БЛ: Тениски терени од 18 милиона немају све дозволе

– Градња тениских терена у Бањалуци за потребе АТП турнира “Српска опен” покривена је само дозволама за припремне радове на привременом објекту, а не свим дозволама као што то, врло неодређено, тврди градоначелник Драшко Станивуковић.

Република Српска 06.03.2023 | 10:15
БЛ: Тениски терени од 18 милиона немају све дозволе

Ово је потврђено порталу ЦАПИТАЛ у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у којем су нам потврдили да они јесу запримили захтјев за коначну грађевинску дозволу за тениске терене и да је она упућена у редовну процедуру.

“Захтјев је упућен у редовну процедуру и до овог момента тражена грађевинска дозвола још није издата”, рекли су нам у министарству, чиме су дефинитивно потврдили да ови радови ипак нису покривени свим дозволама, о чему је ЦАПИТАЛ више пута писао.

Захтјев је предао Тениски савез Републике Српске на основу споразума са градом Бањалука, а 20. јануара ове године издата им је грађевинска дозвола за извођење “припремних радова за изградњу привременог спортског објекта у улици Олимпијских побједника у Бањалуци”.

“Ти радови обухватају: изградњу заштитне ограде градилишта, постављање привремених објеката за потребе градилишта (канцеларијски простор, простор за складиштење материјала, опреме и санитарија), припрему унутрашње саобраћајне комуникације, те извођење и других радова обухваћених пројектом – изградња конструкције за заштиту темељне јаме са ископом, а све то у складу са организационом шемом градилишта. Описом позиција у издатој грађевинској дозволи јасно су прецизирани радови који се по истој могу изводити”, наводе у министарству.

Привремени објекат од армираног бетона
Осим тога, ово министарство је, поступајући по захтјеву инвеститора, издало локацијске услове и грађевинску дозволу за припремне радове за изградњу привременог спортског објекта у улици Олимпијских побједника у Бањалуци и то до привођења земљишта трајној намјени.

Више од 23 милиона КМ јавног новца без тендера и јавног позива биће уложено у инфраструктуру у и око парка “Младен Стојановић”, а највише за терене који ће се користити током АТП турнира “Српска опен”.

За спортске терене намијењено је 18 милиона КМ, а како је рекао предсједник Тениског савеза РС Саша Тривић, преко 50 пројектаната је у задња четири мјесеца радило на пројектовању, а на градилишту ради 20 фирми.

Ипак, јавни позив, како то закон прописује за трошење новца грађана, овога пута потпуно је изостао.

ЦАПИТАЛ је већ писао да постоји дозвола за извођење припремних радова и то само за изградњу привременог спортског објекта, иако је на први поглед и лаику јасно да се ту не гради привремени објекат већ армирано-бетонска дворана.

Средства за градњу овог објекта обезбјеђује град Бањалука и то у износу 16,5 милиона марака, од чега ће десет милиона доћи из кредита, 1,5 милион из буџетских средстава, а пет милиона из “осталих” извора.

Транспаренцy Интернатионал БиХ поднио је у петак пријаву Агенцији за јавне набавке БиХ због избјегавања спровођења тендера приликом изградње ових терена. Тендер је избјегнут пребацивањем новца у виду гранта Тениском савезу РС.

Пријава Комисији за одлучивање о сукобу интереса БиХ је поднесена и против предсједника Тениског савеза РС Драшка Милиновића због сукоба интереса.

“Тениски савез је без икаквог јавног надметања трошио милионска јавна средства, бирао извођаче радова под условима и цијенама које нису транспарентне“, рекли су у ТИ БиХ.

(Цапитал) Фото: Илустрација

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Реалност

06.03.2023 09:25

Срамота, јел' то владавина права коју је Градоначелник Станивуковиц обецао? Саша Тривиц, цовјек за сва времен и за све режиме, пекар који у слободно вријеме савјетује премијера Висковица а сад и младог Градоначелника... Јел' то борба против девијација у друштву, јел' то борба за увођење реда? Фуууууууууууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

06.03.2023 10:43

Драско се утопио у лоповски резим. Сада само на опозицију лаје. Слатке му паре.

Name

Ре

06.03.2023 12:31

То браћо, грађани, господо сељаци. Не дајте градити. Рушите и Борик. Па не гради Драшко себи. Него вама и вашој дјеци. У памет се народе. Немојте се одрицати градње ради дневно политичких препуцавања.

Name

Ре за ре

06.03.2023 13:11

Какво подло извртање теза, значи свако ко је за поштовање законом предвиђених просцедура је против напретка града и изградње? Засто онда постоје грађевинске дозволе, прописи, процедуре, протоколи? Напредак да, изградња да али по закону! Закон и институције морају бити изнад Драшка Станивуковица, Милорада Додика али и Новака Ђоковића и сваког појединца!

