ЗСО одмах да се спроведе, текст ЕУ није признање

- Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да би Заједница српских општина требало одмах да се спроведе, како је и договорено, као и да европски предлог не значи међусобно признање већ нормализацију односа Београда и Приштине.

Свијет 28.02.2023 | 17:46
ЗСО одмах да се спроведе, текст ЕУ није признање

Он је у аудио интервјуу из Брисела рекао да европски предлог није о међусобном признању, већ о нормализацији односа Београда и Приштине.

Битно је да односи у региону буду здрави и да се избегну дешавања из 90-их и у складу са тим све земље региона би требало да се међусобно признају и имају позитивне односе.

"Формирање ЗСО је правна обавеза која мора да се спроведе. Закључак Европског савета је да мора да се то обави и то је део и америчке политике. Очекујемо да буде формирана и да се све договорено спроведе. Обе стране морају да пронађу канале за сарадњу и очекујемо да се формира", рекао је Ескобар на захтев новинара да протумачи шта је мислио тиме да ако Приштина не формира ЗСО то ће урадити САД.

Како је рекао када говорите о ЗСО мисли се на општине где су Срби већина и о одређеном нивоу самоуправљања који се неће мешати са уставним поретком и правним косовским структурама.

"Желели бисмо да се те заједнице удруже и раде заједно на проналажењу економских решења у корист српских заједница. Ништа није застрашујуће у томе", навео је Ескобар. 

Како је рекао, оно о чему су се обе стране договориле јуче поставља услове за успостављање нормализације.

"Искрено, постоје препреке, али се надам да ће се пронаћи механизам да се све то имплементира, а то укључује и ЗСО, али и неслагања попут регистарских таблица, личних карата и других ствари".

Према његовим речима, важно је да се почне са тачке гледишта да су две стране ушле у дискусију са добром вољом.

"Тако да су наша очекивања да не желимо да користимо 'штап и шаргарепу' како бисмо их охрабрили да кренемо даље. Циљ је да две стране имају миран и предвидив однос, али то отвара све више врата за обе стране и интеграцију у ЕУ и трансатлантске структуре. Надамо се да ће стране испунити своје обавезе", рекао је Ескобар. 

(Тањуг) Фото: Новости/Н. Скендерија

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Браво

28.02.2023 17:00

Паметњаковићу Зашто у хрватској нисте направили ЗСО тамо је били 32 % Срба Најмање 9 градова гдје су Срби били у већини апсолутној. Али то није одговарало Суску и усташама Америке као и Ватикану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

28.02.2023 17:22

То питај оне сто су одбили потписат план З4.Кривце тразите у Београду исто као за овај споразум.Исто Срби са Косова сад виде да их је Београд издо.

Name

Ре истина

28.02.2023 17:40

З-4 ПЛАН ЈЕ БИО У ТОМ СМЈЕРУ АЛИ СУ ГА НАШИ ИДИОТИ ОДБИЛИ И УСЛИЈЕДИ ОЛУЈА

Name

ре Браво

28.02.2023 17:53

Па био је план З4 који је предвиђао нешто слично као ЗСО, ал сте мислили да сте непобједиви,да је РСК држава и Мартић је то 'ладно одбио уздајући се у помоћ Србије и Милошевића,а онда вас је помела Олуја,у БиХ сте са 85% сведени на 49% и само сте ентитет,а и Косово сте попушили тако да јесте браво ал за остале осим надобудног и "небеског" народа!

Name

гласразума

28.02.2023 17:58

Па било је понудјено у плану З4 , али и то су Срби из РСК одбили.

Name

лила

28.02.2023 18:11

Могло је бити, З4 је био добар приједлог, али је Милошевићево мишљење било важније од домаћег! Могло је и у БиХ бити мира да је било памети! Данас је касно изгледа. Интелектуалаца у власти више нема, мафија влада државом. Као народ смо покорили сами себе и радије одустајемо и одлазимо, него да се боримо за боље сутра.

Name

Ре

28.02.2023 18:12

Ма не било је 60% иако је 2 милиона у Јасеновцу убијено.

Name

Ре

28.02.2023 18:20

Па био је понудјен З4 план !!!

Name

ре

28.02.2023 18:35

Ово је споразум који треба да потпису представници Републике Српске Крајине и Хрватске, као два конститутивна народа! Иако су полазне позиције медју њима дијаметрално супротне, јер је Република Српска Крајина историјски симбол спрецавања османског продора у Европу и њен спас, а Хрватска реминисценција на Треци рајх и геноцидну НДХ, ција је сљедбеница.

