Novinari primorani da se suprostave namjerama vlasti

Nakon verbalnih napada predsjednika Republike Srpske i policijskih pritisaka na novinare, predstavnici medijske zajednice upozoravaju da rade u sve težim uslovima i pitaju u kakvim će tek okolnostima raditi ukoliko se zaista donese zakon koji bi kriminalizovao klevetu?

Republika Srpska 28.02.2023 | 16:40
Novinari primorani da se suprostave namjerama vlasti

U vrijeme sve učestalijih verbalnih napada najviših zvaničnika na medije koji kritički izvještavaju o radu javnih institucija i funkcionera i otvorene sistemske represije, ranije najave donošenja seta zakona kojima će kleveta postati krivično djelo, dodatno su zaprijetili slobodi govora i kritičkom izvještavanju. Novinari upozoravaju da najava kriminalizacije klevete zapravo govori da Dodik ne bira sredstva na putu do apsolutne moći.

"Ti mediji koje on želi da ućutka, njemu ne predstavljaju toliko veliki problem jer stoji činjenica da on osvaja ogroman broj glasova, da je javni servis pod njegovom kontrolom, ali ipak, on hoće da bude siguran da je i to "začepio", kaže novinar i urednik portala Buka Aleksandar Trifunović i dodaje da, ako se Milorada Dodika pita u ovom trenutku, on će bez dileme da uvede taj zakon.

Pitanje je da li su posljednja dešavanja ispitivanje javnosti i reakcije medijske zajednice na najave donošenja repesivnih zakona? Da li će sporni zakon zaista biti donesen za sada je nepoznato?

Međutim, novinari smatraju da i sama najava izaziva određeni efekat jer mnogi odmah shvataju da nije dobro iznositi svoje mišljenje jer nakon toga mogu imati probleme.

"Čuli smo da bi trebalo biti do kraja decembra, pa do kraja januara, pa onda do kraja februara međutim još nema ništa konkretno još nismo vidjeli nikakav dokument, nacrt ili prijedlog tog zakona", kaže novinarka Ljiljana Smiljanić.

Ona smatra da bi najbolje bilo da taj zakon nikad i ne vidimo, međutim kako navodi, medijska zajednica mora da bude na oprezu i na vrijeme se tome suprotstavi.

"Ja ću podsjetiti da je 2015. godine slična reakcija novinarske zajednice bila kada su usvajane izmjene Zakona o javnom redu i miru u koji su unesene određene odredbe koje su bile preširoko koncipirane i mogle su da se tumače na razne načine. Mi smo tada upozoravali da to može da se zloupotrebi", smatra Smiljaneićeva.

Sama najava donošenja ovakvih zakona, smatraju oni koji prate politička dešavanja, vraća nas nekoliko koraka unazad, jer predstavlja želju pojedinaca koji upravljaju političkim procesima, da ograniče ili čak zaustave kritičko izvještavanje.

"Oni vrlo pojednostavljeno interpretiraju te svoje pokušaje koji nažalost i u dobrom dijelu stanovništva prolaze i smatraju se prihvatljivim, kaže politički analitičar iz Banjaluke Tanja Topić i navodi da je u neku ruku žalosno da  nakon tolikog demokratskog razvoja neko može završiti u zatvoru ukoliko iznese nešto što ne odgovara autoritetima koji su na vlasti. 

Otvoreni napadi i pritisci na novinare uz najavu kriminalizacije klevete, kaže Topićeva, dokaz su namjere sužavanja slobode mišljenja i izražavanja, te nastojanja jednog čovjeka da određuje mjeru nečijeg profesionalizma.

(BN) Foto: BN

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Borac 1. kategorije

28.02.2023 16:05

Pa hajte ljudi, razmislite malo ali svojom glavom, krajnje je vrijeme da ugasite TV i sve ostale medije koji vam ispiraju mozak. Do čega će to dovesti, ako još uvedu taj zakon da ne smiješ razmišljati, pričati.. Šta ćemo onda aaa.. E moje ovce, vi čak i ne shvatate kako će vam djeca živjeti, od čega, da će vraćati sve ovo što vi sada mislite da "lijepo živite" ne radeći ništa u nekoj budžetskoj firmi, gdje ima 5 puta više radnika u svakoj firmi, nego što realno treba. Do kada mislite da će to tako biti? Šta će biti kad nestane para za plate i penzije? Aaaa, kontate li vi išta.. Kome će te se tad žaliti, tj. vaša jadna djeca. E ovce..

