Додик жели себе и своју породицу да заштити од критике

Измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, којим се уводе нова кривична дјела против части и угледа, односно кривично дјело увреде и клевете Милорад Додик жели себе и своју породицу да заштити од покушаја било какве критике мада би он, да је такав закон раније постојао, до сада био на просјачком штапу јер је он многе до сада вријеђао, провлачио кроз блато и етикетирао, рекла је економиста Светлана Ценић у емисији МАТ БН телевизије.

Република Српска 09.03.2023 | 21:04
Додик жели себе и своју породицу да заштити од критике

Криминализација увреде и клевете такође показује да је "велики вођа" у великом страху јер се зна да љубав народа према њему није онаква каквом жели да се представи, сматра Ценићева.

"Сви знамо како је Додик "добио" изборе и остаје питање колико ће та љубав трајати јер Српска нема пара. Српска је у дефициту, и по извјештају ММФ-а", тврди Ценићева.

Да пара има Влада Српске се не би задуживала и поред прихода који су остварени мимо плана, истиче Светлана Ценић.

"Кад пара нема, шта му друго остаје него да гуши критику и питања? Новинаре и оне који питају гдје су паре, зашто их нема и гдје нестају и како то да се породично богатство увећава док истовремено народ лоше живи, жели да угуши и стави под контролу", објашњава Ценићева.

Закон се односи не само на новинаре него и на грађане.

"Његов узор и пријатељи су Виктор Орбан, Владимир Путин и турски предсједник Ердоган. Он је њихов пријатељ, од њих копира и преписује ал ни то не може да иде у недоглед и имаће супротан ефекат", каже Ценићева.

Додик упорно тврди да подржава медије, без обзира да ли му се свиђа њихов програм или не, али да мора да се, како је рекао, повећа степен одговорности и уведе неки ред. Ценићева сматра да се то прије свега односи на БН телевизију.

"БН телевизија му је трн у оку и увођење реда о ком говори се вјероватно односи на ту медијску кућу. Већину електронских медија он контролише. Још једино БН телевизија није под њговом контролом. Није могао на други начин, чак ни пријетњама. Он ће спорним допунама Кривичног закона покушати да озакони оно како се он понаша", јасна је Ценићева.

Коментаришући вијест да су у Бањалуци уништени аутомобили новинара Александра Трифуновића и Николе Мораче, Ценићева каже да је Додик сезону лова на новинаре и оне који имају другачије мишљење отворио одавно етикетирајући их као издајнике и стране плаћенике.

"Свако онај ко је његов сљедбеник може да ишамара некога, истуче, уништи му ауто, и онда ће се рећи да је тај оштећени то урадио сам себи. Тако је и са данашњом изјавом да постоје индиције са су поменути новинари сами оштетили своја аута. То је страшно рећи и унапријед правити такву одступницу и квалификацију. Додик треба да објасни одакле му те индиције, на основу чега и ко му је их је дао", категорична је Ценићева.

Ми не живимо у нормалном свијету него у паралелном универзуму, неком добу стаљинизма, каже даље Ценићева.

"То је популизам, демагодија, оно што се у страној литератури зове "стронгмен", тј. моћник, који одлучује у животу и смрти и отвара ловну сезону. Он се петља у рад истражних органа, он тужи, суди и пресуђује", каже Ценићева.

Ценићева наглашава да кривична пријава против некога ко мисли другачије од Додика значи да нтај неко нигдје неће моћи да ради док се пресуда не донесе.

"С друге стране, ако сте дио система, ако сте на црној листи, ако сте правоснажно пресуђени за кривична дјела, ви можете све, јер је тако рекла партија", сматра Ценићева.

Светлана Ценић додаје да Додик притисцима покушава да држи на ланцу народ који је почео да се отима, а ланац да пуца.

"Закон не може да да неком част и углед, ако то нема. Част и углед нису воћка да се калеме. Њих имате или не, закон вам их не може дати", категорична је Ценићева.

