Dodik želi sebe i svoju porodicu da zaštiti od kritike

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete Milorad Dodik želi sebe i svoju porodicu da zaštiti od pokušaja bilo kakve kritike mada bi on, da je takav zakon ranije postojao, do sada bio na prosjačkom štapu jer je on mnoge do sada vrijeđao, provlačio kroz blato i etiketirao, rekla je ekonomista Svetlana Cenić u emisiji MAT BN televizije.

Republika Srpska 09.03.2023 | 21:04
Dodik želi sebe i svoju porodicu da zaštiti od kritike

Kriminalizacija uvrede i klevete takođe pokazuje da je "veliki vođa" u velikom strahu jer se zna da ljubav naroda prema njemu nije onakva kakvom želi da se predstavi, smatra Cenićeva.

"Svi znamo kako je Dodik "dobio" izbore i ostaje pitanje koliko će ta ljubav trajati jer Srpska nema para. Srpska je u deficitu, i po izvještaju MMF-a", tvrdi Cenićeva.

Da para ima Vlada Srpske se ne bi zaduživala i pored prihoda koji su ostvareni mimo plana, ističe Svetlana Cenić.

"Kad para nema, šta mu drugo ostaje nego da guši kritiku i pitanja? Novinare i one koji pitaju gdje su pare, zašto ih nema i gdje nestaju i kako to da se porodično bogatstvo uvećava dok istovremeno narod loše živi, želi da uguši i stavi pod kontrolu", objašnjava Cenićeva.

Zakon se odnosi ne samo na novinare nego i na građane.

"Njegov uzor i prijatelji su Viktor Orban, Vladimir Putin i turski predsjednik Erdogan. On je njihov prijatelj, od njih kopira i prepisuje al ni to ne može da ide u nedogled i imaće suprotan efekat", kaže Cenićeva.

Dodik uporno tvrdi da podržava medije, bez obzira da li mu se sviđa njihov program ili ne, ali da mora da se, kako je rekao, poveća stepen odgovornosti i uvede neki red. Cenićeva smatra da se to prije svega odnosi na BN televiziju.

"BN televizija mu je trn u oku i uvođenje reda o kom govori se vjerovatno odnosi na tu medijsku kuću. Većinu elektronskih medija on kontroliše. Još jedino BN televizija nije pod njgovom kontrolom. Nije mogao na drugi način, čak ni prijetnjama. On će spornim dopunama Krivičnog zakona pokušati da ozakoni ono kako se on ponaša", jasna je Cenićeva.

Komentarišući vijest da su u Banjaluci uništeni automobili novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače, Cenićeva kaže da je Dodik sezonu lova na novinare i one koji imaju drugačije mišljenje otvorio odavno etiketirajući ih kao izdajnike i strane plaćenike.

"Svako onaj ko je njegov sljedbenik može da išamara nekoga, istuče, uništi mu auto, i onda će se reći da je taj oštećeni to uradio sam sebi. Tako je i sa današnjom izjavom da postoje indicije sa su pomenuti novinari sami oštetili svoja auta. To je strašno reći i unaprijed praviti takvu odstupnicu i kvalifikaciju. Dodik treba da objasni odakle mu te indicije, na osnovu čega i ko mu je ih je dao", kategorična je Cenićeva.

Mi ne živimo u normalnom svijetu nego u paralelnom univerzumu, nekom dobu staljinizma, kaže dalje Cenićeva.

"To je populizam, demagodija, ono što se u stranoj literaturi zove "strongmen", tj. moćnik, koji odlučuje u životu i smrti i otvara lovnu sezonu. On se petlja u rad istražnih organa, on tuži, sudi i presuđuje", kaže Cenićeva.

Cenićeva naglašava da krivična prijava protiv nekoga ko misli drugačije od Dodika znači da ntaj neko nigdje neće moći da radi dok se presuda ne donese.

"S druge strane, ako ste dio sistema, ako ste na crnoj listi, ako ste pravosnažno presuđeni za krivična djela, vi možete sve, jer je tako rekla partija", smatra Cenićeva.

Svetlana Cenić dodaje da Dodik pritiscima pokušava da drži na lancu narod koji je počeo da se otima, a lanac da puca.

"Zakon ne može da da nekom čast i ugled, ako to nema. Čast i ugled nisu voćka da se kaleme. Njih imate ili ne, zakon vam ih ne može dati", kategorična je Cenićeva.

Ona dodaje da je razočarana reagovanjem EU I SAD, odnosno njihovih predstavnika u BiH, koji će, kako je rekla, odavde otići i dobiti neku novu funkciju, a ovaj narod ovdje ostaje sa takvom vlašću.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Thepanthers

09.03.2023 20:15

Srbski narod je preziveo i prezivece zauvek.Amin.

ODGOVORITE
Name

Tempoturist

09.03.2023 21:25

Ova Cenicka je za Dodika izmislila svijet ,pametnija je jedno devet puta od naseg serifa

Name

J

09.03.2023 20:17

Smetnja mu je svaki novinar koji ga pita što ne odgovara njegovoj ludoj glavi.

