се спомињати до иубора а ви му бјерујте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

12.03.2023 08:51

Касперскy антивирус је због агресорског рата изгубио комплет западно тржишта.Цак са цијенама ције снижење је ишло и до 90%, скоро нико га не жели.Ето, имају руски пиони па нека купују.Јос за Савјет министара.Луфост, глупост и продаја тајних података Министарства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

12.03.2023 09:59

Које надлежности ће се пренети на бих због тога посла

ОДГОВОРИТЕ