BL: Teniski tereni od 18 miliona nemaju sve dozvole

– Gradnja teniskih terena u Banjaluci za potrebe ATP turnira “Srpska open” pokrivena je samo dozvolama za pripremne radove na privremenom objektu, a ne svim dozvolama kao što to, vrlo neodređeno, tvrdi gradonačelnik Draško Stanivuković.

Republika Srpska 06.03.2023 | 10:15
BL: Teniski tereni od 18 miliona nemaju sve dozvole

Ovo je potvrđeno portalu CAPITAL u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u kojem su nam potvrdili da oni jesu zaprimili zahtjev za konačnu građevinsku dozvolu za teniske terene i da je ona upućena u redovnu proceduru.

“Zahtjev je upućen u redovnu proceduru i do ovog momenta tražena građevinska dozvola još nije izdata”, rekli su nam u ministarstvu, čime su definitivno potvrdili da ovi radovi ipak nisu pokriveni svim dozvolama, o čemu je CAPITAL više puta pisao.

Zahtjev je predao Teniski savez Republike Srpske na osnovu sporazuma sa gradom Banjaluka, a 20. januara ove godine izdata im je građevinska dozvola za izvođenje “pripremnih radova za izgradnju privremenog sportskog objekta u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci”.

“Ti radovi obuhvataju: izgradnju zaštitne ograde gradilišta, postavljanje privremenih objekata za potrebe gradilišta (kancelarijski prostor, prostor za skladištenje materijala, opreme i sanitarija), pripremu unutrašnje saobraćajne komunikacije, te izvođenje i drugih radova obuhvaćenih projektom – izgradnja konstrukcije za zaštitu temeljne jame sa iskopom, a sve to u skladu sa organizacionom šemom gradilišta. Opisom pozicija u izdatoj građevinskoj dozvoli jasno su precizirani radovi koji se po istoj mogu izvoditi”, navode u ministarstvu.

Privremeni objekat od armiranog betona
Osim toga, ovo ministarstvo je, postupajući po zahtjevu investitora, izdalo lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za pripremne radove za izgradnju privremenog sportskog objekta u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci i to do privođenja zemljišta trajnoj namjeni.

Više od 23 miliona KM javnog novca bez tendera i javnog poziva biće uloženo u infrastrukturu u i oko parka “Mladen Stojanović”, a najviše za terene koji će se koristiti tokom ATP turnira “Srpska open”.

Za sportske terene namijenjeno je 18 miliona KM, a kako je rekao predsjednik Teniskog saveza RS Saša Trivić, preko 50 projektanata je u zadnja četiri mjeseca radilo na projektovanju, a na gradilištu radi 20 firmi.

Ipak, javni poziv, kako to zakon propisuje za trošenje novca građana, ovoga puta potpuno je izostao.

CAPITAL je već pisao da postoji dozvola za izvođenje pripremnih radova i to samo za izgradnju privremenog sportskog objekta, iako je na prvi pogled i laiku jasno da se tu ne gradi privremeni objekat već armirano-betonska dvorana.

Sredstva za gradnju ovog objekta obezbjeđuje grad Banjaluka i to u iznosu 16,5 miliona maraka, od čega će deset miliona doći iz kredita, 1,5 milion iz budžetskih sredstava, a pet miliona iz “ostalih” izvora.

Transparency International BiH podnio je u petak prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja sprovođenja tendera prilikom izgradnje ovih terena. Tender je izbjegnut prebacivanjem novca u vidu granta Teniskom savezu RS.

Prijava Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH je podnesena i protiv predsjednika Teniskog saveza RS Draška Milinovića zbog sukoba interesa.

“Teniski savez je bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i cijenama koje nisu transparentne“, rekli su u TI BiH.

(Capital) Foto: Ilustracija

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Realnost

06.03.2023 09:25

Sramota, jel' to vladavina prava koju je Gradonačelnik Stanivukovic obecao? Saša Trivic, covjek za sva vremen i za sve režime, pekar koji u slobodno vrijeme savjetuje premijera Viskovica a sad i mladog Gradonačelnika... Jel' to borba protiv devijacija u društvu, jel' to borba za uvođenje reda? Fuuuuuuuuuuuuuj

ODGOVORITE
Name

Uhh

06.03.2023 10:43

Drasko se utopio u lopovski rezim. Sada samo na opoziciju laje. Slatke mu pare.

Name

Re

06.03.2023 12:31

To braćo, građani, gospodo seljaci. Ne dajte graditi. Rušite i Borik. Pa ne gradi Draško sebi. Nego vama i vašoj djeci. U pamet se narode. Nemojte se odricati gradnje radi dnevno političkih prepucavanja.

Name

Re za re

06.03.2023 13:11

Kakvo podlo izvrtanje teza, znači svako ko je za poštovanje zakonom predviđenih proscedura je protiv napretka grada i izgradnje? Zasto onda postoje građevinske dozvole, propisi, procedure, protokoli? Napredak da, izgradnja da ali po zakonu! Zakon i institucije moraju biti iznad Draška Stanivukovica, Milorada Dodika ali i Novaka Đokovića i svakog pojedinca!

