Синдикат жељезничара и метроа у Грчкој најавио штрајк

Грчки синдикат жељезничара и метроа најавио је за данас 24-часовни штрајк, а протести љевичарских група због тешке жељезничке несреће, у којој је погинуло најмање 43 људи, избили су синоћ у Атини.

Регион 02.03.2023 | 09:09
Синдикат жељезничара и метроа у Грчкој најавио штрајк

Синдикат је позвао на једнодневни штрајк у знак протеста због, како је навео, хроничног занемаривања грчких жељезница.

Радници атинског метроа такође су позвали на 24-часовни штрајк данас, наводећи да се суочавају са сличним проблемима као и запослени на жељезници, објавио је Екатемерини.

У Атини, неколико стотина чланова љевичарских група марширало је синоћ у знак протеста због жељезничке несреће, а мањи сукоби су избили кад су неки демонстранти бацали камење на канцеларије грчког жељезничког оператера и полицију за разбијање демонстрација и палили контејнере, објавио је Екатемерини.

Протести су одржани и у Солуну и граду Лариси, у близини мјеста гдје се несрећа догодила у уторак увече, објавио је ББЦ.

У протестима није било ухапшених ни повријеђених.

Спасиоци су тражили током ноц́и преживјеле у оштец́еним, изгорјелим олупинама два воза који су се сударили у сјеверној Грчкој, а у несрећи у уторак нешто прије поноћи погинуле су најмање 43 особе, пренио је Екатемерини.

Радници хитне помоц́и користили су дизалице и другу тешку машинерију да помјерају велике дијелове возова, откривајуц́и још тијела.

Главна форензичарка у Лариси, Рубини Леондари, рекла је да су 43 тијела донијета на преглед и да ц́е бити потребна ДНК идентификација јер су у великој мјери унакажена.

Грчка ватрогасна служба саопштила је да је 57 људи остало хоспитализовано касно у сриједу, укључујуц́и шесторо на интензивној њези, док је више од 15 отпуштено након лијечења.

Више од 200 људи, који су били неповријеђени или су задобили лакше повреде, превезено је аутобусима у Солун, 130 километара сјеверно.

"Хеленик трејн", италијанска компанија која управља свим путничким и теретним возовима у Грчкој, изразила је саучешц́е породицама жртава.

(Агенције) Фото: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

радан

02.03.2023 10:03

Пропао си ко Грчка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.03.2023 11:13

Хапсе се неки маргиналци, а дрзава је крива, јер није улагала у зелезницку инфраструктуру. Одговорност је у самом врху дрзаве, јер је дозволила странцима да зарадјују, а не улазу у сигурност промета. Превисе је страдалих, да би се дрзавни врх могао извуци, од одговорности. Лопови, проклети и они и њихове паре, убијате људе без последица по вас. Подрзавам протесте.

ОДГОВОРИТЕ