Из Српске данас отпремљена помоћ турском народу

Из Бијељине је данас пут Турске кренуло 20 шлепера са хуманитарном помоћи Републике Српске за грађане Турске који су погођени недавним катастрофалним земљотресима. Грађанима Сирије, коју су такође погодили земљотреси, биће послата новчана помоћ.

Република Српска 28.02.2023 | 15:08
Из Српске данас отпремљена помоћ турском народу

Влада Републике Српске је из Бијељине народу Турске послала преко 430 тона хуманитарне помоћи која се састоји од хране, ћебади и намирница које су тренутно најпотребније унесрећеним људима у угроженим подручјима. Вриједност помоћи је преко 1.400.000 КМ.

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић је рекао да Влада координише активности са Турском, амбасадом Турске у БиХ и турским конзулатом у Бањалуци како би знали шта је тачно неопходно грађанима погођеним земљотресима јер се улази у другу фазу санације катастрофе која их је задесила.

“Надамо се да ћемо бар у мало помоћи народу у Турској да преживи тешке тренутке у којима се налази. Разговарао сам са конзулом Турске у Бањалуци о потреби да пошаљемо помоћ  у медицинском кадру, али смо обавијештени да за сада за тим нема потребе”, каже Шеранић.

Додаје да је Република Српска спремна да пошаље тимове љекара да и на тај начин пруже подршку турском народу.

Помоћ је, како је речено, не само знак солидарности са грађанима Турске него и знак захвалности народа Републике Српске турском народу за помоћ у вријеме великих поплава у Српској.

“Помоћ је до сада долазила онако стихијски, како су нам рекле наше турске колеге. Међутим, овдје се ради о конзервираној храни која има рок трајања најмање до 2024. односно 2025. године”, истакао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Минић се захвалио Црвеном крсту Републике Српске, турском Црвеном полумјесецу и свима који су учествовали у тој акцији и показали да се Република Српска данас осјећа као дио велике цјелине у свијету.

Црвени крст Републике Српске већ 20 дана проводи акцију прикупљања хуманитарне помоћи. Помоћ ће бити испоручена у логистички центар у Истанбулу, одакле ће је турски Црвени полумјесец дијелити онима којима ће потребна. Помоћ ће бири упућена и Сирији.

“Овакве ситуације и кризе као земљотрес спајају људе и показују солидарност у свијету. Ова помоћ ће сигурно послужити народу који је за 30 секунди остао без ичега”, истакла је Амина Куртагић, помоћник шефа Делегације турског Црвеног полумјесеца у БиХ.

Куртагићева је додала да се ради о једној од најзначајнијих донација која је до сада стигла из БиХ.

У Црвеном крсту Републике Српске истичу да су у сталној комуникацији са колегама из арапског Црвеног полумјесеца Сирије и преко Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.

“Јако је тешко допремити робу у Сирију али ми радимо и на прикупљењу новчаних средстава која ћемо уплатити преко Међународне федерације за потребе грађана Сирије, који су погођени овим земљотресом, каже секретар Црвеног крста Српске Рајко Лазић.

Возаче шлепера чека пут од око 1.200 КМ и око 18 сати чисте вожње, а уколико све буде у реду и не буде задржавања на границама, на одредиште би требало да стигну у сриједу увече.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бескуцници РС

28.02.2023 16:11

Па ми имамо и без земљотреса мбого бескуцника, висецнаних породица без крова над главом, инвалида и бораца РС који су дали здравље и делове свога тијела, родитеље и дјецу погинулих бораца, и нико тим људима не помазе. Колико само имамо корисника јавне кухиње и нико од дрзаве не мрда ни прстом за њиј а у Турску (уз дузно постовање зртава земљотреса) саљете слепере хране, одјеце, обуце итд итд. Прво дрзаво РС подмири своју сиротињу па онда помози коме мозес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.02.2023 18:29

Сиротињу РС је лако подмирити даш им пред изборе по 100км и миран и ти и они 4г.

Name

Борац

28.02.2023 16:27

Досли сераниц и онај ловац да се сликају.

ОДГОВОРИТЕ