Новинари приморани да се супроставе намјерама власти

Након вербалних напада предсједника Републике Српске и полицијских притисака на новинаре, представници медијске заједнице упозоравају да раде у све тежим условима и питају у каквим ће тек околностима радити уколико се заиста донесе закон који би криминализовао клевету?

Република Српска 28.02.2023 | 16:40
Новинари приморани да се супроставе намјерама власти

У вријеме све учесталијих вербалних напада највиших званичника на медије који критички извјештавају о раду јавних институција и функционера и отворене системске репресије, раније најаве доношења сета закона којима ће клевета постати кривично дјело, додатно су запријетили слободи говора и критичком извјештавању. Новинари упозоравају да најава криминализације клевете заправо говори да Додик не бира средства на путу до апсолутне моћи.

"Ти медији које он жели да ућутка, њему не представљају толико велики проблем јер стоји чињеница да он осваја огроман број гласова, да је јавни сервис под његовом контролом, али ипак, он хоће да буде сигуран да је и то "зачепио", каже новинар и уредник портала Бука Александар Трифуновић и додаје да, ако се Милорада Додика пита у овом тренутку, он ће без дилеме да уведе тај закон.

Питање је да ли су посљедња дешавања испитивање јавности и реакције медијске заједнице на најаве доношења репесивних закона? Да ли ће спорни закон заиста бити донесен за сада је непознато?

Међутим, новинари сматрају да и сама најава изазива одређени ефекат јер многи одмах схватају да није добро износити своје мишљење јер након тога могу имати проблеме.

"Чули смо да би требало бити до краја децембра, па до краја јануара, па онда до краја фебруара међутим још нема ништа конкретно још нисмо видјели никакав документ, нацрт или приједлог тог закона", каже новинарка Љиљана Смиљанић.

Она сматра да би најбоље било да тај закон никад и не видимо, међутим како наводи, медијска заједница мора да буде на опрезу и на вријеме се томе супротстави.

"Ја ћу подсјетити да је 2015. године слична реакција новинарске заједнице била када су усвајане измјене Закона о јавном реду и миру у који су унесене одређене одредбе које су биле прешироко конципиране и могле су да се тумаче на разне начине. Ми смо тада упозоравали да то може да се злоупотреби", сматра Смиљанеићева.

Сама најава доношења оваквих закона, сматрају они који прате политичка дешавања, враћа нас неколико корака уназад, јер представља жељу појединаца који управљају политичким процесима, да ограниче или чак зауставе критичко извјештавање.

"Они врло поједностављено интерпретирају те своје покушаје који нажалост и у добром дијелу становништва пролазе и сматрају се прихватљивим, каже политички аналитичар из Бањалуке Тања Топић и наводи да је у неку руку жалосно да  након толиког демократског развоја неко може завршити у затвору уколико изнесе нешто што не одговара ауторитетима који су на власти. 

Отворени напади и притисци на новинаре уз најаву криминализације клевете, каже Топићева, доказ су намјере сужавања слободе мишљења и изражавања, те настојања једног човјека да одређује мјеру нечијег професионализма.

(БН) Фото: БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Борац 1. категорије

28.02.2023 16:05

Па хајте људи, размислите мало али својом главом, крајње је вријеме да угасите ТВ и све остале медије који вам испирају мозак. До чега ће то довести, ако још уведу тај закон да не смијеш размишљати, причати.. Шта ћемо онда ааа.. Е моје овце, ви чак и не схватате како ће вам дјеца живјети, од чега, да ће враћати све ово што ви сада мислите да "лијепо живите" не радећи ништа у некој буџетској фирми, гдје има 5 пута више радника у свакој фирми, него што реално треба. До када мислите да ће то тако бити? Шта ће бити кад нестане пара за плате и пензије? Аааа, контате ли ви ишта.. Коме ће те се тад жалити, тј. ваша јадна дјеца. Е овце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

28.02.2023 16:50

Јос ти нама објави људино, ста нам је цинити?

Name

СЈЕВЕРНА КОРЕЈА

28.02.2023 17:40

ПОДИВЉАЛА ВЛАСТ ЈЕ НА КОРАК ОД СЈЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ. ЛУДИЛО.

Name

Једино решење

28.02.2023 18:51

отјерати лажног цара баје ,,страшног,,

Name

Полетарац

28.02.2023 19:31

Ухљеби и сектаси не маре ни за кога осим за саме себе, то је оцигледно. Свако је у стању да разумије друство у коме зивимо, дакле и они. Према томе, мозе се закљуцити да је њима потпуно свеједно ста це бити са дјецом - њиховом или било цијом, све док је њима добро ниста друго није вазно.

Name

Рамбо

28.02.2023 16:15

Браво саборац!Тај дан је много близе него сто ти ухљеби,лезилебовици и сектаси и мисле!Вец сада је веци број пензионера него радника,неце имати ко уплацивати доприносе!Кад се немогну висе задузивати,готово је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конацно

28.02.2023 16:46

Закон против клевете и сирења лазних вијести це бити донесен на задовољство свих градјана РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За конацно

28.02.2023 17:19

Јеси ли ти сав народ?

Name

Милко

28.02.2023 18:20

Тако и треба. Свако ко се усуди мислити другачије од Додика, да се пошаље одмах на голи оток. Тако да ви ситне слуге режима не морате да бринете.

Name

господо топиц

28.02.2023 16:49

Нови закон мозе да смета само клеветницима и пропагаторима лазних вијести. Није ствар тога да ли некоме несто одговара него ста је истина а ста лаз, схватате ли Ви то, господо Топиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2023 17:18

А ти као разликујеш истину од лажи ??Ти си само Бурлина овца.Бурлина ботина купљена за сићу и прозиваш господју Топић коју је твој лажни предсједник извриједјао зато што је рекла истину и зато што је препаметна за њега .Гдје ви можете против новинара који знају и прате све ! Неписмена ,лажљива секта ће завршити као и свака секта .

Name

За конацно

28.02.2023 18:53

А ста велис да се уведе закон о порјеклу имовине,па онда све лопове на заслузени одмор у затвор.

Name

Правда

28.02.2023 17:29

Прицај истину и не бој се,ста се пласите закона о клевети ако износите истину и цињеницно стање......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глиго

28.02.2023 17:54

А како је у европи, да ли њихови новинари имају слободу о износењу информација, немозе резим како они хоце, треба ици до стразбура борити се

Name

Татар

28.02.2023 18:17

Хеј правди овде је управо причање истине проблем.Они то сматрају клеветом.

Name

Јоја

28.02.2023 17:35

Изазивате немире дестабилизујете Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2023 19:05

Па ови лопови су све покрали и раселили. А ти дизи три прста.

Name

ГРУЈО

28.02.2023 17:54

Немојте се,од тог закона нема ништа. Бурло је само пустио пробни балон. Страшило је он ко зец,јер у питању је његова имовина коју је незаконито стекао. Зато је и добио црну листу од Амера и Британаца. Зна он да би добио по носу да то напише. Већи су градови ови његови у Скупштини што доносе одлуке. Сутра ће Бурле рећи па Скупштина донијела одлуку. Ко и ово прекомерно задуживање ентитета. Кад назови премијер крњаве владе да изјаву"па ми се задужујемо по одлуци коју је донијела Скупштина". Који мафијаши и криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинари

28.02.2023 21:14

Можда квази новинари. Немамо ми ни Н од новинар

ОДГОВОРИТЕ