Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Tedosijeviću

- Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu kojom je bivši predsjednik opštine Zvečan i ministar uprave i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog navodnog izazivanja nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje i netrpeljivosti.

Srbija 28.02.2023 | 22:05
Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Tedosijeviću

Ivan Todosijević je prvostepeno prvi put osuđen krajem 2019. godine na dvije godine zatvora zbog izjave koju je dao na obilježavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišten kao povod za bombarodovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podnijeli Vrhovnom sudu. Vijeće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Osnovni sud u Prištini je u ponovljenom postupku osudio Todosijevića 19. oktobra prošle godine, a njegovi branioci su se potom žalili Apelacionom sudu.

U obrazloženju žalbene presude, iz Apelacionog suda su naveli da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i Todosijevićevog branioca advokata Nebojše Vlajića, prenose beogradski mediji.

Žalbeno vijeće ocijenilo je neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom djelu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.

"Ovakvi iskazi okrivljenog, u kontekstu okolnosti, u potpunosti odražavaju umišljaj mržnje", navodi se u odluci suda. 

(Srna Foto: Koha/Ilustracija 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lila

01.03.2023 07:54

Pa vidite gospodo, ono što je utvrđeno sudskim odlukama ne potpada pod slobodu mišljenja nego su to činjenice koje se ne smiju dovoditi u pitanje!

ODGOVORITE