Криминализација клевете: Хваљен био, Милораде!

Били смо “енглески шпијуни”, “издајници”, “преваре”, “подвале”.., новинарке нису биле “његов тип”. Клео нас је, туживао, пријетио, псовао матер… Једино нас није ударао јер му ваљда никад нисмо били довољно близу попут неких његових сарадника. А сад? Сад би да нам “помогне”, да “уреди” оно што није успио за 20 година своје владавине.

Република Српска 06.03.2023 | 13:17
Криминализација клевете: Хваљен био, Милораде!

ПИШЕ: Жељко Раљић

У првом члану Закона о заштити од клевете Републике Српске, који је на снази од 2001. године, јасно је назначено да су овим законом уређена “прихватљива ограничења слободе изражавања” којима се утврђује грађанска одговорност за штету нанесену угледу физичког или правног лица изношењем и проношењем неистинитих тврдњи.

Такође, овим законом се истовремено штити право на слободу изражавања које грађанима гарантују устави Републике Српске и Босне и Херцеговине, као и Европска конвенција за заштиту људских права и основних грађанских слобода.

Откуд онда потреба за криминализацијом клевете у Републици Српској, која се, према предложеном нацрту измјена Кривичног законика РС, граничи са вербалним деликтом!?

Ствар је кристално јасна, осим ако се не жели видјети стварна позадина читаве приче!

У којој мјери је пољуљан рејтинг Милорада Додика и његовог СНСД-а, видјело се на прошлогодишњим изборима, када је под знак питања дошао чак и његов избор за предсједника Републике Српске. Јасно је да су медији, далеко више него опозиција, истражујући бројне криминалне активности владајућих структура допринијели паду тог рејтинга.

Одмах након избора, 31. октобра прошле године, Милорад Додик је “твитнуо” оно што га мучи:

– Као предсједник СНСД-а, затражио сам од Владе, односно од Министарства правде, да припреми нове и изврши измјене постојећих закона, те да их прилагоди европским конвенцијама. ради се о Закону о спрепчавању ширења лажних вијести, Закону о спречавању језика мржње, Закону о измјенам и допунама Кривичног закона с увођењем клевете и увреде у кривични закон као кривичног дјела, те проширењу кривичних дјела против уставног поретка.

Дакле, јасно је одакле дува вјетар! Чист политички интервенционизам!

На страну то што се Додик у маниру комунистичког диктатора и доживотног шефа партије, за коју би очито волио да је једина на политичкој сцени, обратио влади. Ваљда му тада није одговарало да то чини с позиције члана Предсједништва БиХ.

Поразно је да шеф партије даје налог ресорном министру да се уђе у измјене читавог сета закона, а све да би се зауздали медији и заплашило грађанство. Све може, али критика – јок!

Узалуд се данас Додик упиње да објасни како предложене измјене Кривичног закона нису усмјерене ни против кога и да је “давно научио” да је његова слобода ограничена новинарским слободама.

Могуће је да није ни схватио тежину властитих ријечи, када је рекао: “Ваша слобода треба да буде ограничена слободама других!”

Ваљда зато је “дао слободу” својим послушницима да креирају законе по којима ће новинаре по службеној дужности прогонити полиција и тужилаштво.

– Јавни простор је загађен неистинама, а ви се нисте потрудили да то не буде тако. И што је у тој апсолутној слободи која је за неке била примамљива да лажу, клевећу, вријеђају људе, износе неистине и тако даље, дошли смо до тога да је то друштвено неодрживо, рекао је Додик протеклог викенда у Бањалуци, покушавајући да одбрани неодбрањиво.

Увођење кривичних дјела против части и угледа, додавањем уз постојеће кривично дјело “клевета” и “увреду”, невјешт је покушај правног маневра како би се неутралисало дејство већ постојећег Закона о заштити од клевете који је, гле чуда – леx специалис!

Шта је сљедеће!? Кривично дјело “погледао/ла ме попријеко”!?

