ZSO odmah da se sprovede, tekst EU nije priznanje

- Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi Zajednica srpskih opština trebalo odmah da se sprovede, kako je i dogovoreno, kao i da evropski predlog ne znači međusobno priznanje već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Svijet 28.02.2023 | 17:46
ZSO odmah da se sprovede, tekst EU nije priznanje

On je u audio intervjuu iz Brisela rekao da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Bitno je da odnosi u regionu budu zdravi i da se izbegnu dešavanja iz 90-ih i u skladu sa tim sve zemlje regiona bi trebalo da se međusobno priznaju i imaju pozitivne odnose.

"Formiranje ZSO je pravna obaveza koja mora da se sprovede. Zaključak Evropskog saveta je da mora da se to obavi i to je deo i američke politike. Očekujemo da bude formirana i da se sve dogovoreno sprovede. Obe strane moraju da pronađu kanale za saradnju i očekujemo da se formira", rekao je Eskobar na zahtev novinara da protumači šta je mislio time da ako Priština ne formira ZSO to će uraditi SAD.

Kako je rekao kada govorite o ZSO misli se na opštine gde su Srbi većina i o određenom nivou samoupravljanja koji se neće mešati sa ustavnim poretkom i pravnim kosovskim strukturama.

"Želeli bismo da se te zajednice udruže i rade zajedno na pronalaženju ekonomskih rešenja u korist srpskih zajednica. Ništa nije zastrašujuće u tome", naveo je Eskobar. 

Kako je rekao, ono o čemu su se obe strane dogovorile juče postavlja uslove za uspostavljanje normalizacije.

"Iskreno, postoje prepreke, ali se nadam da će se pronaći mehanizam da se sve to implementira, a to uključuje i ZSO, ali i neslaganja poput registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari".

Prema njegovim rečima, važno je da se počne sa tačke gledišta da su dve strane ušle u diskusiju sa dobrom voljom.

"Tako da su naša očekivanja da ne želimo da koristimo 'štap i šargarepu' kako bismo ih ohrabrili da krenemo dalje. Cilj je da dve strane imaju miran i predvidiv odnos, ali to otvara sve više vrata za obe strane i integraciju u EU i transatlantske strukture. Nadamo se da će strane ispuniti svoje obaveze", rekao je Eskobar. 

(Tanjug) Foto: Novosti/N. Skenderija

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Bravo

28.02.2023 17:00

Pametnjakoviću Zašto u hrvatskoj niste napravili ZSO tamo je bili 32 % Srba Najmanje 9 gradova gdje su Srbi bili u većini apsolutnoj. Ali to nije odgovaralo Susku i ustašama Amerike kao i Vatikanu.

ODGOVORITE
Name

Bankar

28.02.2023 17:22

To pitaj one sto su odbili potpisat plan Z4.Krivce trazite u Beogradu isto kao za ovaj sporazum.Isto Srbi sa Kosova sad vide da ih je Beograd izdo.

Name

Re istina

28.02.2023 17:40

Z-4 PLAN JE BIO U TOM SMJERU ALI SU GA NAŠI IDIOTI ODBILI I USLIJEDI OLUJA

Name

re Bravo

28.02.2023 17:53

Pa bio je plan Z4 koji je predviđao nešto slično kao ZSO, al ste mislili da ste nepobjedivi,da je RSK država i Martić je to 'ladno odbio uzdajući se u pomoć Srbije i Miloševića,a onda vas je pomela Oluja,u BiH ste sa 85% svedeni na 49% i samo ste entitet,a i Kosovo ste popušili tako da jeste bravo al za ostale osim nadobudnog i "nebeskog" naroda!

Name

glasrazuma

28.02.2023 17:58

Pa bilo je ponudjeno u planu Z4 , ali i to su Srbi iz RSK odbili.

Name

lila

28.02.2023 18:11

Moglo je biti, Z4 je bio dobar prijedlog, ali je Miloševićevo mišljenje bilo važnije od domaćeg! Moglo je i u BiH biti mira da je bilo pameti! Danas je kasno izgleda. Intelektualaca u vlasti više nema, mafija vlada državom. Kao narod smo pokorili sami sebe i radije odustajemo i odlazimo, nego da se borimo za bolje sutra.

Name

Re

28.02.2023 18:12

Ma ne bilo je 60% iako je 2 miliona u Jasenovcu ubijeno.

Name

Re

28.02.2023 18:20

Pa bio je ponudjen Z4 plan !!!

Name

re

28.02.2023 18:35

Ovo je sporazum koji treba da potpisu predstavnici Republike Srpske Krajine i Hrvatske, kao dva konstitutivna naroda! Iako su polazne pozicije medju njima dijametralno suprotne, jer je Republika Srpska Krajina istorijski simbol sprecavanja osmanskog prodora u Evropu i njen spas, a Hrvatska reminiscencija na Treci rajh i genocidnu NDH, cija je sljedbenica.

