Kriminalizacija klevete: Hvaljen bio, Milorade!

Bili smo “engleski špijuni”, “izdajnici”, “prevare”, “podvale”.., novinarke nisu bile “njegov tip”. Kleo nas je, tuživao, prijetio, psovao mater… Jedino nas nije udarao jer mu valjda nikad nismo bili dovoljno blizu poput nekih njegovih saradnika. A sad? Sad bi da nam “pomogne”, da “uredi” ono što nije uspio za 20 godina svoje vladavine.

Republika Srpska 06.03.2023 | 13:17
Kriminalizacija klevete: Hvaljen bio, Milorade!

PIŠE: Željko Raljić

U prvom članu Zakona o zaštiti od klevete Republike Srpske, koji je na snazi od 2001. godine, jasno je naznačeno da su ovim zakonom uređena “prihvatljiva ograničenja slobode izražavanja” kojima se utvrđuje građanska odgovornost za štetu nanesenu ugledu fizičkog ili pravnog lica iznošenjem i pronošenjem neistinitih tvrdnji.

Takođe, ovim zakonom se istovremeno štiti pravo na slobodu izražavanja koje građanima garantuju ustavi Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda.

Otkud onda potreba za kriminalizacijom klevete u Republici Srpskoj, koja se, prema predloženom nacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS, graniči sa verbalnim deliktom!?

Stvar je kristalno jasna, osim ako se ne želi vidjeti stvarna pozadina čitave priče!

U kojoj mjeri je poljuljan rejting Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, vidjelo se na prošlogodišnjim izborima, kada je pod znak pitanja došao čak i njegov izbor za predsjednika Republike Srpske. Jasno je da su mediji, daleko više nego opozicija, istražujući brojne kriminalne aktivnosti vladajućih struktura doprinijeli padu tog rejtinga.

Odmah nakon izbora, 31. oktobra prošle godine, Milorad Dodik je “tvitnuo” ono što ga muči:

– Kao predsjednik SNSD-a, zatražio sam od Vlade, odnosno od Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama. radi se o Zakonu o sprepčavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenam i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede u krivični zakon kao krivičnog djela, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.

Dakle, jasno je odakle duva vjetar! Čist politički intervencionizam!

Na stranu to što se Dodik u maniru komunističkog diktatora i doživotnog šefa partije, za koju bi očito volio da je jedina na političkoj sceni, obratio vladi. Valjda mu tada nije odgovaralo da to čini s pozicije člana Predsjedništva BiH.

Porazno je da šef partije daje nalog resornom ministru da se uđe u izmjene čitavog seta zakona, a sve da bi se zauzdali mediji i zaplašilo građanstvo. Sve može, ali kritika – jok!

Uzalud se danas Dodik upinje da objasni kako predložene izmjene Krivičnog zakona nisu usmjerene ni protiv koga i da je “davno naučio” da je njegova sloboda ograničena novinarskim slobodama.

Moguće je da nije ni shvatio težinu vlastitih riječi, kada je rekao: “Vaša sloboda treba da bude ograničena slobodama drugih!”

Valjda zato je “dao slobodu” svojim poslušnicima da kreiraju zakone po kojima će novinare po službenoj dužnosti progoniti policija i tužilaštvo.

– Javni prostor je zagađen neistinama, a vi se niste potrudili da to ne bude tako. I što je u toj apsolutnoj slobodi koja je za neke bila primamljiva da lažu, kleveću, vrijeđaju ljude, iznose neistine i tako dalje, došli smo do toga da je to društveno neodrživo, rekao je Dodik proteklog vikenda u Banjaluci, pokušavajući da odbrani neodbranjivo.

Uvođenje krivičnih djela protiv časti i ugleda, dodavanjem uz postojeće krivično djelo “kleveta” i “uvredu”, nevješt je pokušaj pravnog manevra kako bi se neutralisalo dejstvo već postojećeg Zakona o zaštiti od klevete koji je, gle čuda – lex specialis!

