Прво заседање 14. Свекинеског народног конгреса у Пекингу

Прво заседање 14. Свекинеског народног конгреса свечано је отворено у недељу у 9.00 часова.

Свијет 05.03.2023 | 14:36
Прво заседање 14. Свекинеског народног конгреса у Пекингу

Си Ђинпинг и други кинески лидери присуствовали су седници у Великој дворани народа у Пекингу.

На отварању заседања, у име Државног савета, кинески премијер Ли Кећијанг је доставио извештај о раду Владе. Састанку су присуствовала 2.948 члана тог тела.

Свекинески народни конгрес изабраће и донети одлуку о именовању чланова нових кинеских државних институција,размотрити извештај о раду владе, појаснити главне циљеве и задатке економског и друштвеног развоја Кине у 2023. години и владине стратешке политике.

Кина је протеклих година издржала бројне тестове и постигла огромна достигнућа у областима економије и друштвеног развоја, наводи се у извештају о раду Владе.

Кина планира да овогодишњи принос житарица буде више од 650 милиона тона.

Кина ће ове године створити 12 милиона радних места у урбаним подручјима и контролисати стопу незапослености на око 5,5 одсто.

Кинески премијер Ли Кећијанг је 5. марта у свом извештају о раду Владе изјавио, да је у протеклих 5 година, Кина постигла значајне успехе у кинеском економском и друштвеном развоју, који је привукао велику пажњу широм света. БДП се повећао на 121 билион јуана, са просечном годишњом стопом раста од 5,2 одсто током пет година, и скоро 70 билиона јуана за десет година, са просечном годишњом стопом раста од 6,2 одсто. Економска снага Кине се значајно побољшала.

У извештају је изјавио да је у прошлој години, бруто домаћи производ у Кини порастао за три одсто, што је близу циља кинеске владе са почетка 2022. године од 5 одсто.

Кинески БДП се повећао на више од 120 билиона јуана, годишњи раст у протеклих пет година је износио 5,2 одсто.

Поред тога, индекса потрошачких цена (ЦПИ) је износио два одсто прошле године, наводи се у извештају о раду Владе.

У извештају о раду кинеске Владе, премијер Ли Кећијанг је изјавио да ће кинеска влада појачати заштиту имовинска права приватних предузец́а, као и права и интересе предузетника у складу са законом. Наводи се да ће Влада подржавати развој приватне привреде и приватних предузец́а, стимулирати развој малих, средњих и микро предузец́а и појединачних индустријских и комерцијалних предузећа, пружати фер конкуренцију за предузец́а свих врста власништва и побољшати тржишна очекивања и поверења спровођењем различитих политика.

Кина ће даље привлачити и користити страна улагања. Отворено и огромно кинеско тржиште ће засигурно пружити више прилика страним предузећима, наводи се у извештају о раду Владе.

Кина ће повећати приступ тржишту, повећати отварање у области модерне услужне индустрије, активно унапредити Свеобухватни и развојни споразум за транспацифичко партнерство (ЦПТПП) и друге економске и трговинске споразуме.

Кина ће, такође, унапредити изградњу великих пројеката у које инвестирају страна предузећа. Увоз и извоз ће и даље играти улогу подршке економији.

У владином извештају о раду наглашава се да би Кина требало упорно да спроводи свеукупну стратегију КПК-а за решавање питања Тајвана у новој ери, да се придржава принципа о једној Кини и "Консензуса '92", чврсто се противи независности Тајвана и промовише уједињење Кине, промовише миран развој међусобних односа и унапређује процес мирног поновног уједињења отаџбине.

У извештају се указује да је неопходно промовисати међусобну економску и културну размену и сарадњу, унапредити системе и политику за унапређивање благостања тајванских сународника, заједнички промовисати кинеску културу и заједно радити на стварању великог подмлађивања Кине.

Кад је реч о Хонгконгу и Тајвану, извештај показује да је неопходно свестрано, прецизно и непоколебљиво спроводити принципе "једна земља, два система", "Хонгконжани управљају Хонгконгом", "становници Макаа владају Макаом" и умереност аутономије високог степена, придржавати се управљању Хонгконгом и Макаом у складу са законом, и заштитити уставни поредак специјалних административних региона, спроводити принципе "патриоте  управљају Хонгконгом" и "патриоте управљају Макаом". Централна влада подржаће Хонгконг и Макао у развоју њихових економија, побољшању живота људи и одржавању дугорочног просперитета и стабилности Хонгконга и Макаа.

Кина ће и даље инсистирати на самосталној и мирној дипломатској политици, активно развијати пријатељске односе са другим земљама на бази пет принципа мирољубиве коегзистенције. Чврсто ће спроводити међусобно корисну стратегију и политику отварања и увек градити светски мир, доприносити глобалном развоју, бранити међународни поредак.