Name

Ре

28.02.2023 18:41

Не, то нису хтјели тамосњи Срби, па су на крају испусили. Питај мало екипу око Мартица...

Name

Теофил2

28.02.2023 18:49

План З4,за Србе у Хрватској је био дрзава у дрзави.Срби су га одбили !

Name

Еди

28.02.2023 17:25

Није ми јасно како могу они који фурају колонијалистицко-империалистицку политику да прицају о некој правди. Има и других народа па нема никаквих заједница опстина, или сто неко реце сто неформирасте једну ЗСО у Хрватској...???? Одвратан си ти неки Цилеанац-Мексиканац сто ли си, цини ми се до усију корумпиран...!!! Гдје ви тзв Амери додјете ту је рат на помолу. Сто не ресис проблем Палестинекад си фрајер...!!! Гад си ти...!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

28.02.2023 17:43

Засто се они уопсте мијсају, о односима на балкану, нек среде стање у својој дрзави

Name

Тарар

28.02.2023 18:11

Па ко је крив што су Амери присутни на овим просторима они што су дошли или ми који смо их прихватили Многи ће рећи па ко је наш шта питао.Па ако се ми ко глава куће не питамо осим кад су избори онда је боље да нисмо ту

Name

Били

28.02.2023 17:45

Јел то Еско кога је Зељјка одбила да превари Милета и преузме странку? У сваком слуцају сви су на губитку али је и то боље дд сукоба на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧКИ ЛОЛА...

28.02.2023 18:08

РЕ.. БРАВО.. ПРÁВО ПИТАЊЕ АЛИ ЗА ТЕБЕ ИЛИ НÁС ГЛУПИ СРБСКИ НÁРОД КОЈÍ ЈЕ ЖИВИО НА ТÍМ ПРОСТОРИМА, ТО ЈЕСТ ХРВАТСКОЈ УКРАЈИНИ, СЛУШАЈУ ЧИ НАШЕ ПОЈЕБАНО РУКОВОДСТВО КÓЈЕ НÁС ЈЕ УВУКЛО У БРАТОУБИЛАЧКИ РАТ И ЊИХОВИМ ТЕЖЊАМА О СТВАРАЊИМА НЕКИХ ДРЖАВА, НЕПРИХВАТАЊЕМ ФАМОЗНОГ ПЛАНА. З- 4.. КОЈÍ НÁМ ЈЕ ГАРАНТОВАО СКОРО СВА ПРÁВА КАО ШТО ИМА ЕНТИТЕТ Р. СРБСКА. НО, ХТЈЕЛИ СУ ДА БУДУ ДРЖАВА У ДРЖАВИ, ЗАТО СЕ ТО И СТАЛО.. ЛОГИЧНО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саргарепа није ни било

28.02.2023 18:58

Само колонијалиста пљацка за стањцани, као у давна времена, стап мозете сада само ви добити.... Ријесецемо се и свих вас окупатора који разарате и пљацкате ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

28.02.2023 19:55

Ћути бре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

01.03.2023 08:27

Америка сад кука како јој недостаје обогаценог уранијума. Па нека додју Американци у Србију па нека саберу сто су бацали на Српски народ обогаценог уранијума. Српски народ оболијева због тог од теских болести а Америка прица о неком савезниству Америке и Русије. Америка и НАТО завез су два навеца зла у историји цовјецанства. Нека је срам Грцке и Бугарске сто су у том НАТО савезу и уцествују у убијању Руса. Русија је ослобадјала и Бугарску и Грцку од Османлија. Да није било Русије јос би Грцка и Бугарска биле под Турском. Америка, Њемацка и Британија су подрзавале и помагале Османлије на Балкану као освајаце. Нису никакве кисе зауставиле напредовање Османлија према Бецу него страх да не изгубе подрску. Њемацке и Британије на Балкану. А ви Бугари и Грци имат цете се када кајати и молити Русију у сузама да вас спасе. Неце вас Нијемци спасават. Енглези су Грцкој окупирали земљу и дрзе бесплатно своје поморске базе. Америка и Британија су упустиле Турску у НАТО и дали јој половину Кипра. Грцка и Бугарска су двије најбједније дрзаве на свијету. Без поноса и без захвалности. Срам било Бугарске највисе. Олос од дрзавице. Подли биједни Бугарин. А и ти Србијо блесава памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