ODGOVORITE
Name

Jeca

28.02.2023 16:50

Jos ti nama objavi ljudino, sta nam je ciniti?

Name

SJEVERNA KOREJA

28.02.2023 17:40

PODIVLJALA VLAST JE NA KORAK OD SJEVERNE KOREJE. LUDILO.

Name

Jedino rešenje

28.02.2023 18:51

otjerati lažnog cara baje ,,strašnog,,

Name

Poletarac

28.02.2023 19:31

Uhljebi i sektasi ne mare ni za koga osim za same sebe, to je ocigledno. Svako je u stanju da razumije drustvo u kome zivimo, dakle i oni. Prema tome, moze se zakljuciti da je njima potpuno svejedno sta ce biti sa djecom - njihovom ili bilo cijom, sve dok je njima dobro nista drugo nije vazno.

Name

Rambo

28.02.2023 16:15

Bravo saborac!Taj dan je mnogo blize nego sto ti uhljebi,lezilebovici i sektasi i misle!Vec sada je veci broj penzionera nego radnika,nece imati ko uplacivati doprinose!Kad se nemognu vise zaduzivati,gotovo je!

ODGOVORITE
Name

Konacno

28.02.2023 16:46

Zakon protiv klevete i sirenja laznih vijesti ce biti donesen na zadovoljstvo svih gradjana RS.

ODGOVORITE
Name

Za konacno

28.02.2023 17:19

Jesi li ti sav narod?

Name

Milko

28.02.2023 18:20

Tako i treba. Svako ko se usudi misliti drugačije od Dodika, da se pošalje odmah na goli otok. Tako da vi sitne sluge režima ne morate da brinete.

Name

gospodo topic

28.02.2023 16:49

Novi zakon moze da smeta samo klevetnicima i propagatorima laznih vijesti. Nije stvar toga da li nekome nesto odgovara nego sta je istina a sta laz, shvatate li Vi to, gospodo Topic?

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2023 17:18

A ti kao razlikuješ istinu od laži ??Ti si samo Burlina ovca.Burlina botina kupljena za siću i prozivaš gospodju Topić koju je tvoj lažni predsjednik izvrijedjao zato što je rekla istinu i zato što je prepametna za njega .Gdje vi možete protiv novinara koji znaju i prate sve ! Nepismena ,lažljiva sekta će završiti kao i svaka sekta .

Name

Za konacno

28.02.2023 18:53

A sta velis da se uvede zakon o porjeklu imovine,pa onda sve lopove na zasluzeni odmor u zatvor.

Name

Pravda

28.02.2023 17:29

Pricaj istinu i ne boj se,sta se plasite zakona o kleveti ako iznosite istinu i cinjenicno stanje......

ODGOVORITE
Name

Gligo

28.02.2023 17:54

A kako je u evropi, da li njihovi novinari imaju slobodu o iznosenju informacija, nemoze rezim kako oni hoce, treba ici do strazbura boriti se

Name

Tatar

28.02.2023 18:17

Hej pravdi ovde je upravo pričanje istine problem.Oni to smatraju klevetom.

Name

Joja

28.02.2023 17:35

Izazivate nemire destabilizujete Republiku Srpsku

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2023 19:05

Pa ovi lopovi su sve pokrali i raselili. A ti dizi tri prsta.

Name

GRUJO

28.02.2023 17:54

Nemojte se,od tog zakona nema ništa. Burlo je samo pustio probni balon. Strašilo je on ko zec,jer u pitanju je njegova imovina koju je nezakonito stekao. Zato je i dobio crnu listu od Amera i Britanaca. Zna on da bi dobio po nosu da to napiše. Veći su gradovi ovi njegovi u Skupštini što donose odluke. Sutra će Burle reći pa Skupština donijela odluku. Ko i ovo prekomerno zaduživanje entiteta. Kad nazovi premijer krnjave vlade da izjavu"pa mi se zadužujemo po odluci koju je donijela Skupština". Koji mafijaši i kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Новинари

28.02.2023 21:14

Можда квази новинари. Немамо ми ни Н од новинар

ODGOVORITE