Италија у проблему: Због суше мањак мимоза на тржишту

Прослава Међународног дана жена у Италији нарушила је суша која је уништила производњу мимоза које су традиционални поклон поводом тог празни

Свијет 07.03.2023 | 22:00
Италија у проблему: Због суше мањак мимоза на тржишту

Пољопривредно удружење “Колдирети” саопштило је да је берба мимоза опала за трећину и да су због недостатка кише, те високе температуре пољопривредници морали да обаве бербу прије времена.

– Осим тога, већи издаци за енергију отежали су и складиштење убраног цвијећа у расхладне уређаје – наводи се у саопштењу.

“Колдирети” истиче да је смањена достава мимоза изазвала и раст цијена због чега се већи букети продају за више од 20 евра.

Неуобичајено сува зима почетком ове године изазива забринутост да ће се Италија током љета другу годину заредом суочити са ванредном ситуацијом.

Мимозе су се први пут појавиле у Италији у 19. вијеку и изабране су за симбол Међународног дана жена 1946. године, непосредно након окончања Другог свјетског рата. Избор су донијели чланови антифачистичке организације како би указали на снагу, енергију и издржљивост жена. 

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јако

08.03.2023 06:36

Јако битна ствар!!! Без мимоза и 8.-ог марта, човјечанству живота бити неће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лилс

08.03.2023 06:43

Купите им руже ? Мислим несташица мимоза је заиста свјетски проблем бр. 1. Како ће само талијанке то преживјети? Да ли ће сутра бити више развода, или ће се вратити фашизам? Како ће реагирати мушкарци? Нико не пита како је њима. Има ли Италија већих проблема ил је ово зајебанција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.03.2023 08:20

Гледај докле су људи догурали мањак мимозе на тржишту прави им проблем а у нас мањак хлеба људи за час ресе. Оду и прекидају два контејнера и Ресен проблем

Name

баја

08.03.2023 08:27

Тамо људи нормално зиве и проблем им је цвијеце а не као код нас како цес платити струју или храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

08.03.2023 09:24

Баја не би бас рекао: '90 тих су италијани имали 2-3пута висе плате него словенци за исти посао, а сада цак мање него словенци. Мајке ми ко храни словенију да ми је знати, посто ниста не раде, да нисте валда ви балканци, па свака вам цаст на томе, зато и словенци немају друге бриге, осим да се спрдају са мном(усеравају ми се у зивот) и играју се мацке које лови мис(мене).

Name

Отахарин

08.03.2023 10:29

Српска, у проблему! Због високих цијена, а малих примања, гладни пензионери! О, не доступном лијечењу, да не причам, јер, прескупо је! Умјесто да уживају у позно доба, да се радују сваком дану, одбројавају, до судњег, и мисле о гробно мјесту, које је такодје, мисаона именица, а ипак и о томе, морају мислити, да не оптерећују дјецу, јер ни они немају. Претузно, зар не?

ОДГОВОРИТЕ