Name

Ре, ре за ре

06.03.2023 14:45

А ко је то установио да је градња нелегална и да је ради тога обуставио радове. Можда Вукан

Name

Ре

06.03.2023 16:52

Па признали су, сами надлезни из града казу да ретроактивно добијају дозволе а саму градњу прати превисе неправилности, поцевси од тога да су пројекат пребацили са Града на Тениски савез да избјегли процедуре које су потребне у ситиацијама када је Град финансијер...

Name

Бл

06.03.2023 09:31

А да мозда направите дворану гдје би могли играти клубови који само сто се нису угасили, као нпр бивси европски првак РК Борац, па КК Борац и Млади Крајисник, па БК Славија итд, који спортови су мало масовнији, него ви правите за богате тениске терене и њихову дјецу, којих це мозда 2..3 постати тенисери. Немам ниста против тениса и терена, ал дај болан смањи то, гдје су приоритети, о некој фабрици и радним мјестима и не вриједи писати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

06.03.2023 09:37

Шта ако се сруши?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 12:01

Ништа као и за остало.

Name

XXЛ

06.03.2023 09:49

Мајко моја пресједник Тениског савеза РС Саса Тривиц, јели то онај што је крао воду, и има пекаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј!

06.03.2023 14:47

Хеј, колико он то функција обавља? Најде БН, молим неко истраживање на ту тему.

Name

Јоде

06.03.2023 09:52

Добро кад направе тениски стадион онда треба тражити тенисере.Ово се не може догодити код Љубише Петровића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гулио

06.03.2023 09:54

Град це улозити преко 25 милиона насих пара а теско да це зарадити пола милиона од Турнира. Мозда имају бољи дигитрон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Гулио

06.03.2023 15:35

Зашто Ђоковић није уложио своје новце, зарр турнир није његов? Зезнуо нас је баш поштено. Није могло да се игра у Новом Саду или, рецимо, Нишу?

Name

Марко

06.03.2023 10:02

Стварно неразумијем ове новинаре.Какоје могуце направити објекат од таквог знацаја за 4. мјесеца и имати све дозволе.Радисе на објекту у три смјене да буде заврсен до 1.4. Битноје да има пројекат и дасе уради квалитетни дозволе це стици.За једну нај обицнију куцу није могуце прибавити дозволу за четири мјесеца.Вјероватно од тих вајни новинара нико ни кокосињац није направио.Мозе дрзава прогласити даје тај објекат од приоритета и ђаба млатите празну сламу.Вец тразите по могуцности бесплатне карте и дасе тамо сликате. Неразумијем хистерију новинарску а такав турнир се не одрзава ни у једној републици бивсе Југе осим у Београду.А сви се дице побједама Новака али србима ниста није свето па стоби био и овај турнир.Срби дозовите се памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 10:46

Зар мора радове да добије зељкин син? Ово су не видјени талови.

Name

Ре

06.03.2023 11:55

Значи, ти подржаваш безакоње. И још нападаш оне који говоре о томе. Размисли мало прије него што лупиш.

Name

Србо

06.03.2023 10:05

Мени је ту најбоље зграда на крају парка Младен Стојановић и још сте могли проширити стазе кроз парк на уштрб зеленила, још једном тако и све у бетон ,колико је паркова уништено у последњих пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.03.2023 10:14

Вазно је да се драско љуби са мазалицом. Радове је препустио зељкином сину. Тако да драско није висе опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 11:16

Није никад ни био. Сви су они опозиција док не добију функцију, а послије тога друга прица.

Name

МИЛОРАД

06.03.2023 10:19

БИЛО БИ МНОГО ПАМЕТНИЈЕ И ХУМАНИЈЕ ДА СТЕ ЗА ТИХ 18 МИЛИОНА КУПИЛИ СЈЕМЕНСКИ МАТЕРИЈАЛ И МИНЕРАЛНО ЂУБРИВО И ДАЛИ СЕЉАЦИМА ДА ЗАСИЈУ СТОТИНЕ ХИЉАДА ХЕКАТАРА ЗЕМЉИШТА И ДА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ ИМАМО ДОВОЉНО ХРАНЕ, ДА НАРОД НЕ ОСТАНЕ ГЛАДАН, КОЈИМ БУДАЛАМА ЈЕ ДО ТЕНИСА, А ГРО СТАНОВНИШТВА ЖИВИ ЈАДНО И БИЈЕДНО !!! ТО САМО ЛУДАЦИ МОГУ ТАКО УРАДИТИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.03.2023 10:23

Значи, сви у ланцу крше закон. Тако и инспекције, које знају за ово а не реагују. Пропаст једног друштва добија убрзање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.03.2023 10:43

У сустини нема никакве разлике измедзу секте и ових из опозиције цим се децепају неке позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 10:57

Мислис на купљене папке?

