Iz Srpske danas otpremljena pomoć turskom narodu

Iz Bijeljine je danas put Turske krenulo 20 šlepera sa humanitarnom pomoći Republike Srpske za građane Turske koji su pogođeni nedavnim katastrofalnim zemljotresima. Građanima Sirije, koju su takođe pogodili zemljotresi, biće poslata novčana pomoć.

Republika Srpska 28.02.2023 | 15:08
Iz Srpske danas otpremljena pomoć turskom narodu

Vlada Republike Srpske je iz Bijeljine narodu Turske poslala preko 430 tona humanitarne pomoći koja se sastoji od hrane, ćebadi i namirnica koje su trenutno najpotrebnije unesrećenim ljudima u ugroženim područjima. Vrijednost pomoći je preko 1.400.000 KM.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić je rekao da Vlada koordiniše aktivnosti sa Turskom, ambasadom Turske u BiH i turskim konzulatom u Banjaluci kako bi znali šta je tačno neophodno građanima pogođenim zemljotresima jer se ulazi u drugu fazu sanacije katastrofe koja ih je zadesila.

“Nadamo se da ćemo bar u malo pomoći narodu u Turskoj da preživi teške trenutke u kojima se nalazi. Razgovarao sam sa konzulom Turske u Banjaluci o potrebi da pošaljemo pomoć  u medicinskom kadru, ali smo obaviješteni da za sada za tim nema potrebe”, kaže Šeranić.

Dodaje da je Republika Srpska spremna da pošalje timove ljekara da i na taj način pruže podršku turskom narodu.

Pomoć je, kako je rečeno, ne samo znak solidarnosti sa građanima Turske nego i znak zahvalnosti naroda Republike Srpske turskom narodu za pomoć u vrijeme velikih poplava u Srpskoj.

“Pomoć je do sada dolazila onako stihijski, kako su nam rekle naše turske kolege. Međutim, ovdje se radi o konzerviranoj hrani koja ima rok trajanja najmanje do 2024. odnosno 2025. godine”, istakao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Minić se zahvalio Crvenom krstu Republike Srpske, turskom Crvenom polumjesecu i svima koji su učestvovali u toj akciji i pokazali da se Republika Srpska danas osjeća kao dio velike cjeline u svijetu.

Crveni krst Republike Srpske već 20 dana provodi akciju prikupljanja humanitarne pomoći. Pomoć će biti isporučena u logistički centar u Istanbulu, odakle će je turski Crveni polumjesec dijeliti onima kojima će potrebna. Pomoć će biri upućena i Siriji.

“Ovakve situacije i krize kao zemljotres spajaju ljude i pokazuju solidarnost u svijetu. Ova pomoć će sigurno poslužiti narodu koji je za 30 sekundi ostao bez ičega”, istakla je Amina Kurtagić, pomoćnik šefa Delegacije turskog Crvenog polumjeseca u BiH.

Kurtagićeva je dodala da se radi o jednoj od najznačajnijih donacija koja je do sada stigla iz BiH.

U Crvenom krstu Republike Srpske ističu da su u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz arapskog Crvenog polumjeseca Sirije i preko Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

“Jako je teško dopremiti robu u Siriju ali mi radimo i na prikupljenju novčanih sredstava koja ćemo uplatiti preko Međunarodne federacije za potrebe građana Sirije, koji su pogođeni ovim zemljotresom, kaže sekretar Crvenog krsta Srpske Rajko Lazić.

Vozače šlepera čeka put od oko 1.200 KM i oko 18 sati čiste vožnje, a ukoliko sve bude u redu i ne bude zadržavanja na granicama, na odredište bi trebalo da stignu u srijedu uveče.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Beskucnici RS

28.02.2023 16:11

Pa mi imamo i bez zemljotresa mbogo beskucnika, visecnanih porodica bez krova nad glavom, invalida i boraca RS koji su dali zdravlje i delove svoga tijela, roditelje i djecu poginulih boraca, i niko tim ljudima ne pomaze. Koliko samo imamo korisnika javne kuhinje i niko od drzave ne mrda ni prstom za njij a u Tursku (uz duzno postovanje zrtava zemljotresa) saljete slepere hrane, odjece, obuce itd itd. Prvo drzavo RS podmiri svoju sirotinju pa onda pomozi kome mozes

ODGOVORITE
Name

Tatar

28.02.2023 18:29

Sirotinju RS je lako podmiriti daš im pred izbore po 100km i miran i ti i oni 4g.

Name

Borac

28.02.2023 16:27

Dosli seranic i onaj lovac da se slikaju.

ODGOVORITE