Name

Re

28.02.2023 18:41

Ne, to nisu htjeli tamosnji Srbi, pa su na kraju ispusili. Pitaj malo ekipu oko Martica...

Name

Teofil2

28.02.2023 18:49

Plan Z4,za Srbe u Hrvatskoj je bio drzava u drzavi.Srbi su ga odbili !

Name

Edi

28.02.2023 17:25

Nije mi jasno kako mogu oni koji furaju kolonijalisticko-imperialisticku politiku da pricaju o nekoj pravdi. Ima i drugih naroda pa nema nikakvih zajednica opstina, ili sto neko rece sto neformiraste jednu ZSO u Hrvatskoj...???? Odvratan si ti neki Cileanac-Meksikanac sto li si, cini mi se do usiju korumpiran...!!! Gdje vi tzv Ameri dodjete tu je rat na pomolu. Sto ne resis problem Palestinekad si frajer...!!! Gad si ti...!!!

ODGOVORITE
Name

Simo

28.02.2023 17:43

Zasto se oni uopste mijsaju, o odnosima na balkanu, nek srede stanje u svojoj drzavi

Name

Tarar

28.02.2023 18:11

Pa ko je kriv što su Ameri prisutni na ovim prostorima oni što su došli ili mi koji smo ih prihvatili Mnogi će reći pa ko je naš šta pitao.Pa ako se mi ko glava kuće ne pitamo osim kad su izbori onda je bolje da nismo tu

Name

Bili

28.02.2023 17:45

Jel to Esko koga je Zeljjka odbila da prevari Mileta i preuzme stranku? U svakom slucaju svi su na gubitku ali je i to bolje dd sukoba na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

BANJALUČKI LOLA...

28.02.2023 18:08

RE.. BRAVO.. PRÁVO PITANJE ALI ZA TEBE ILI NÁS GLUPI SRBSKI NÁROD KOJÍ JE ŽIVIO NA TÍM PROSTORIMA, TO JEST HRVATSKOJ UKRAJINI, SLUŠAJU ČI NAŠE POJEBANO RUKOVODSTVO KÓJE NÁS JE UVUKLO U BRATOUBILAČKI RAT I NJIHOVIM TEŽNJAMA O STVARANJIMA NEKIH DRŽAVA, NEPRIHVATANJEM FAMOZNOG PLANA. Z- 4.. KOJÍ NÁM JE GARANTOVAO SKORO SVA PRÁVA KAO ŠTO IMA ENTITET R. SRBSKA. NO, HTJELI SU DA BUDU DRŽAVA U DRŽAVI, ZATO SE TO I STALO.. LOGIČNO...

ODGOVORITE
Name

Sargarepa nije ni bilo

28.02.2023 18:58

Samo kolonijalista pljacka za stanjcani, kao u davna vremena, stap mozete sada samo vi dobiti.... Rijesecemo se i svih vas okupatora koji razarate i pljackate ....

ODGOVORITE
Name

XXXX

28.02.2023 19:55

Ćuti bre

ODGOVORITE
Name

Dejvid

01.03.2023 08:27

Amerika sad kuka kako joj nedostaje obogacenog uranijuma. Pa neka dodju Amerikanci u Srbiju pa neka saberu sto su bacali na Srpski narod obogacenog uranijuma. Srpski narod obolijeva zbog tog od teskih bolesti a Amerika prica o nekom saveznistvu Amerike i Rusije. Amerika i NATO zavez su dva naveca zla u istoriji covjecanstva. Neka je sram Grcke i Bugarske sto su u tom NATO savezu i ucestvuju u ubijanju Rusa. Rusija je oslobadjala i Bugarsku i Grcku od Osmanlija. Da nije bilo Rusije jos bi Grcka i Bugarska bile pod Turskom. Amerika, Njemacka i Britanija su podrzavale i pomagale Osmanlije na Balkanu kao osvajace. Nisu nikakve kise zaustavile napredovanje Osmanlija prema Becu nego strah da ne izgube podrsku. Njemacke i Britanije na Balkanu. A vi Bugari i Grci imat cete se kada kajati i moliti Rusiju u suzama da vas spase. Nece vas Nijemci spasavat. Englezi su Grckoj okupirali zemlju i drze besplatno svoje pomorske baze. Amerika i Britanija su upustile Tursku u NATO i dali joj polovinu Kipra. Grcka i Bugarska su dvije najbjednije drzave na svijetu. Bez ponosa i bez zahvalnosti. Sram bilo Bugarske najvise. Olos od drzavice. Podli bijedni Bugarin. A i ti Srbijo blesava pamet u glavu.

ODGOVORITE