Name

Ре

06.03.2023 11:12

Има разлике у томе што за дјецу опозиционара не знаш да ли и постоје а камоли да су на буџету или да имају фирме које гуле РС и њене паре као што раде дјеца позиције, Драшко никад и није био прави опозиционар као и стара града СДС која се Додику прикључила због свог криминала а Додик то користи да их уцјењује и држи у шаци.

Name

Илија цворовиц

06.03.2023 11:01

Па најбоље сад да улозите 20 милиона и онда се ухватите некаквих дозвола.Пусти нек се турнир одигра па онда гањај дозволе и остало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2023 13:05

Значи, безакоње. Докле? Хоће ли сванути дан да бар институције раде по прописима које саме доносе. Или то важи само за обичан народ?

Name

Адвокат

06.03.2023 11:04

Док буде оваца, биће и вуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДелПо

06.03.2023 12:00

Већ сам коментарисао о овој теми али обзиром да се поново јављају ботови црвених скакаваца да поновим: Град Бања Лука има десетине нерјешених животних проблема који под хитно морају бити ријешени као приоритетни!! Издвајам два веома важна пројекта јер су везани за питку воду за коју ће се у скоријој будућности ратови водити!! Град Бања Лука нема нити један пречистач фекалних вода те исте директно иду у Врбас на десетинама мјеста у самом граду, а затим ту исту воду пију и користе за залијевање њива становници Лијевче поља и кроз поврће и воће враћа грађанима града фекалије назад!! Барем петина становника града Бања Луке нема питку воду цијелу годину!! Само због наведеног треба ове ликове што бране овакво лоповско трошење и прање пара одвести крај Врбаса у љетном периоду да уживају у чаролијама тениса, а онда их натерати да пију воду низводно од града кад је низак водостај Врбаса!! Ако ово није хитноћа онда нешто није у реду са нашом памећу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

06.03.2023 12:20

Објекат остаје граду Бањалуци и ова дворана је права ствар, не разумијем људе којима све смета сто се направи,да се пита Вукановица у РС се не би направила ни косница за пцеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 16:36

Како мозе бити дворана без крова?

Name

Ре

07.03.2023 13:08

И шта ћемо од тог објекта? Ко ће плаћати одржавање? Хоће ли се објекат моћи финансијски покрити са својим активностима? Или ће бити дубиозе типа Акване, базена, које ће опет финансијски покривати грађани Бањалуке.

Name

ПосрнулиДрашкић

06.03.2023 12:24

Е Драшко, Драшко. Ми ти вјеровали, а ти посрну у зло. Жао ми је, али бићеш збачен. Погријешили смо у вези тебе. Поправићемо то већ на наредним изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

07.03.2023 13:10

Богами хоћемо. Стварно ми је жао што сам насјео на његову причу, надајући се неком поштењу и бољитку. Али, убрзо ће избори. Штета само што смо протраћили још 4 године у нашим животима.

Name

Перо

06.03.2023 12:29

Овог примитивца тривица треба игнорисати треба бојкотовати његове пекаре мања. Као направио неки бренд а у ствари нез везе. Најскупљи а фусери на грамази и квалитету. Није он једини пекар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ум

06.03.2023 12:58

Поздрављам изградњу и доводјење свијета спорта у насу регију. Дозволе постоје,макар И привремене. Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ум-Безум

06.03.2023 14:19

Ви мора да сте на државним јаслама и да немате никаквих проблема у животу осим досаде коју ће умањити тенис у парку?

Name

Ре Безум

06.03.2023 16:07

У зивоту треба узивати. Засто не доцекивати свијет у прелијепој Бањалуци која блиста,расте и развија се? Ово је доказ да има позитивних десавања код нас па се и Ви мало опустите. Лијеп поздрав од Бањалуцанке!

Name

Ре ре

07.03.2023 13:15

Треба уживати. Тачно. Али могу ли да уживају обесправљени борци, радници на минималцу, корисници јавних кухиња... Постајемо град за одабране, а то све плаћају сви Бањалучани. И која елита ће долазити? Када? Колико? Зјапиће то празно и стварати нове трошкове. А евентуално ће користити "елита" и њихова дјеца. Хоће ли бити бесплатних тренинга за сву дјецу која то желе???

Name

БОБ РОЦК

07.03.2023 06:52

"Српска опен" у земљи ђе најнижа пензија 140 евра а плата, 200,300 евра, е благо нама

ОДГОВОРИТЕ