Чак је и фамозни члан 133. Кривичног закона СФРЈ, који је забрањивао злонамјерно и неистинито приказивање друштвено-политичких прилика у земљи, тзв. вербални деликт, имао за циљ да спријечи да се ријечима залажете за противуставну промјену система, за насиље или тероризам. Али није ишао тако далеко да криминализује увреду.

И правном лаику је јасно да увреда не може да буде кривично дјело, а да клевету мора да докаже онај ко се сматра оклеветаним!

Свјестан штете коју му наносе медији пишући о криминалу и корупцији, Милорад Додик је покушао да, (гле апсурда!), стави ван закона своје најјаче оружје против новинара и медија – увреду и клевету!

То су “средства” која је управо он најчешће користио у јавном дискурсу. Довољно је преслушати десетак његових прес-конференција и увјерити се да га ниједан новинар никада није директно увриједио, омаловажио или оклеветао, док је он то новинарима учинио небројено пута!

Били смо “енглески шпијуни”, “издајници”, “преваре”, “подвале”.., новинарке нису биле “његов тип”. Клео нас је, туживао, пријетио, псовао матер… Једино нас није ударао јер му ваљда никад нисмо били довољно близу попут неких његових сарадника.

А сад? Сад би да нам “помогне”, да “уреди” оно што није успио за 20 година своје владавине.

Чињеница је да Република Српска нема закон о медијима, осим, условно речено, парцијалног, који покрива дјелатност јавног РТВ сервиса. На снази је и даље Закон о јавном информисању наслијеђен из СФРЈ, који је и такав бољи од свих досадашњих покушаја да се наметну оштрија правила игре.

Чак и у том архаичном закону који не препознаје онлајн медије, изричито се водило рачуна да износи запријећених казни не буду толики да угрозе опстанак медија. А нама се данас пријети драконским казнама које би забринуле и тајкуне,а које се, по сили закона, ако се не плате претварају у затворске!

Права и обавезе постоје за све, па би тако требало и за медије. Ако се већ мијења Кривични законик, како то да се “предлагач” није досјетио да се унесе и измјена по којој би напади на новинаре били третирани једнако строго као напади на службена лица!?

А врхунац лицемјерја огледа се у Додиковом очекивању да новинари подрже његову идеју о криминализацији клевете и увреде.

– У јавној расправи све страхове које има медијска заједница и медији, ми ћемо елиминисати, објаснићемо да то треба да буде наша заједничка прича. Ако желите да задржите дио свог професионалног односа према ономе што радите, онда и ви треба да се одрекнете оних који спекулишу у јавном простору у име свих медија.

Из овог се јасно види да Додик од новинара очекује да сами екскомуницирају из бранше и ставе на стуб срама све оне који за њега немају благу ријеч.

Само, Додик заборавља да и Бог на небесима има опозицију у виду Сотоне. А он би да влада нирвана. Ваљда је због тога у својим намјерама медије и новинаре ставио у ранг са Нечастивим.

Хваљен био, Милораде!

(Истинито)

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

Ццц

06.03.2023 12:47

Све је то народ бирао, сад на који начин сви знамо.... Ал опет тако је испало народ.... Е сад врати коко што си позобала.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

06.03.2023 13:14

Није народ бирао. Лопови купили и покрали. Да се једном разумијемо. Да не испада да је народ луд и настран.

Name

Нострадамус

06.03.2023 14:17

Ма какав народ није то народ бирао,њега је довезао Нато на тенковима и Нато нас мозе само да спаси ове Црвене багре.Али ми нецемо Нато и онда добро је бице то јос горе.

Name

Ре

06.03.2023 16:58

ФУКАРА !!!

Name

Ја па ја

06.03.2023 18:07

Зато ,,збијајмо се брат до брата да скинемо јарам са врата,, СМР5 ФАШИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ

Name

Ре

06.03.2023 18:30

Није то народ бирао ( мада има будала који јесу) него Смит и његова камарила .

Name

Петар

06.03.2023 12:54

Људи, он је болестан дошао на власт, а сад је та болест звана лудило метастазирала и заразила и сву његову слијепу пјешадију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

06.03.2023 14:20

Није он болестан досао на власт,он се само на власти разболио да би сада требало да га лијецимо,али назалост ми тога нисмо свјесни.

