Апелациони суд потврдио пресуду Ивану Тедосијевићу

- Апелациони суд у Приштини потврдио је првостепену пресуду којом је бивши предсједник општине Звечан и министар управе и локалне самоуправе Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због наводног изазивања националне, расне, вјерске или етничке мржње и нетрпељивости.

Србија 28.02.2023 | 22:05
Апелациони суд потврдио пресуду Ивану Тедосијевићу

Иван Тодосијевић је првостепено први пут осуђен крајем 2019. године на двије године затвора због изјаве коју је дао на обиљежавању 20 година од НАТО бомбардовања у Звечану када је навео да је случај Рачак измишљен и искориштен као повод за бомбародовање.

Првостепену одлуку потврдио је касније и Апелациони суд у Приштини. Браниоци Тодосијевића су потом жалбу поднијели Врховном суду. Вијеће тог суда одлучило је да врати случај на поновно суђење.

Основни суд у Приштини је у поновљеном поступку осудио Тодосијевића 19. октобра прошле године, а његови браниоци су се потом жалили Апелационом суду.

У образложењу жалбене пресуде, из Апелационог суда су навели да су неосноване притужбе Специјалног тужилаштва и Тодосијевићевог браниоца адвоката Небојше Влајића, преносе београдски медији.

Жалбено вијеће оцијенило је неоснованим тврдње одбране да се у конкретном случају не ради о кривичном дјелу, већ о вербалном деликту, односно о праву на слободу изражавања.

"Овакви искази окривљеног, у контексту околности, у потпуности одражавају умишљај мржње", наводи се у одлуци суда. 

(Срна Фото: Коха/Илустрација 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лила

01.03.2023 07:54

Па видите господо, оно што је утврђено судским одлукама не потпада под слободу мишљења него су то чињенице које се не смију доводити у питање!

ОДГОВОРИТЕ