ЕУ објавила приједлог споразума за нормализацију односа БГ и ПР

 - Као што је најавио високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ, вечерас је на сајту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) објављен европски предлог о којем су данас у Бриселу разговарали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Србија 27.02.2023 | 23:35
ЕУ објавила приједлог споразума за нормализацију односа БГ и ПР

Европски предлог садржи 11 тачака и у њему се, поред осталог, наводи да ће стране међусобно признати документа и националне симболе, укључујуц́и пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате, као и да се ''Србија нец́е противити чланству Косова у било којој међународној организацији''.

Такође се наводи да обе стране потврђују своју обавезу да примењују све претходне споразуме у оквиру дијалога, који остају важец́и и обавезујуц́и.
 
У тексту Предлога је наведено да су се уговорне стране, свесне одговорности за очување мира, посвећене доприносу плодоносној регионалној сарадњи и безбедности у Европи и превазилажењу наслеђа прошлости, свесне да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета и заштита националних мањина основни услов за мир, полазец́и од историјских чињеница и не доводец́и у питање различита гледишта основним питањима, укључујуц́и питања статуса, у жељи да створе услове за сарадњу између страна у корист народа, договориле о следећем:

Члан 1

Стране ц́е међусобно развијати нормалне, добросуседске односе на основу једнаких права.

Обе стране ц́е међусобно признати документа и националне симболе, укључујуц́и пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате.

Члан 2

Обе стране ц́е се руководити циљевима и принципима Повеље Уједињених нација, посебно оним о сувереној равноправности свих држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење, заштити људских права и недискриминације.
 
Члан 3
 
У складу са Повељом Уједињених нација, стране ц́е све спорове између себе решавати искључиво мирним средствима и уздржац́е се од претње или употребе силе.

Члан 4
 
Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или деловати у њено име. Србија се нец́е противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Члан 5

Ниједна страна нец́е блокирати, нити подстицати друге да блокира напредак друге стране на њиховом путу ка ЕУ на основу сопствених заслуга. Обе стране ц́е поштовати вредности наведене у члановима 2. и 21. Уговора о Европској унији.
 
Члан 6

Иако садашњи споразум представља важан корак нормализације, обе стране ц́е са новим замахом наставити процес дијалога који води ЕУ, који би требало да доведе до правно обавезујуц́ег споразума о свеобухватној нормализацији односа.

Стране су сагласне да продубљују будуц́у сарадњу у областима привреде, науке и технологије, саобрац́аја и повезаности, правосудних и полицијских односа, поште и телекомуникација, здравства, културе, вере, спорта, заштите животне средине, несталих, расељених лица и других области кроз закључивање конкретних споразума.

Детаљи ц́е бити договорени у додатним споразумима који ц́е бити омогуц́ени Дијалогом који води ЕУ.
 
Члан 7

Обе стране се обавезују да ц́е успоставити посебне аранжмане и гаранције, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и ослањајуц́и се на постојец́а европска искуства, како би се обезбедио одговарајуц́и ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и способност за пружање услуга у одређеним областима, укључујуц́и могуц́ност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова.

Стране ц́е формализовати статус Српске православне цркве на Косову и пружити снажан ниво заштите српским местима верског и културног наслеђа, у складу са постојец́им европским моделима.

Члан 8

Стране ц́е разменити сталне мисије. Оне се оснивају у седишту одговарајуц́е владе.
Практична питања у вези са успостављањем мисија биц́е обрађена посебно.
 
Члан 9

Обе стране узимају у обзир посвец́еност ЕУ и других донатора да успоставе посебан пакет инвестиција и финансијске подршке за заједничке пројекте Страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима.

Члан 10

Стране ц́е успоставити заједнички комитет, којим председава ЕУ, за прац́ење спровођења овог споразума.

Обе стране потврђују своју обавезу да примењују све претходне споразуме у оквиру дијалога, који остају важец́и и обавезујуц́и.

Члан 11

Обе стране се обавезују да ц́е поштовати Мапу пута за имплементацију која је приложена овом споразуму.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Калигула

27.02.2023 23:51

Ух добро је па це и Косово признати Србију и неће је коцити на даљем Европском путу. Страсно за цитати а камоли потписати овако несто без Референдума и да останес у историји упамцен као неко ко је поклонио 25 посто своје територије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дени

28.02.2023 07:15

Ради се о око 12%. Толико само истине ради.

Name

ВАСКО

28.02.2023 03:23

Ко ово од Срба може прихватити? Само оздајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Готово је

28.02.2023 04:51

Ста да каземо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамис

28.02.2023 06:31

Није признање ,није Вуциц побједник 11 тацака 11-0 за Вулета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

28.02.2023 06:44

Пошто међ.право нестало бољи споразум није могућ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

28.02.2023 06:47

Не потписуј Радоване...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раајко

28.02.2023 07:08

Премда су ово најобичније бљувотине, не прочитах да се игдје помиње ЗСО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

28.02.2023 07:14

Ово је споразум који треба да потпису представници Републике Српске Крајине и Хрватске, као два конститутивна народа! Иако су полазне позиције медју њима дијаметрално супротне, јер је Република Српска Крајина историјски симбол спрецавања османског продора у Европу и њен спас, а Хрватска реминисценција на Треци рајх и геноцидну НДХ, ција је сљедбеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

28.02.2023 09:51

Браво за коментар!

Name

Ре значи

28.02.2023 14:29

Крајишки срби су били добили пуно бољу понуду у облику плана з4 (аутономија скоро као рс у Босни) и то су одлучно одбили ,јер требало је србоват. Знамо како је завршило.

Name

Брдар

28.02.2023 07:38

Вуциц је свој посао одрадио сад је ред на Милета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

28.02.2023 07:39

Брисел могу посјетити само туристички док се не оснује ЗСО , рече Вучић прије десетак дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qвинта

28.02.2023 07:43

Да се то оконца и да кренемо даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

28.02.2023 08:03

Ста нормалозација, сто је Српска земља сто прије сиптари прихвате то боље ускоро це се морати иселити у њемацку сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштар

28.02.2023 08:06

Запад насе политицаре пусти да се обогате криминалом па их имају у саци и уцјењују. Исти слуцај и у Србији. Давно је ово потписано и напуњени дзепови папирицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрулас

28.02.2023 08:51

Довољно је процитати цлан 1и цлан 2 даље није потребно цитати.У та два цлана све рецено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На све лици

28.02.2023 15:19

Само не на предлог за нормализацију. Сходно зоме тако це се и реализивати.... КиМ је Србија!

ОДГОВОРИТЕ