За седмицу дана чак шест пријетњи и напада на новинаре

"Управни одбор Удружења БХ новинари изражава забринутост због све већег броја пријава Удружењу и нашој Линији за помоћ новинарима у вези са вербалним и онлине нападима на новинаре и новинарке, ширењу говора мржње против новинара/ки и медија путем друштвених мрежа, пријетњи смрћу и физичким насиљем те угрожавања слободе медија од стране полицијских институција и правосудних органа", саопштено је из Удружења БХ новинара.

Босна и Херцеговина 27.02.2023 | 12:36
За седмицу дана чак шест пријетњи и напада на новинаре

Како се каже, након што су прошле седмице новинари Еуроблица и портала Српскаинфо у Бањој Луци испитивани у полицији и присиљавани на откривање извора информација, пријећено је новинарима Журнала, а поједини политичари су јавно вербално нападали новинаре, БХ новинари добили су још двије пријаве пријетњи и ширења говора мржње на друштвеним мрежама против новинара.

"Након што је у емисији Прессинг 22. фебруара интервјуисао предсједника Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића, уредник Н1 телевизије у БиХ Амир Зукић је на друштвеним мрежама био изложен бруталним нападима, увредама и пријетњама бројних симпатизера СДА, али и појединих високопозиционираних чланова те странке", каже се у саопштењу и додаје:

"Између осталог, истакнути члан СДА и посланик у Скупштини Кантона Сарајево Фарук Капиџић је на свом Фацебоок профилу Зукића оптужио да је „плаћен да промовира лаж“ и назвао га „подешеним“ Бошњаком, што је изазвало низ увредљивих коментара Капиџићевих ФБ пратилаца."

Истовремено, уреднику портала Истрага.ба Авди Авдићу су након објаве текста о начелнику Опћине Илиџа Нермину Музуру поједини симпатизери странке Народ и правда (НиП) пријетили физичким насиљем.    

"Управни одбор БХ новинара захтијева хитну реакцију надлежних институција – полиције и тужилаштава – у свим наведеним случајевима, детаљно провођење истрага и санкционисање починилаца у складу са законом", наведено је.

Из Удружења БХ новинара позивају предсједништва СДА и НиП-а да у складу са својим етичким кодексима и интерним правилницима санкционишу своје чланове који на друштвеним мрежама пријете и распирују говор мржње према новинарима, те на тај начин пошаљу поруку својим симпатизерима и цјелокупној јавности да пријетње и насиље над новинарима морају бити заустављени и да се такво понашање неће толерисати! 

"Линија за помоћ новинарима и БХ новинари ће о овим случајевима и о порасту броја напада и притисака на новинаре обавијестити све релевантне институције, укључујући ОСЦЕ, Делегацију Европске уније у БиХ, Институцију Омбудсмена за људска права БиХ и дипломатско-конзуларна представништва у Босни и Херцеговини", саопштено је из Удружења БХ новинара.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Обицан цовјек

27.02.2023 11:55

Подршка новинарима,новинаре треба максимално заштитити,напад на новинара треба прогласити кривичним дјелом,морају бити заштићени као полицајци,држава без правих новинара није држава,већина новинара је авангарда овог друштва,а непријатеље новинара најстрожије казнити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погодите..

27.02.2023 18:19

..на кога се угледао тај нападачки шљам

Name

Wинетоу

27.02.2023 12:28

Све ОК. Али мора постојати и одговорност новинара, да пружају провјерене информације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кајганиц Бигбосс

27.02.2023 15:01

О криминалу вастодрзаца прицају вец доконе зенице уз кафу, толико криминала се нагомилало - треба ангазовати много висе новинара!

Name

Мирослав

27.02.2023 12:33

Политицари само цекају прилику да се показу, да лупетају, вредјају један другог, а онда и новинаре због незгодних питања. Новинари би их морали игнорисати, једноставно прекинути сваку прицу са њима. Без новинара, они би били анонимни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаганини

27.02.2023 13:12

Криминалци на власти гибе зивце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон о ИМУНОТЕТУ

27.02.2023 13:37

Под хитно укинути,закон примјењивати на исти начин према тежини почињеног дјела,а не по функцији,и имену,па ће се ситуација унормалити.Без тога,све се своди на кулоарске приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

27.02.2023 13:45

Подршка новинарима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.02.2023 15:31

Па шта та полиција мисли.Па није 18 век.

Name

рале

27.02.2023 14:10

новинари су продузена рука политицара ста додик прица за новинаре и ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

27.02.2023 14:28

Који Омбудсмен, па он је још увијек предсједник Политичког савјета СНСД…смијесно..

ОДГОВОРИТЕ