Аљбин Курти био спреман да потпише споразум

- Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је после састанка у Бриселу да је био спреман да вечерас потпише споразум, али да, како тврди, председник Србије Александар Вучић није био спреман.

Србија 27.02.2023 | 21:42
Аљбин Курти био спреман да потпише споразум

Курти је, на конференцији за новинаре после трилатералног састанка, коме су поред њега и Вучића присуствовали и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао ''да је штета што вечершњи разговори нису завршили потписивањем споразума'', преноси Репортери.

Како је рекао, да је потписан, то не би био први текст који су потписали представници Београда и Приштине.

Како преноси Коха, Курти је рекао и да верује ''да смо на добром и једносмерном путу нормализације односа'' Београда и Приштине. 

Било би добро да европски план, како је навео, прочита што више грађана и стручњака за међународне и правне односе, и ''да се о томе поведе демократска јавна расправа'', додаје Коха.  

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније вечерас новинарима да је у Бриселу договорено да се наставе разговори и нагласио да на почекту мапе пута, без обзира да ли је реч о примени Бриселског споразуима или новог француско-немачког плана, увек мора да стоји имплементација Заједнице српских општина.

"Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То је имплементација. А на почетку те мапе пута мора да буде оно што неко не жели да испуни - ЗСО", рекао је Вучић новинарима.

Шеф дипломатије Борељ саопштио је у одвојеној изјави новинарима да су се Вучић и Курти сложили данас на трилатералном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.

Европски комесар је навео да су се обе стране сложиле да се са применом плана започне брзо, иако је потребно још разговора како би се договориле појединости.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ццццц

27.02.2023 21:41

Шта се ово дешава са Вуцицем поново покушава да лазе јавност(додуше не би му било први пут ) наиме стално то ради као и Додик.Борел каже да су прихватили докуменат исто каже Курти а Вуциц каже да нису прихватили због тога мора да припреми” нешто “ до састанка а то је да објасни да уставни суд Косова треба да прихвати заједницу Србских опстина која се узгред речено неће тако звати!14

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

27.02.2023 21:49

Дајте још мало Пацолија да вас охрабри са побједом Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

28.02.2023 09:29

лако је потписати,а тешко реализовати пре потписано.

ОДГОВОРИТЕ