Šta je sljedeće!? Krivično djelo “pogledao/la me poprijeko”!?

Čak je i famozni član 133. Krivičnog zakona SFRJ, koji je zabranjivao zlonamjerno i neistinito prikazivanje društveno-političkih prilika u zemlji, tzv. verbalni delikt, imao za cilj da spriječi da se riječima zalažete za protivustavnu promjenu sistema, za nasilje ili terorizam. Ali nije išao tako daleko da kriminalizuje uvredu.

I pravnom laiku je jasno da uvreda ne može da bude krivično djelo, a da klevetu mora da dokaže onaj ko se smatra oklevetanim!

Svjestan štete koju mu nanose mediji pišući o kriminalu i korupciji, Milorad Dodik je pokušao da, (gle apsurda!), stavi van zakona svoje najjače oružje protiv novinara i medija – uvredu i klevetu!

To su “sredstva” koja je upravo on najčešće koristio u javnom diskursu. Dovoljno je preslušati desetak njegovih pres-konferencija i uvjeriti se da ga nijedan novinar nikada nije direktno uvrijedio, omalovažio ili oklevetao, dok je on to novinarima učinio nebrojeno puta!

Bili smo “engleski špijuni”, “izdajnici”, “prevare”, “podvale”.., novinarke nisu bile “njegov tip”. Kleo nas je, tuživao, prijetio, psovao mater… Jedino nas nije udarao jer mu valjda nikad nismo bili dovoljno blizu poput nekih njegovih saradnika.

A sad? Sad bi da nam “pomogne”, da “uredi” ono što nije uspio za 20 godina svoje vladavine.

Činjenica je da Republika Srpska nema zakon o medijima, osim, uslovno rečeno, parcijalnog, koji pokriva djelatnost javnog RTV servisa. Na snazi je i dalje Zakon o javnom informisanju naslijeđen iz SFRJ, koji je i takav bolji od svih dosadašnjih pokušaja da se nametnu oštrija pravila igre.

Čak i u tom arhaičnom zakonu koji ne prepoznaje onlajn medije, izričito se vodilo računa da iznosi zaprijećenih kazni ne budu toliki da ugroze opstanak medija. A nama se danas prijeti drakonskim kaznama koje bi zabrinule i tajkune,a koje se, po sili zakona, ako se ne plate pretvaraju u zatvorske!

Prava i obaveze postoje za sve, pa bi tako trebalo i za medije. Ako se već mijenja Krivični zakonik, kako to da se “predlagač” nije dosjetio da se unese i izmjena po kojoj bi napadi na novinare bili tretirani jednako strogo kao napadi na službena lica!?

A vrhunac licemjerja ogleda se u Dodikovom očekivanju da novinari podrže njegovu ideju o kriminalizaciji klevete i uvrede.

– U javnoj raspravi sve strahove koje ima medijska zajednica i mediji, mi ćemo eliminisati, objasnićemo da to treba da bude naša zajednička priča. Ako želite da zadržite dio svog profesionalnog odnosa prema onome što radite, onda i vi treba da se odreknete onih koji spekulišu u javnom prostoru u ime svih medija.

Iz ovog se jasno vidi da Dodik od novinara očekuje da sami ekskomuniciraju iz branše i stave na stub srama sve one koji za njega nemaju blagu riječ.

Samo, Dodik zaboravlja da i Bog na nebesima ima opoziciju u vidu Sotone. A on bi da vlada nirvana. Valjda je zbog toga u svojim namjerama medije i novinare stavio u rang sa Nečastivim.

Hvaljen bio, Milorade!

(Istinito)

Komentari / 60

Ostavite komentar
Name

Ccc

06.03.2023 12:47

Sve je to narod birao, sad na koji način svi znamo.... Al opet tako je ispalo narod.... E sad vrati koko što si pozobala.....