У извештају се истиче да је Кина спремна да ради са међународном заједницом на имплементацији глобалних развојних иницијатива и иницијатива за глобалну безбедност, промовише заједничке вредности читавог човечанства, унапреди изградњу заједнице са заједничком будућношћу за човечанство и сачува светски мир и регионалну стабилност.

Дипломатија велике земље са кинеским карактеристикама напредовала је у свим областима у протеклих пет година, наводи се у извештају о раду Владе.

Кинески председник Си Ђинпинг и други лидери Партије и државе посетили су бројне земље и на онлајн и офлајн начин учествовали у главним дипломатским активностима. Кина је такође одржала низ дипломатских активности.

„Имамо храброст и способност за заштиту суверенитета, безбедности и развојних интереса Кине. Активно ћемо повећати број глобалних партнера, изградити отворену светску економију, заштитити мултилатерализам, и изградити заједницу заједничке будућности човечанства“, наводи се у извештају.

Као одговорна велика земља, Кина је играла значајну и конструктивну улогу у јачању међународне сарадње у борби против епидемије ковида-19, и у решавању глобалних изазова и регионалних питања. Кина је такође дала важан допринос глобалном миру и развоју.

Кинеска војна снага, која се фокусира на циљеве за стогодишњицу Народноослободилачке армије (КНА) 2027. године, треба да инсистира на војној стратегији у новој ери,  појача своју војну спремност, како би била спремна да изврши задатке које су им поверили Партија и народ, наводи се у извештају о раду владе.

У будуц́ности је неопходно свеобухватно појачати војну управу и убрзати изградње великих пројеката националне одбране,  унапредити интегрисани национални стратешки систем и способности и развој националне одбрамбене технологије и индустрије.

Кина је створила нове начине за побољшање рада у вези са етничким групама, религијским пословима и са Кинезима у дијаспори у протеклих пет година, наводи се у извештају о раду Владе.

Етничка солидарност је појачана. Кина је уложила напоре у изградњи јединствене улоге Кинеза из дијаспоре у модернизацији Кине.

У извештају о раду Владе Кине се такође наглашава да, од избијања пандемије коронавируса, Централни комитет КПК-а, са Си Ђинпингом у средишту се увек придржавао принципа стављања људи и живота на прво место, јачања загарантованих медицинских ресурса и материјала, и улагао је све напоре у лечење пацијената, ефикасну заштиту животне безбедности и здравља народа, и оптимизацију и прилагођавање политике превенције и контроле у складу са ситуацијом. Народ целе земље је истрајао и однео велику и убедљиву победу против коронавируса.

У ванредном процесу борбе против епидемије, сви региони, одељења и јединице су урадили много посла, народ је заједнички превазишао потешкоће, а огроман број медицинског особља се није плашио тешкоћа, посебно стотине милиона људи превазишло је вишеструке потешкоће. Заједно су се сви Кинези одупрли великим изазовима епидемије, а суочавајући се са недовршеном епидемијом, још увек консолидују и координирају достигнућа превенције и контроле над ковидом 19 и економског и социјалног развоја.

Кина је обезбедила сигурност хране и активно спроводила стратегију руралне ревитализације током протеклих пет година, наводи се у извештају о раду Владе.

Кина је током тог периода повец́ала површину висококвалитетних  пољопривредних површина до 30,4 милиона хектара, док је стопа пољопривредне механизације повећана са 67 одсто на 73 одсто, наводи се у извештају.

Поред тога, покривеност водоводном мрежом у руралним подручјима је износила 87 одсто, од 80 одсто пет година раније. У току протеклих пет  година, обновљено је више од 24 милиона трошних куц́а у руралним подручјима.

Годишњи одбрамбени буџет Кине биће повећан за 7,2 одсто у 2023. години, и имаће једноцифрени раст осам година заредом, наводи се у нацрту буџета.

Трошак за одбрану друге највеће економије ове године износиће 1,5537 билиона јуана (око 224,79 милијарди америчких долара). 

(КМГ) Фото: КМГ 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Босанац

05.03.2023 16:28

Овако це јос мало изгледати НСРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

А гдје су

05.03.2023 19:32

Лењин, Стаљин, Мао на зиду? Све сами диктатори и још се диче са тиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код нас је

06.03.2023 16:19

И те како контролисана незапосленост 50%. "Увијек мозес унајмити половину да угњетава ону другу половину" .... Затим половина од половине под контролом "ради" за ту одабрану половину половине која прима висе разних високих примања (слузи као дјепарац) затим пљацка будјета (претакање свега у приватне дјепове, ресурса итд...) криминалом и корупцијом долазе до најуносније добити, на устрб друства у цјелини.... Кад буде незапосленост 5% онда рацунај да систем није труо....

ОДГОВОРИТЕ