Name

Re, re za re

06.03.2023 14:45

A ko je to ustanovio da je gradnja nelegalna i da je radi toga obustavio radove. Možda Vukan

Name

Re

06.03.2023 16:52

Pa priznali su, sami nadlezni iz grada kazu da retroaktivno dobijaju dozvole a samu gradnju prati previse nepravilnosti, pocevsi od toga da su projekat prebacili sa Grada na Teniski savez da izbjegli procedure koje su potrebne u sitiacijama kada je Grad finansijer...

Name

Bl

06.03.2023 09:31

A da mozda napravite dvoranu gdje bi mogli igrati klubovi koji samo sto se nisu ugasili, kao npr bivsi evropski prvak RK Borac, pa KK Borac i Mladi Krajisnik, pa BK Slavija itd, koji sportovi su malo masovniji, nego vi pravite za bogate teniske terene i njihovu djecu, kojih ce mozda 2..3 postati teniseri. Nemam nista protiv tenisa i terena, al daj bolan smanji to, gdje su prioriteti, o nekoj fabrici i radnim mjestima i ne vrijedi pisati.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

06.03.2023 09:37

Šta ako se sruši?!

ODGOVORITE
Name

Ре

06.03.2023 12:01

Ништа као и за остало.

Name

XXL

06.03.2023 09:49

Majko moja presjednik Teniskog saveza RS Sasa Trivic, jeli to onaj što je krao vodu, i ima pekare.

ODGOVORITE
Name

Fuj!

06.03.2023 14:47

Hej, koliko on to funkcija obavlja? Najde BN, molim neko istraživanje na tu temu.

Name

Jode

06.03.2023 09:52

Dobro kad naprave teniski stadion onda treba tražiti tenisere.Ovo se ne može dogoditi kod Ljubiše Petrovića.

ODGOVORITE
Name

Gulio

06.03.2023 09:54

Grad ce uloziti preko 25 miliona nasih para a tesko da ce zaraditi pola miliona od Turnira. Mozda imaju bolji digitron.

ODGOVORITE
Name

re Gulio

06.03.2023 15:35

Zašto Đoković nije uložio svoje novce, zarr turnir nije njegov? Zeznuo nas je baš pošteno. Nije moglo da se igra u Novom Sadu ili, recimo, Nišu?

Name

Marko

06.03.2023 10:02

Stvarno nerazumijem ove novinare.Kakoje moguce napraviti objekat od takvog znacaja za 4. mjeseca i imati sve dozvole.Radise na objektu u tri smjene da bude zavrsen do 1.4. Bitnoje da ima projekat i dase uradi kvalitetni dozvole ce stici.Za jednu naj obicniju kucu nije moguce pribaviti dozvolu za četiri mjeseca.Vjerovatno od tih vajni novinara niko ni kokosinjac nije napravio.Moze drzava proglasiti daje taj objekat od prioriteta i đaba mlatite praznu slamu.Vec trazite po mogucnosti besplatne karte i dase tamo slikate. Nerazumijem histeriju novinarsku a takav turnir se ne odrzava ni u jednoj republici bivse Juge osim u Beogradu.A svi se dice pobjedama Novaka ali srbima nista nije sveto pa stobi bio i ovaj turnir.Srbi dozovite se pameti.

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2023 10:46

Zar mora radove da dobije zeljkin sin? Ovo su ne vidjeni talovi.

Name

Re

06.03.2023 11:55

Znači, ti podržavaš bezakonje. I još napadaš one koji govore o tome. Razmisli malo prije nego što lupiš.

Name

Србо

06.03.2023 10:05

Мени је ту најбоље зграда на крају парка Младен Стојановић и још сте могли проширити стазе кроз парк на уштрб зеленила, још једном тако и све у бетон ,колико је паркова уништено у последњих пар година.

ODGOVORITE
Name

4d

06.03.2023 10:14

Vazno je da se drasko ljubi sa mazalicom. Radove je prepustio zeljkinom sinu. Tako da drasko nije vise opozicija.

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2023 11:16

Nije nikad ni bio. Svi su oni opozicija dok ne dobiju funkciju, a poslije toga druga prica.

Name

MILORAD

06.03.2023 10:19

BILO BI MNOGO PAMETNIJE I HUMANIJE DA STE ZA TIH 18 MILIONA KUPILI SJEMENSKI MATERIJAL I MINERALNO ĐUBRIVO I DALI SELJACIMA DA ZASIJU STOTINE HILJADA HEKATARA ZEMLJIŠTA I DA ZA NAREDNU GODINU IMAMO DOVOLJNO HRANE, DA NAROD NE OSTANE GLADAN, KOJIM BUDALAMA JE DO TENISA, A GRO STANOVNIŠTVA ŽIVI JADNO I BIJEDNO !!! TO SAMO LUDACI MOGU TAKO URADITI !!!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

06.03.2023 10:23

Znači, svi u lancu krše zakon. Tako i inspekcije, koje znaju za ovo a ne reaguju. Propast jednog društva dobija ubrzanje.

ODGOVORITE
Name

BL

06.03.2023 10:43

U sustini nema nikakve razlike izmedzu sekte i ovih iz opozicije cim se decepaju neke pozicije.

