"Prointeru" novi posao u Savjetu ministara BiH

Ruska kompanija Kaspersky koju zapadni zvaničnici dovode u vezu sa obavještajnim službama Ruske Federacije instaliraće “antivirusni” sistem u Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 11.03.2023 | 18:30
"Prointeru" novi posao u Savjetu ministara BiH

Isporučilac ovog softvera je kompanija Prointer koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika Republike srpske Milorada Dodika, piše Istraga.ba.

Ugovor sa Prointerom o isporuci Kaspersky antivirusnih softvera 27. decembra 2022. godine je potpisao generalni sekretar Savjeta ministara BiH Robert Vidović iz HDZ-a BiH. Kompletnu tendersku proceduru provodilo je Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH kojim je, tokom prošlog ali i aktualnog saziva Savjeta ministara BiH, rukovodio ovaj kadar Dragana Čovića.

“Ugovorne strane saglasno utvrđuju da je Grupa ponuđača: Prointer IT rješenja i servisi – Prointer IT solutions and services d.o.o. Sarajevo, i Prointer ITSSS d.o.o. Banja Luka – član Infinity International Group odabran kao najpovoljniji ponuđač za nadogradnju i podršku za End-point security sistem u Savjetu ministara BiH, a na osnovu konkurentskog postupka za dostavu ponuda, za nabavku nadogradnje i podrške za End-point security sistema u Savjetu ministara BiH”, piše u članu 1 Ugovora koji potpisali Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH i zastupnik Prointera.

Predstavnik Prointera je svoj potpis na ugovor stavio 28. decembra 2022. godine, na dan kada je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio Borjanu Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH. Generalni sekretar Savjeta ministara BiH Robert Vidović (HDZ BiH) je ugovor potpisao dan ranije, 27. decembra 2022. godine.

Prema tenderskoj dokumentaciji, Prointer će isporučiti Savjetu ministara BiH “End-point security rješenja” – Kaspersky Endpoint Security for Business – Advanced 200 licenci.

U međuvremenu, stigla je reakcija iz kompanije Kaspersky, u kojoj se kaže da je Kaspersky privatna globalna kompanija iz oblasti sajberbezbednosti, sa holdingom registrovanim u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja ni na koji neprimereni način nije vlasnički ni organizaciono povezana ni sa Ruskom niti bilo kojom drugom vladom ili njihovim telima i organizacijama.

"Kompanija Kaspersky je transparentnost, profesionalnost i pouzdanost svojih praksi iskazala nebrojeno puta, posebno kroz GTI inicijativu (Global Transparency Initiative) pokrenutu još 2018 godine, tokom koje je, između ostalog, naša infrastruktura u kojoj se obrađuju podaci korisnika izmeštena je u Švajcarsku. Od tada, maliciozni i sumnjivi fajlovi koje korisnici Kaspersky proizvoda širom Evrope dobrovoljno dele sa nama, obrađuju se u dva data centra u Cirihu. Ovi data centri se održavaju po najvišim svetskim standardima industrije, kako bi se osigurao najviši nivo njihove bezbednosti", saopšteno je iz ove kompanije.

(Istraga.ba

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Prointer/Covic/Dodik

11.03.2023 19:40

Moraju se Draganovi HDZovci odužiti Dodiku A za uzvrat od radi sve za nacionalni interes HDZa. S Zato RSa Avion:/helikopter Koristi njegov drug Covic i ko zna sa kim još šuruju za 2 crvena nekadašnja optuženika.

ODGOVORITE
Name

Cccc

12.03.2023 08:36

Kad se sjetim koliko je ovaj narod pljuvao po politicarima iz SDS a sad imaju neuporedivo goru i tezu pljacku i unistavanje cijelog drustva i sve su to pustili kao dozvoljeno.

Name

Re

12.03.2023 08:42

Nije problem u međusobnim mahinacijama Problem je što će Dodik prisluškivati.

Name

Tarar

11.03.2023 19:42

To će raditi jedno dva dana a za treći već nije sigurno

ODGOVORITE
Name

gu

12.03.2023 07:47

tatar dečko treba da malo ladneš, pratim te napadaš ljude

Name

Cccc

11.03.2023 20:30

Tako i treba. Samo udri

ODGOVORITE
Name

Igor Kokeza

12.03.2023 01:59

Mnogo se igrate... Igor Dodik ce robijati, samo je pitanje dana... Ovo su strasne price... Ceo monitoring security-ija na nivou BIH ide Rusima..

ODGOVORITE
Name

Smeh

12.03.2023 05:12

Sve to ide u zajednicku kasu pa se onda deli.Najbitnije je obezbediti posao

ODGOVORITE
Name

Goran

12.03.2023 06:50

Veci imaju spore racunare. Sada kada ih Kasperskj zablokira. Najgori je. To nece uticati na rad u drzavnim institucijama, pa oni svakako ne rade.

ODGOVORITE
Name

Du

12.03.2023 07:44

je li ovo kraljevina, ili vladavina naroda? očito vlada neka sila a narodu se plasiraju laži. zašto nečiji sin se pokazuje javnosti kao princ a tuđi drugi sinovi nema ih nigdje i pate? je li on princ i to kakav đavolji princ? dakle treba razgovarati sa amerima, vidjeti šta se može neko, a ovu porodicu dodik protjerati iz bakinaca i iz zemlje.

ODGOVORITE
Name

E

12.03.2023 08:43

Jel jasno sad ovim sto se kunu u crvenog bandita kakav je to laznjak i sta radi . Veci borac za BiH od Bakira. Vise se ne spominje ni ocjepljenje ni vojska carina sudstvo agencija za lijekove itd i nece se spominjati do iubora a vi mu bjerujte

ODGOVORITE
Name

Virus

12.03.2023 08:51

Kaspersky antivirus je zbog agresorskog rata izgubio komplet zapadno tržišta.Cak sa cijenama cije sniženje je išlo i do 90%, skoro niko ga ne želi.Eto, imaju ruski pioni pa neka kupuju.Jos za Savjet ministara.Lufost, glupost i prodaja tajnih podataka Ministarstva.

ODGOVORITE
Name

О

12.03.2023 09:59

Које надлежности ће се пренети на бих због тога посла

ODGOVORITE