Name

Смијесно

06.03.2023 12:55

Јел' ово највеци проблем који имамо? Цему толика галама? Платице се клеветање И увреда, цао. Слобода је увијек имала цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Смијешно

06.03.2023 15:13

Чиме ће се платити кад су казне драконске, и до 100 000 КМ! Ти си баш наивко и пролетер!

Name

Брутал Делуxе

06.03.2023 15:15

Ма нема шта поштен новинар да се плаши. Само ће се преписати и примењивати закон из једне демократске земље која је чланица ЕУ.

Name

11903

06.03.2023 16:08

С тим што ће се у извешном комитету једне странке, то јест секте вијећати шта је клевета, а шта није, шта је вијест, а шта дезинформација? Бит ће интересантно кад се закон усвоји, а неко каже да је Пејо Марић био зликовац, што није вијест него констатација по којем ће парафу то бити санкционисано?

Name

Брутал Делуxе

06.03.2023 17:10

Ако онај што је написао може да докаже да је то тачно, неће бити санкционисано.

Name

лажни цар

06.03.2023 12:56

Овај Додик, највећи пљачкаш Срба у историји, је уништио РС, а у томе га подржавају страни непројатељи србаља ови што вршљају овуда да све опљачка и стави под хипотеку што је мало преостало (шуме и руде). Опозиције је КИЛАВА, само понекад дрекну и врате се у фотељу, народ стока ко остала марва...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

06.03.2023 13:52

Јел мислиш на 40 Британски спијуна сто шпартају по РС-у..

Name

Зоран

06.03.2023 14:50

А засто дотицни лик није предлозио Закон о порјеклу имовине,па ни по баби ни по стрицевима , да се све прво код њега испита,па онда и код осталих,да се вец једном види одакле толики милиони и милијарде марака,а ја и обицан народ радимо код приватника за нето дневницу од 30 до 35 марака? Поздрав свим постеним и вриједним радницима.

Name

Ванземаљац

06.03.2023 16:22

Лопов Миле хоће да краде буџет и да му аплаудирамо,хоћеш још орден мрцино месарска.Сељачина зна само красти,па јадо једна остарио си али до памети нећеш доћи.Шта ти вриједе милијарде кад те чека као и нас све, два метра без геометра.Џаба ти покрадене паре и то је једина правда на овом свијету.Само кради мрцино,нећеш их ти трошити,само навлачиш белај својим потомцима,јер има неко кантар и све важе црни Милокраде....

Name

Р34

06.03.2023 12:59

Ста казе на ово БиХ-Тузиластво у стецају? Мислим на стецајног управника господина Кајганиц-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

06.03.2023 15:05

Кајганиц стецајни управник него Милокрад Додиг ,он је само његов пијун и на ту га је функцију он поставио да аминује његове наредбе

Name

РеЗоран

06.03.2023 16:35

Зати и уводи закон да неби неко диро у имовино

Name

Дјуза

06.03.2023 13:09

,,ПРОТЕСТИ"СУ ЈЕДИНО РЈЕСЕЊЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Ђуза

06.03.2023 15:31

Слажем се да треба,и мора изаћи на протесте,под условима,да не одустајемо до остварења циљева. Само што постоји једна огромна препрека,да је овај народ тешко пробудити,из дугогодишњег сна.

Name

Британски Шпијун

06.03.2023 13:11

Британија је Монархија, имала је Краљицу, сада има Краља, колико је само филмова и ТВ серија које исмијавају , клеветају и праве спрдњу са Краљевском Породицом, због тога у Британији никада нико није кажњен ! Е сад, овај наш, Бакинто Лакташев, он је вјероватно умислио да је он нај значајнија особа на цијелом Свијету и да се са њим нико не смије зајебават, док он може да зајебава све друге ! Ово је озбиљна болест, само што из његовог окружења нико не смије то да каже !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елем

06.03.2023 13:51

Сам цин најаве уводјење закона о клевети, ставља до знања семберцима, уколико негласају за снсд, бице излозени вецем притиску, без устезања власти , бице предавани тузиластву, за све оно ако њихове изјаве неиду у прилог резиму

Name

,,,?