ODGOVORITE
Name

Mile

06.03.2023 13:14

Nije narod birao. Lopovi kupili i pokrali. Da se jednom razumijemo. Da ne ispada da je narod lud i nastran.

Name

Nostradamus

06.03.2023 14:17

Ma kakav narod nije to narod birao,njega je dovezao Nato na tenkovima i Nato nas moze samo da spasi ove Crvene bagre.Ali mi necemo Nato i onda dobro je bice to jos gore.

Name

Re

06.03.2023 16:58

FUKARA !!!

Name

Ja pa ja

06.03.2023 18:07

Zato ,,zbijajmo se brat do brata da skinemo jaram sa vrata,, SMR5 FAŠIZMU SLOBODA NARODU

Name

Re

06.03.2023 18:30

Nije to narod birao ( mada ima budala koji jesu) nego Smit i njegova kamarila .

Name

Petar

06.03.2023 12:54

Ljudi, on je bolestan došao na vlast, a sad je ta bolest zvana ludilo metastazirala i zarazila i svu njegovu slijepu pješadiju.

ODGOVORITE
Name

Nenad

06.03.2023 14:20

Nije on bolestan dosao na vlast,on se samo na vlasti razbolio da bi sada trebalo da ga lijecimo,ali nazalost mi toga nismo svjesni.

Name

Smijesno

06.03.2023 12:55

Jel' ovo najveci problem koji imamo? Cemu tolika galama? Platice se klevetanje I uvreda, cao. Sloboda je uvijek imala cijenu.

ODGOVORITE
Name

Re Smiješno

06.03.2023 15:13

Čime će se platiti kad su kazne drakonske, i do 100 000 KM! Ti si baš naivko i proleter!

Name

Brutal Deluxe

06.03.2023 15:15

Ma nema šta pošten novinar da se plaši. Samo će se prepisati i primenjivati zakon iz jedne demokratske zemlje koja je članica EU.

Name

11903

06.03.2023 16:08

S tim što će se u izvešnom komitetu jedne stranke, to jest sekte vijećati šta je kleveta, a šta nije, šta je vijest, a šta dezinformacija? Bit će interesantno kad se zakon usvoji, a neko kaže da je Pejo Marić bio zlikovac, što nije vijest nego konstatacija po kojem će parafu to biti sankcionisano?

Name

Brutal Deluxe

06.03.2023 17:10

Ako onaj što je napisao može da dokaže da je to tačno, neće biti sankcionisano.

Name

lažni car

06.03.2023 12:56

Ovaj Dodik, najveći pljačkaš Srba u istoriji, je uništio RS, a u tome ga podržavaju strani neprojatelji srbalja ovi što vršljaju ovuda da sve opljačka i stavi pod hipoteku što je malo preostalo (šume i rude). Opozicije je KILAVA, samo ponekad dreknu i vrate se u fotelju, narod stoka ko ostala marva...

ODGOVORITE
Name

Hm..

06.03.2023 13:52

Jel misliš na 40 Britanski spijuna sto špartaju po RS-u..

Name

Zoran

06.03.2023 14:50

A zasto doticni lik nije predlozio Zakon o porjeklu imovine,pa ni po babi ni po stricevima , da se sve prvo kod njega ispita,pa onda i kod ostalih,da se vec jednom vidi odakle toliki milioni i milijarde maraka,a ja i obican narod radimo kod privatnika za neto dnevnicu od 30 do 35 maraka? Pozdrav svim postenim i vrijednim radnicima.

Name

Vanzemaljac

06.03.2023 16:22

Lopov Mile hoće da krade budžet i da mu aplaudiramo,hoćeš još orden mrcino mesarska.Seljačina zna samo krasti,pa jado jedna ostario si ali do pameti nećeš doći.Šta ti vrijede milijarde kad te čeka kao i nas sve, dva metra bez geometra.Džaba ti pokradene pare i to je jedina pravda na ovom svijetu.Samo kradi mrcino,nećeš ih ti trošiti,samo navlačiš belaj svojim potomcima,jer ima neko kantar i sve važe crni Milokrade....