Она додаје да је разочарана реаговањем ЕУ И САД, односно њихових представника у БиХ, који ће, како је рекла, одавде отићи и добити неку нову функцију, а овај народ овдје остаје са таквом влашћу.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Тхепантхерс

09.03.2023 20:15

Србски народ је презивео и презивеце заувек.Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Темпотурист

09.03.2023 21:25

Ова Ценицка је за Додика измислила свијет ,паметнија је једно девет пута од насег серифа

Name

Ј

09.03.2023 20:17

Сметња му је сваки новинар који га пита што не одговара његовој лудој глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џукаа

09.03.2023 20:18

Значи ускоро једноумље, Милораде желим ти да крепаш од глади ко посљедњи просјак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакинци ❤️

09.03.2023 20:20

Цар је го Мој Милораде, надам се да ћеш остати без свих покрадених милиона..јбг тако је и Милошевић слагао па на крају прц Написао си закон за себе и ђецу, мајку вам лоповску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.03.2023 20:57

Милораде срам те било, и твоји унуци стидиће се твог имена и кукавичког живота. Људска биједа.

Name

Гоги

09.03.2023 20:22

Колико он пјени на БН, смета му као..смета му јер објаве сваку пљечку и крађу његову

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

09.03.2023 20:38

Миле и даље ведри и облачи, опозицији одговара овакво стање јер су добро ситуирани и ослобођени од одговорности, народ који се није ухљебио код Секте је препуштен сам себи и зачудо плива и даље....све у свему вук сит а овце на броју...Миле влада до свог биолошког краја. Коме се не свиђа нека трпи или преко гране !

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

09.03.2023 20:39

Е мој Миле, ти си изгледа одсвирао своје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.03.2023 21:23

Па логично је да човек покушава спасити неке ствари а од свију вас није логично што само трабуњате ко празан млин не радећи ништа конкретно да се заустави тај болесни ретардирану манијак.

Name

Истина

09.03.2023 20:56

Ту мафијашку породицу треба ретосиљати опљачкане државне и народне имовине (одузети им све) и послати на доживотну робију! Потом и њихову организовану мафијашку фашистичку геноцидну дружину исто тако доживотно позатварати пошто нема смртне казне коју сви чопоративно заслужују!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постаће

09.03.2023 21:29

Страни агенти као у Русији. У Грузији хтјели исто, народ се побунио и сад су то повукли. О моћи, о власти, али је лијепо имати те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.С.

09.03.2023 21:34

Прави је узитак слусати госпдју Цениц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате Како

09.03.2023 21:55

Да сам ја на његовом мјесту, и ја би исто гледао да заштитим породицу, само дан , после његове изјаве да су Новинари сподобе, неко од његових симпатизера је насрнуо на њихову имовину, тако ће насрнути и на њих лично ! Исто тако, нека будала може измислилити неке лажи везано за Додикову породици, па да ови други насрну на његову породицу ! Значи, једноставно, са овим глупостима треба прекинути !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз

09.03.2023 22:12

А олако сте пресли преко они батина које доби вас колега Ковацевиц, онда је требало блокират сав Балкан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко ду налогодавци

09.03.2023 23:05

Тога закона и засто? Нема слуцајности и сто бас сада и то у РС? Коме прасина у оциод западних ментора и њихових измонтираних?! Ста се крије иза тих мантри?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.03.2023 07:17

ДАБОМЕ ДА ЈЕ ПАМЕТНИЈА. ОД 10 И ВИШЕ ДОДИКА. АЛИ РТРС САМО НАРОДУ ПОКАЗУЈЕ ВЛАСТ. ЈАДАН НАРОД МИСЛИ ДА СУ ОНИ ВРИЈЕДНИ, ЈЕР СУ НА ТВ. ВЕЋИНА ГЛЕДА ЛАЖНУ ТУ ТВ. НИЈЕ ЗНАЧИ РЕАЛНО ИНФОРМИСАН О НЕДИЈЕЛИМА СНСД. СВЕ ЈЕ ПРОТИВ НАРОДА. ОН ПОКРЕНЕ НЕШТО ЛАЖНО И ГЛУПО. ОДУЗИМА НАМ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ПРИЧА О КРАЂИ И СИРОМАШТВУ. ЧЕСТО ДА ВАС ВИДИМО И ЧУЈЕМО. СТЕЋНО. ЦЕНИЋКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

10.03.2023 08:31

Народе нормални на нама је хоцемо ли то дозволити или и даље трпјети ово изивљвање овог полусвијета!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта вриједи

10.03.2023 09:55

Када је народ ( ако се уопште може назвати народом ) , на овим просторима исувише глуп . Видјело се на примјеру Грузије , да су властодршци нула , ако се народ организује и супротстави се багри и шта би , повукоше се . Бојим се да ће банда овде почети отимати и приватну имовину : куће , станове , аута , почети народ премлаћивати из чиста мира , а народ само ћути и нијемо посматра , а то се , наравно односи и на опозицију .

ОДГОВОРИТЕ