06.03.2023 13:57

ХОЦЕ ЛИ ЊЕГОВ ЗАКОН ВРИЈЕДИТИ И ЗА НОВИНАРЕ РТС -а И АТВ -а

Name

Татар

06.03.2023 13:58

Постоји Прека потреба за тим јер све што је до сада урадио било је под плаштом класичног криминала.А народ се све више занима за појединости и детаље тако да то не води добром расплету.Боље је одмах у старту забранити такве дискусије и осигурати се него да се то у једну м моменту отме контроли и додје му главе.

Name

БАТО

06.03.2023 14:04

Нећемо смјети споменути Лондонског ђака када закон ступи на снагу...

Name

Драго

06.03.2023 13:18

Ма нека ово све треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.03.2023 13:25

Све што сте били то сте и данас. Јасно ко дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

06.03.2023 13:34

Мислио сам да зна када је вријеме да стане на лопту , али изгледа гура до зида

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

06.03.2023 13:43

Лик почео изборну кампању. Опекао га НЕизбор у октобру ,а избор скупо платио. Зато се већ припрема за следеће изборе. Укинути истину и избори се лакше добијају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Био и остао

06.03.2023 13:47

Лажни ЦИК функционер . Има ли каква допуна закона о лажном представљању , јер се тип , очито је , лажно представља . Ма не вриједи ти , битанго , доносити такозване законе , ти си лажни и тачка . Сви они и не само они , који су гласали за Јелену Тривић , а таквих је преко 300000 , увијек ће те сматрати лажним , без обзира на те твоје законе . Теби то јако фешко пада , када те зову лажни и баш због тога , Јелена , а и сви њени гласачи , требају сваки дан , као папагаји , понављати да си лажни , а да се и не прича да си издајник , преварант , тешка сељачина неотесана , уништитељ и републике и народа и шта све још ниси ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

06.03.2023 13:49

Додик је све само није предсједник народа. Интережђијà ,који црни србин,воли хрватима можда га нешто за њих веже. Са њим је живјети све теже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон је закон

06.03.2023 14:02

Миле је најбољи. Миле је био у сколи одликас, заврсио три факултета са десеткама. Миле је планету спасио од инвазије ванземаљаца. Милетова дјеца су интелигентна. Миле не краде. Миле није у договору са страним обавјестајним агенцијама. Миле не псује и не вриједја никог. Миле нема хрватско поријекло. Миле је седам пута зауставио 3. свјетски рат. Једне зиме је Миле 4 сезоне играо у ЛА Лакерс. Миле није дебео. Миле није луд. Миле није попапуцени опанак. Миле прица разговјетно, урбано и не мумља. Јел овако океј?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миле

06.03.2023 14:52

И покрао је али највисе је до народа.Најгора биједа која нема крува упиње се и велича Бају.Треба народ сатирати јаце јесмо ли људи или мисеви?

Name

Ха Ха

06.03.2023 15:18

Заборавио си да се здраво храни, не пије, не пуши, не дрогира се, не швалера се, чак никако не упражњава секс, у браку је са Народом, све за добробит Народа, и оно главно, лепо пева !

Name

Резакон

06.03.2023 16:38

Све је тако сами ријец није, замијени са јесте

Name

16 крајишка

06.03.2023 14:16

Дезертеру лажни предсједниче ко је наручио убиство Бобана Благојевића из Лакташа ????? Неког је возао у гепеку и лупао шамаре ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу-Фан

06.03.2023 14:18

Додик је политицар који се 20 година бави невазним стварима, а оне вазне аспекте послијератног развоја није јос ни дотакао. Иза њега не стоје никакви успјеси - напротив: За његове владавинде смо изгубили скоро сву индустријску и производну инфраструктуру. Једини смисао који он слиједи јесте остати на власти са привилегијама, инаце не би и ове задње изборе злоупотребио недемократски (цитај покрао)! Градјанство се насло у једној веома неповољној ситуацији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