Name

R34

06.03.2023 12:59

Sta kaze na ovo BiH-Tuzilastvo u stecaju? Mislim na stecajnog upravnika gospodina Kajganic-a?

ODGOVORITE
Name

Nije

06.03.2023 15:05

Kajganic stecajni upravnik nego Milokrad Dodig ,on je samo njegov pijun i na tu ga je funkciju on postavio da aminuje njegove naredbe

Name

ReZoran

06.03.2023 16:35

Zati i uvodi zakon da nebi neko diro u imovino

Name

Djuza

06.03.2023 13:09

,,PROTESTI"SU JEDINO RJESENJE...

ODGOVORITE
Name

Re,Đuza

06.03.2023 15:31

Slažem se da treba,i mora izaći na proteste,pod uslovima,da ne odustajemo do ostvarenja ciljeva. Samo što postoji jedna ogromna prepreka,da je ovaj narod teško probuditi,iz dugogodišnjeg sna.

Name

Britanski Špijun

06.03.2023 13:11

Britanija je Monarhija, imala je Kraljicu, sada ima Kralja, koliko je samo filmova i TV serija koje ismijavaju , klevetaju i prave sprdnju sa Kraljevskom Porodicom, zbog toga u Britaniji nikada niko nije kažnjen ! E sad, ovaj naš, Bakinto Laktašev, on je vjerovatno umislio da je on naj značajnija osoba na cijelom Svijetu i da se sa njim niko ne smije zajebavat, dok on može da zajebava sve druge ! Ovo je ozbiljna bolest, samo što iz njegovog okruženja niko ne smije to da kaže !

ODGOVORITE
Name

Elem

06.03.2023 13:51

Sam cin najave uvodjenje zakona o kleveti, stavlja do znanja sembercima, ukoliko neglasaju za snsd, bice izlozeni vecem pritisku, bez ustezanja vlasti , bice predavani tuzilastvu, za sve ono ako njihove izjave neidu u prilog rezimu

Name

,,,?

06.03.2023 13:57

HOCE LI NJEGOV ZAKON VRIJEDITI I ZA NOVINARE RTS -a I ATV -a

Name

Tatar

06.03.2023 13:58

Postoji Preka potreba za tim jer sve što je do sada uradio bilo je pod plaštom klasičnog kriminala.A narod se sve više zanima za pojedinosti i detalje tako da to ne vodi dobrom raspletu.Bolje je odmah u startu zabraniti takve diskusije i osigurati se nego da se to u jednu m momentu otme kontroli i dodje mu glave.

Name

BATO

06.03.2023 14:04

Nećemo smjeti spomenuti Londonskog đaka kada zakon stupi na snagu...

Name

Drago

06.03.2023 13:18

Ma neka ovo sve treba

ODGOVORITE
Name

Pa

06.03.2023 13:25

Sve što ste bili to ste i danas. Jasno ko dan

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

06.03.2023 13:34

Mislio sam da zna kada je vrijeme da stane na loptu , ali izgleda gura do zida

ODGOVORITE
Name

VRS

06.03.2023 13:43

Lik počeo izbornu kampanju. Opekao ga NEizbor u oktobru ,a izbor skupo platio. Zato se već priprema za sledeće izbore. Ukinuti istinu i izbori se lakše dobijaju

ODGOVORITE
Name

Bio i ostao

06.03.2023 13:47

Lažni CIK funkcioner . Ima li kakva dopuna zakona o lažnom predstavljanju , jer se tip , očito je , lažno predstavlja . Ma ne vrijedi ti , bitango , donositi takozvane zakone , ti si lažni i tačka . Svi oni i ne samo oni , koji su glasali za Jelenu Trivić , a takvih je preko 300000 , uvijek će te smatrati lažnim , bez obzira na te tvoje zakone . Tebi to jako feško pada , kada te zovu lažni i baš zbog toga , Jelena , a i svi njeni glasači , trebaju svaki dan , kao papagaji , ponavljati da si lažni , a da se i ne priča da si izdajnik , prevarant , teška seljačina neotesana , uništitelj i republike i naroda i šta sve još nisi ...