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2023 10:57

Mislis na kupljene papke?

Name

Ре

06.03.2023 11:12

Има разлике у томе што за дјецу опозиционара не знаш да ли и постоје а камоли да су на буџету или да имају фирме које гуле РС и њене паре као што раде дјеца позиције, Драшко никад и није био прави опозиционар као и стара града СДС која се Додику прикључила због свог криминала а Додик то користи да их уцјењује и држи у шаци.

Name

Ilija cvorovic

06.03.2023 11:01

Pa najbolje sad da ulozite 20 miliona i onda se uhvatite nekakvih dozvola.Pusti nek se turnir odigra pa onda ganjaj dozvole i ostalo...

ODGOVORITE
Name

Re

07.03.2023 13:05

Znači, bezakonje. Dokle? Hoće li svanuti dan da bar institucije rade po propisima koje same donose. Ili to važi samo za običan narod?

Name

Advokat

06.03.2023 11:04

Dok bude ovaca, biće i vune

ODGOVORITE
Name

DelPo

06.03.2023 12:00

Već sam komentarisao o ovoj temi ali obzirom da se ponovo javljaju botovi crvenih skakavaca da ponovim: Grad Banja Luka ima desetine nerješenih životnih problema koji pod hitno moraju biti riješeni kao prioritetni!! Izdvajam dva veoma važna projekta jer su vezani za pitku vodu za koju će se u skorijoj budućnosti ratovi voditi!! Grad Banja Luka nema niti jedan prečistač fekalnih voda te iste direktno idu u Vrbas na desetinama mjesta u samom gradu, a zatim tu istu vodu piju i koriste za zalijevanje njiva stanovnici Lijevče polja i kroz povrće i voće vraća građanima grada fekalije nazad!! Barem petina stanovnika grada Banja Luke nema pitku vodu cijelu godinu!! Samo zbog navedenog treba ove likove što brane ovakvo lopovsko trošenje i pranje para odvesti kraj Vrbasa u ljetnom periodu da uživaju u čarolijama tenisa, a onda ih naterati da piju vodu nizvodno od grada kad je nizak vodostaj Vrbasa!! Ako ovo nije hitnoća onda nešto nije u redu sa našom pameću!!

ODGOVORITE
Name

Goci

06.03.2023 12:20

Objekat ostaje gradu Banjaluci i ova dvorana je prava stvar, ne razumijem ljude kojima sve smeta sto se napravi,da se pita Vukanovica u RS se ne bi napravila ni kosnica za pcele.

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2023 16:36

Kako moze biti dvorana bez krova?

Name

Re

07.03.2023 13:08

I šta ćemo od tog objekta? Ko će plaćati održavanje? Hoće li se objekat moći finansijski pokriti sa svojim aktivnostima? Ili će biti dubioze tipa Akvane, bazena, koje će opet finansijski pokrivati građani Banjaluke.

Name

PosrnuliDraškić

06.03.2023 12:24

E Draško, Draško. Mi ti vjerovali, a ti posrnu u zlo. Žao mi je, ali bićeš zbačen. Pogriješili smo u vezi tebe. Popravićemo to već na narednim izborima.

ODGOVORITE
Name

Da

07.03.2023 13:10

Bogami hoćemo. Stvarno mi je žao što sam nasjeo na njegovu priču, nadajući se nekom poštenju i boljitku. Ali, ubrzo će izbori. Šteta samo što smo protraćili još 4 godine u našim životima.

Name

Pero

06.03.2023 12:29

Ovog primitivca trivica treba ignorisati treba bojkotovati njegove pekare manja. Kao napravio neki brend a u stvari nez veze. Najskuplji a fuseri na gramazi i kvalitetu. Nije on jedini pekar

ODGOVORITE
Name

Um

06.03.2023 12:58

Pozdravljam izgradnju i dovodjenje svijeta sporta u nasu regiju. Dozvole postoje,makar I privremene. Samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

Um-Bezum

06.03.2023 14:19

Vi mora da ste na državnim jaslama i da nemate nikakvih problema u životu osim dosade koju će umanjiti tenis u parku?

Name

Re Bezum

06.03.2023 16:07

U zivotu treba uzivati. Zasto ne docekivati svijet u prelijepoj Banjaluci koja blista,raste i razvija se? Ovo je dokaz da ima pozitivnih desavanja kod nas pa se i Vi malo opustite. Lijep pozdrav od Banjalucanke!

Name

Re re

07.03.2023 13:15

Treba uživati. Tačno. Ali mogu li da uživaju obespravljeni borci, radnici na minimalcu, korisnici javnih kuhinja... Postajemo grad za odabrane, a to sve plaćaju svi Banjalučani. I koja elita će dolaziti? Kada? Koliko? Zjapiće to prazno i stvarati nove troškove. A eventualno će koristiti "elita" i njihova djeca. Hoće li biti besplatnih treninga za svu djecu koja to žele???

Name

BOB ROCK

07.03.2023 06:52

"Srpska open" u zemlji đe najniža penzija 140 evra a plata, 200,300 evra, e blago nama

ODGOVORITE