ODGOVORITE
Name

Džukaa

09.03.2023 20:18

Znači uskoro jednoumlje, Milorade želim ti da krepaš od gladi ko posljednji prosjak.

ODGOVORITE
Name

Bakinci ❤️

09.03.2023 20:20

Car je go Moj Milorade, nadam se da ćeš ostati bez svih pokradenih miliona..jbg tako je i Milošević slagao pa na kraju prc Napisao si zakon za sebe i đecu, majku vam lopovsku.

ODGOVORITE
Name

Crni

09.03.2023 20:57

Milorade sram te bilo, i tvoji unuci stidiće se tvog imena i kukavičkog života. Ljudska bijeda.

Name

Gogi

09.03.2023 20:22

Koliko on pjeni na BN, smeta mu kao..smeta mu jer objave svaku plječku i krađu njegovu

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

09.03.2023 20:38

Mile i dalje vedri i oblači, opoziciji odgovara ovakvo stanje jer su dobro situirani i oslobođeni od odgovornosti, narod koji se nije uhljebio kod Sekte je prepušten sam sebi i začudo pliva i dalje....sve u svemu vuk sit a ovce na broju...Mile vlada do svog biološkog kraja. Kome se ne sviđa neka trpi ili preko grane !

ODGOVORITE
Name

realnost

09.03.2023 20:39

E moj Mile, ti si izgleda odsvirao svoje!

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.03.2023 21:23

Pa logično je da čovek pokušava spasiti neke stvari a od sviju vas nije logično što samo trabunjate ko prazan mlin ne radeći ništa konkretno da se zaustavi taj bolesni retardiranu manijak.

Name

Istina

09.03.2023 20:56

Tu mafijašku porodicu treba retosiljati opljačkane državne i narodne imovine (oduzeti im sve) i poslati na doživotnu robiju! Potom i njihovu organizovanu mafijašku fašističku genocidnu družinu isto tako doživotno pozatvarati pošto nema smrtne kazne koju svi čoporativno zaslužuju!!!

ODGOVORITE
Name

Postaće

09.03.2023 21:29

Strani agenti kao u Rusiji. U Gruziji htjeli isto, narod se pobunio i sad su to povukli. O moći, o vlasti, ali je lijepo imati te.

ODGOVORITE
Name

M.S.

09.03.2023 21:34

Pravi je uzitak slusati gospdju Cenic!

ODGOVORITE
Name

Znate Kako

09.03.2023 21:55

Da sam ja na njegovom mjestu, i ja bi isto gledao da zaštitim porodicu, samo dan , posle njegove izjave da su Novinari spodobe, neko od njegovih simpatizera je nasrnuo na njihovu imovinu, tako će nasrnuti i na njih lično ! Isto tako, neka budala može izmisliliti neke laži vezano za Dodikovu porodici, pa da ovi drugi nasrnu na njegovu porodicu ! Znači, jednostavno, sa ovim glupostima treba prekinuti !

ODGOVORITE
Name

Knjaz

09.03.2023 22:12

A olako ste presli preko oni batina koje dobi vas kolega Kovacevic, onda je trebalo blokirat sav Balkan!!!

ODGOVORITE
Name

A ko du nalogodavci

09.03.2023 23:05

Toga zakona i zasto? Nema slucajnosti i sto bas sada i to u RS? Kome prasina u ociod zapadnih mentora i njihovih izmontiranih?! Sta se krije iza tih mantri?

ODGOVORITE
Name

+

10.03.2023 07:17

DABOME DA JE PAMETNIJA. OD 10 I VIŠE DODIKA. ALI RTRS SAMO NARODU POKAZUJE VLAST. JADAN NAROD MISLI DA SU ONI VRIJEDNI, JER SU NA TV. VEĆINA GLEDA LAŽNU TU TV. NIJE ZNAČI REALNO INFORMISAN O NEDIJELIMA SNSD. SVE JE PROTIV NARODA. ON POKRENE NEŠTO LAŽNO I GLUPO. ODUZIMA NAM VRIJEME DA SE PRIČA O KRAĐI I SIROMAŠTVU. ČESTO DA VAS VIDIMO I ČUJEMO. STEĆNO. CENIĆKA.

ODGOVORITE
Name

Radenko

10.03.2023 08:31

Narode normalni na nama je hocemo li to dozvoliti ili i dalje trpjeti ovo izivljvanje ovog polusvijeta!!!

ODGOVORITE
Name

Šta vrijedi

10.03.2023 09:55

Kada je narod ( ako se uopšte može nazvati narodom ) , na ovim prostorima isuviše glup . Vidjelo se na primjeru Gruzije , da su vlastodršci nula , ako se narod organizuje i suprotstavi se bagri i šta bi , povukoše se . Bojim se da će banda ovde početi otimati i privatnu imovinu : kuće , stanove , auta , početi narod premlaćivati iz čista mira , a narod samo ćuti i nijemo posmatra , a to se , naravno odnosi i na opoziciju .

ODGOVORITE