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

06.03.2023 13:49

Dodik je sve samo nije predsjednik naroda. Interežđijà ,koji crni srbin,voli hrvatima možda ga nešto za njih veže. Sa njim je živjeti sve teže.

ODGOVORITE
Name

Zakon je zakon

06.03.2023 14:02

Mile je najbolji. Mile je bio u skoli odlikas, zavrsio tri fakulteta sa desetkama. Mile je planetu spasio od invazije vanzemaljaca. Miletova djeca su inteligentna. Mile ne krade. Mile nije u dogovoru sa stranim obavjestajnim agencijama. Mile ne psuje i ne vrijedja nikog. Mile nema hrvatsko porijeklo. Mile je sedam puta zaustavio 3. svjetski rat. Jedne zime je Mile 4 sezone igrao u LA Lakers. Mile nije debeo. Mile nije lud. Mile nije popapuceni opanak. Mile prica razgovjetno, urbano i ne mumlja. Jel ovako okej?

ODGOVORITE
Name

Re Mile

06.03.2023 14:52

I pokrao je ali najvise je do naroda.Najgora bijeda koja nema kruva upinje se i veliča Baju.Treba narod satirati jace jesmo li ljudi ili misevi?

Name

Ha Ha

06.03.2023 15:18

Zaboravio si da se zdravo hrani, ne pije, ne puši, ne drogira se, ne švalera se, čak nikako ne upražnjava seks, u braku je sa Narodom, sve za dobrobit Naroda, i ono glavno, lepo peva !

Name

Rezakon

06.03.2023 16:38

Sve je tako sami rijec nije, zamijeni sa jeste

Name

16 krajiška

06.03.2023 14:16

Dezerteru lažni predsjedniče ko je naručio ubistvo Bobana Blagojevića iz Laktaša ????? Nekog je vozao u gepeku i lupao šamare ....

ODGOVORITE
Name

Eu-Fan

06.03.2023 14:18

Dodik je politicar koji se 20 godina bavi nevaznim stvarima, a one vazne aspekte poslijeratnog razvoja nije jos ni dotakao. Iza njega ne stoje nikakvi uspjesi - naprotiv: Za njegove vladavinde smo izgubili skoro svu industrijsku i proizvodnu infrastrukturu. Jedini smisao koji on slijedi jeste ostati na vlasti sa privilegijama, inace ne bi i ove zadnje izbore zloupotrebio nedemokratski (citaj pokrao)! Gradjanstvo se naslo u jednoj veoma nepovoljnoj situaciji!

ODGOVORITE
Name

Boris

06.03.2023 14:18

Da da ajde sad neka neko spomene vilu na Drdinju.

ODGOVORITE
Name

Zika

06.03.2023 14:20

Gori je od Causevskog diktatora

ODGOVORITE
Name

Ре смијешно

06.03.2023 14:38

Ти си смијешан са својим коментаром.Жељку Рељићу свака част за објављени чланак.Све тачно.

ODGOVORITE
Name

Cviko

06.03.2023 14:41

Zašto toliko galama? Gospodin se ponaša k'o sve velike vođe, treba negovati kult ličnosti, veličati lik i djelo predsednika a poslije toga slijedi nošenje štafeta i proslave rođendana

ODGOVORITE
Name

DA

06.03.2023 15:01

Dodice diktatore,iz severne koreje,posto je lazni presednik to narod nece priznati nikad.

ODGOVORITE
Name

Ringe raja

06.03.2023 15:04

A, u koje fondove ide novac od naplate kazni?Jel' to ide u Dodikov budžet?

