Sindikat željezničara i metroa u Grčkoj najavio štrajk

Grčki sindikat željezničara i metroa najavio je za danas 24-časovni štrajk, a protesti ljevičarskih grupa zbog teške željezničke nesreće, u kojoj je poginulo najmanje 43 ljudi, izbili su sinoć u Atini.

Region 02.03.2023 | 09:09
Sindikat željezničara i metroa u Grčkoj najavio štrajk

Sindikat je pozvao na jednodnevni štrajk u znak protesta zbog, kako je naveo, hroničnog zanemarivanja grčkih željeznica.

Radnici atinskog metroa takođe su pozvali na 24-časovni štrajk danas, navodeći da se suočavaju sa sličnim problemima kao i zaposleni na željeznici, objavio je Ekatemerini.

U Atini, nekoliko stotina članova ljevičarskih grupa marširalo je sinoć u znak protesta zbog željezničke nesreće, a manji sukobi su izbili kad su neki demonstranti bacali kamenje na kancelarije grčkog željezničkog operatera i policiju za razbijanje demonstracija i palili kontejnere, objavio je Ekatemerini.

Protesti su održani i u Solunu i gradu Larisi, u blizini mjesta gdje se nesreća dogodila u utorak uveče, objavio je BBC.

U protestima nije bilo uhapšenih ni povrijeđenih.

Spasioci su tražili tokom noći preživjele u oštećenim, izgorjelim olupinama dva voza koji su se sudarili u sjevernoj Grčkoj, a u nesreći u utorak nešto prije ponoći poginule su najmanje 43 osobe, prenio je Ekatemerini.

Radnici hitne pomoći koristili su dizalice i drugu tešku mašineriju da pomjeraju velike dijelove vozova, otkrivajući još tijela.

Glavna forenzičarka u Larisi, Rubini Leondari, rekla je da su 43 tijela donijeta na pregled i da će biti potrebna DNK identifikacija jer su u velikoj mjeri unakažena.

Grčka vatrogasna služba saopštila je da je 57 ljudi ostalo hospitalizovano kasno u srijedu, uključujući šestoro na intenzivnoj njezi, dok je više od 15 otpušteno nakon liječenja.

Više od 200 ljudi, koji su bili nepovrijeđeni ili su zadobili lakše povrede, prevezeno je autobusima u Solun, 130 kilometara sjeverno.

"Helenik trejn", italijanska kompanija koja upravlja svim putničkim i teretnim vozovima u Grčkoj, izrazila je saučešće porodicama žrtava.

(Agencije) Foto: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

radan

02.03.2023 10:03

Propao si ko Grčka

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.03.2023 11:13

Hapse se neki marginalci, a drzava je kriva, jer nije ulagala u zeleznicku infrastrukturu. Odgovornost je u samom vrhu drzave, jer je dozvolila strancima da zaradjuju, a ne ulazu u sigurnost prometa. Previse je stradalih, da bi se drzavni vrh mogao izvuci, od odgovornosti. Lopovi, prokleti i oni i njihove pare, ubijate ljude bez posledica po vas. Podrzavam proteste.

ODGOVORITE