06.03.2023 14:18

Да да ајде сад нека неко спомене вилу на Дрдињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

06.03.2023 14:20

Гори је од Цаусевског диктатора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре смијешно

06.03.2023 14:38

Ти си смијешан са својим коментаром.Жељку Рељићу свака част за објављени чланак.Све тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

06.03.2023 14:41

Зашто толико галама? Господин се понаша к'о све велике вође, треба неговати култ личности, величати лик и дјело председника а послије тога слиједи ношење штафета и прославе рођендана

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

06.03.2023 15:01

Додице диктаторе,из северне кореје,посто је лазни преседник то народ неце признати никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринге раја

06.03.2023 15:04

А, у које фондове иде новац од наплате казни?Јел' то иде у Додиков буџет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

06.03.2023 15:12

Волио бих да све поскупи бар 500% и да Милокрад уведе још строжије законе па да видим да ли би се неки пробудили из зимског сна.Знам да би то мене погодило али бих волио ради оних који мисле да је он месија наш спаситељ и да после њега нема живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свакако

06.03.2023 15:34

Треба доказати,да ли је изношење истине,клевета,као и да се прикажу докази да је било ко оклеветан.А,то да важи за све,и да политичари на власти не могу бити изузети од закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

06.03.2023 15:35

Бољег вођу у историји од цара Душана нисмо имали, хвала му што нас храни, облачи, брани, што створи државу Срба коју од Твртка нисмо имали, што нам омогући да се смучамо на свакој чули, што направи најбоље школе, универзитет, клинику, болнице, што имамо највеће плате и пензије,што влада правда и најбољи и најшколованији међу нама, жив нам био и влад'о још 100 година, јел ово клевета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аугусто Пиноцхет

06.03.2023 15:46

У припреми је и закон да сви морају гледати други дневник на ртрс-у или атв-у. У супротном слиједи одузимање телевизора заједно са даљинским.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

06.03.2023 16:45

На орвој сједници НС, предлозити спроводјење закона о поријеклу имовине, највеца је увреда извлацити народске паре из будзета и богатити се

Name

Брацо

06.03.2023 15:59

У свој тој прици це највисе страдати сам гос. Додик, он највисе клевеце и лазе само да би остварио лицну корист! Аеродром, ски центар попови освестали танкстелу није им платио дневниц по 300€???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

06.03.2023 18:02

Зар не видите да се човјек погубио откад нема дуела и састанака са бакијем.мање има трвења на нац.основи.незнају владати један без другог.

Name

Миле

06.03.2023 16:44

Није ни народ нешто бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВБН

06.03.2023 17:08

Ма гдје вам је Васковић да га он накити? Јел још на лијечењу или сте и њега пустили низ воду као и многе до сад ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајте

06.03.2023 17:31

Ста се буните, нека препису закон из Европе и мирна бацка, па ваљда це закон вазити и за Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флес

06.03.2023 17:52

Мора да је напорно сваки дан смишљати начин као опстати на власти ,а знати да си на истој ,јер си куповао и подмићивао све и сваког -домаћег и страног ! Пола града у власништву ,а радници постали непослушни ,као и чланови секте .Године притисле ,а дијагноза се продубила -виче ,пријети ,тресе се ,могу мислити какав му је сан ,буди се у зноју ,јер сања тенкове ...хладноћу и губитак покраденог ,неко ће му успут дати икону ,али другог хришћанског народа ,јер православни није његов .

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.03.2023 18:15

Народ је гласао како је гласао ал то ниједног тренутка није доводило у питање побједу мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.03.2023 21:08

То што је он изговорио њима је миловање шта су они све њему изговарали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

07.03.2023 06:19

Када га толико волис,замоли га да ти брата направи.

Name

Лоопхоле

07.03.2023 17:36

То је лако заобици, само цемо га звати другације. Нпр. “Онај који је хрпа издајницких гована” како утврдити о коме клевецем???

ОДГОВОРИТЕ