ODGOVORITE
Name

Arsa

06.03.2023 15:12

Volio bih da sve poskupi bar 500% i da Milokrad uvede još strožije zakone pa da vidim da li bi se neki probudili iz zimskog sna.Znam da bi to mene pogodilo ali bih volio radi onih koji misle da je on mesija naš spasitelj i da posle njega nema života.

ODGOVORITE
Name

Svakako

06.03.2023 15:34

Treba dokazati,da li je iznošenje istine,kleveta,kao i da se prikažu dokazi da je bilo ko oklevetan.A,to da važi za sve,i da političari na vlasti ne mogu biti izuzeti od zakona.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

06.03.2023 15:35

Boljeg vođu u istoriji od cara Dušana nismo imali, hvala mu što nas hrani, oblači, brani, što stvori državu Srba koju od Tvrtka nismo imali, što nam omogući da se smučamo na svakoj čuli, što napravi najbolje škole, univerzitet, kliniku, bolnice, što imamo najveće plate i penzije,što vlada pravda i najbolji i najškolovaniji među nama, živ nam bio i vlad'o još 100 godina, jel ovo kleveta?

ODGOVORITE
Name

Augusto Pinochet

06.03.2023 15:46

U pripremi je i zakon da svi moraju gledati drugi dnevnik na rtrs-u ili atv-u. U suprotnom slijedi oduzimanje televizora zajedno sa daljinskim.

ODGOVORITE
Name

Ljubo

06.03.2023 16:45

Na orvoj sjednici NS, predloziti sprovodjenje zakona o porijeklu imovine, najveca je uvreda izvlaciti narodske pare iz budzeta i bogatiti se

Name

Braco

06.03.2023 15:59

U svoj toj prici ce najvise stradati sam gos. Dodik, on najvise klevece i laze samo da bi ostvario licnu korist! Aerodrom, ski centar popovi osvestali tankstelu nije im platio dnevnic po 300€???

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

06.03.2023 18:02

Zar ne vidite da se čovjek pogubio otkad nema duela i sastanaka sa bakijem.manje ima trvenja na nac.osnovi.neznaju vladati jedan bez drugog.

Name

Mile

06.03.2023 16:44

Nije ni narod nešto bolji.

ODGOVORITE
Name

RTVBN

06.03.2023 17:08

Ma gdje vam je Vasković da ga on nakiti? Jel još na liječenju ili ste i njega pustili niz vodu kao i mnoge do sad ?

ODGOVORITE
Name

Ajte

06.03.2023 17:31

Sta se bunite, neka prepisu zakon iz Evrope i mirna backa, pa valjda ce zakon vaziti i za Dodika.

ODGOVORITE
Name

Fles

06.03.2023 17:52

Mora da je naporno svaki dan smišljati način kao opstati na vlasti ,a znati da si na istoj ,jer si kupovao i podmićivao sve i svakog -domaćeg i stranog ! Pola grada u vlasništvu ,a radnici postali neposlušni ,kao i članovi sekte .Godine pritisle ,a dijagnoza se produbila -viče ,prijeti ,trese se ,mogu misliti kakav mu je san ,budi se u znoju ,jer sanja tenkove ...hladnoću i gubitak pokradenog ,neko će mu usput dati ikonu ,ali drugog hrišćanskog naroda ,jer pravoslavni nije njegov .

ODGOVORITE
Name

borac

06.03.2023 18:15

Narod je glasao kako je glasao al to nijednog trenutka nije dovodilo u pitanje pobjedu mafije.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.03.2023 21:08

To što je on izgovorio njima je milovanje šta su oni sve njemu izgovarali!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

07.03.2023 06:19

Kada ga toliko volis,zamoli ga da ti brata napravi.

Name

Loophole

07.03.2023 17:36

To je lako zaobici, samo cemo ga zvati drugacije. Npr. “Onaj koji je hrpa izdajnickih govana” kako utvrditi o kome klevecem???

ODGOVORITE